Kuih Badak Berendam: Kuih Sopang, Merupakan Pencuci Mulut Tradisional Melayu yang Popular di Malaysia dan Indonesia

 • Post author:
 • Post category:Makan / Tradisional
 • Reading time:6 mins read
You are currently viewing Kuih Badak Berendam: Kuih Sopang, Merupakan Pencuci Mulut Tradisional Melayu yang Popular di Malaysia dan Indonesia

Kuih badak berendam, juga dikenali sebagai kuih sopang, merupakan pencuci mulut tradisional Melayu yang popular di Malaysia dan Indonesia. Ia dibuat dengan tepung pulut, santan, dan gula aren. Doh dibentuk bebola dan diisi dengan inti gula aren. Bebola kemudiannya direbus dalam air sehingga masak. Setelah masak, bebola dimasukkan ke dalam mangkuk santan dan dihidangkan hangat.

kuih badak berendam

Badak Berendam (Facebook)

Kuih badak berendam adalah pencuci mulut yang ringkas tetapi lazat. Tepung pulut memberikan tekstur kenyal pada bebola, manakala santan dan gula aren memberikan rasa manis dan berkrim. Isi gula aren menambah kemanisan yang kaya pada pencuci mulut.

Kuih badak berendam sering dihidangkan sebagai snek atau pencuci mulut. Ia juga merupakan pencuci mulut yang popular untuk dihidangkan semasa majlis-majlis khas, seperti perkahwinan dan perayaan. Kalau nak baca berkenaan ice cream baru boleh tekan di sini.

Sejarah Kuih Badak Berendam

Asal usul kuih badak berendam tidak diketahui. Bagaimanapun, ia dipercayai berasal dari Semenanjung Tanah Melayu. Pencuci mulut itu disebut dalam beberapa buku masakan Melayu sejak abad ke-19.

Nama “kuih badak berendam” secara harfiah bermaksud “kuih mandi badak”. Dipercayai bahawa pencuci mulut itu mendapat namanya kerana ia menyerupai badak sumbu yang mandi di kolam air.

kuih badak berendam

Badak Berendam (Facebook)

Cara Kuih Badak Berendam Dibuat

Untuk membuat kuih badak berendam, anda memerlukan bahan-bahan berikut:

 • 1 cawan tepung pulut
 • 1/2 cawan santan
 • 1/4 cawan gula aren
 • 1/4 cawan air
 • Sedikit garam

Arahan:

 1. Satukan tepung pulut, santan, dan garam dalam mangkuk. Gaul rata sehingga menjadi doh.
 2. Bahagikan doh kepada bebola kecil.
 3. Untuk membuat inti gula aren, satukan gula aren dan air dalam periuk kecil. Masak dengan api perlahan sehingga gula aren larut.
 4. Letakkan sedikit isi gula aren di tengah setiap bebola doh. Gulungkan bebola doh untuk menutup inti di dalamnya.
 5. Didihkan seperiuk air. Masukkan bebola kuih badak berendam ke dalam air mendidih dan masak selama 5-7 minit, atau sehingga masak.
 6. Keluarkan bebola kuih badak berendam dari air dan masukkan ke dalam mangkuk santan. Hidangkan hangat.
kuih badak berendam

Badak Berendam (Facebook)

Tips Membuat Kuih Badak Berendam

 • Untuk memastikan bebola kuih badak berendam tidak melekat antara satu sama lain, sapukan tangan anda dengan sedikit minyak kelapa sebelum digulungkan bebola doh.
 • Jika anda tidak mempunyai gula aren, anda boleh menggantikannya dengan gula merah atau gula pasir.
 • Untuk membuat rasa santan yang lebih kaya, anda boleh menggunakan santan yang baru diperah.
 • Kuih badak berendam boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 2 hari.

Variasi Kuih Badak Berendam

Terdapat banyak variasi kuih badak berendam. Ada yang masukkan daun pandan ke dalam adunan untuk rasa yang lebih wangi. Yang lain menambah secubit serbuk kunyit ke dalam doh untuk warna kuning.

Kuih badak berendam juga boleh diisi dengan bahan-bahan lain, seperti kelapa parut, keledek tumbuk, atau pes kacang merah. Tekan di sini untuk membaca artikel berkenaan roti di Bangsar.

Cara Menikmati Kuih Badak Berendam

Kuih badak berendam paling sesuai dinikmati hangat-hangat. Ia boleh dimakan sendiri atau dihidangkan bersama senduk ais krim vanila. Kuih badak berendam juga sering dihidangkan bersama secawan teh atau kopi panas.

Kesimpulan

Kuih badak berendam adalah pencuci mulut yang lazat dan mudah dibuat yang sesuai untuk sebarang majlis. Ia adalah cara terbaik untuk menikmati citarasa Malaysia.

Artikel curated by Affan Rosdi