Orang Kelantan Ini Mula Membakar Pekasam Untuk Isterinya, Kini Dia Mempunyai Kafe Kedai Roti Di Bangsar

  • Post author:
  • Post category:Makan / Resepi
  • Reading time:9 mins read
You are currently viewing Orang Kelantan Ini Mula Membakar Pekasam Untuk Isterinya, Kini Dia Mempunyai Kafe Kedai Roti Di Bangsar

Walaupun tukang roti yang kurang komited boleh sahaja membeli roti asam di kedai pada mulanya, atau mendapatkannya daripada rakan yang yang boleh membuat roti asam, namun mereka yang lebih berdedikasi akan membuatnya sendiri.

Permulaan ini, apabila diberi makan dan diselenggara dengan baik, boleh bertahan selama bertahun-tahun.

“Pada 2018, ketika isteri saya Jun mengandung, dia mengidam roti asam tetapi kami tidak menemuinya di kampung halaman kami, Kota Bharu,” kongsinya bersama Vulcan Post. “Jadi, saya mula belajar asam melalui YouTube, buku dan kursus dalam talian.”

Hari ini, dia memasak bukan sahaja untuk isterinya, tetapi untuk jenama asamnya sendiri, Bengbeng Sourdough.

Memulakan perjalanan

Namun, sebelum memulakan jenama sourdough, Beng sebenarnya telah berkerja di dua perniagaan kafe lain iaitu Drum & Desk dan Superdough Bakery.

pembuatan roti di Bengbeng Sourdough
Saurce: Vulcan Post

Sebagai seorang yang pandai dalam ilmu keusahawanan, Beng juga telah memulakan syarikat pertamanya pada 2012 yang menyediakan perkhidmatan IT untuk membantu PKS tempatan memperkemas perniagaan mereka.

Semasa PKP pertama, Beng mula menerima permintaan asam dari rakan dan keluarganya di KL.

Dia cuba menghantar roti melalui perkhidmatan kurier, dan lihatlah, masam itu bertahan, secara literal dan rasa.

Oleh itu, Beng dan Jun memutuskan untuk memulakan kedai roti dalam talian sahaja mereka sendiri, yang mengkhusus dalam doh masam.

“Sehingga hari ini, misi kami adalah untuk menjadikan roti masam boleh diakses oleh semua orang tidak kira di mana anda berada,” katanya.

Walaupun perkhidmatan kurier telah berfungsi pada mulanya, pasangan itu akhirnya menghadapi beberapa masalah. Pakej mereka akan tertangguh atau hilang.

pembuatan roti di Bengbeng Sourdough
Saurce: Vulcan Post

“Dulu kami memerlukan kos yang agak besar untuk menghantar semula roti itu lagi, apatah lagi jumlah masa yang dihabiskan untuk berurusan dengan perkhidmatan kurier untuk menjejak bungkusan itu,” kata Beng.

Jadi, mereka mengkaji pangkalan pelanggan sedia ada mereka dan menyedari kebanyakan alamat pelanggan berada di Lembah Klang.

Kesedaran ini dimanifestasikan sebagai pop timbul di KL pada April hingga Mei 2021, yang ternyata agak berjaya.

Kemudian, dua bulan kemudian, Bengbeng Sourdough menerima pertanyaan untuk membekalkan produknya kepada perniagaan.

“Ketika itulah kami memutuskan untuk memindahkan pengeluaran kami ke KL supaya kami boleh menghantar roti asam jawa yang baru dibakar pada hari yang sama tanpa sebarang masalah,” kongsinya.

Dengan itu, Beng dan Jun juga berpindah ke KL, tetapi masih meneruskan perjalanan pulang ke Kota Bharu setiap dua hingga tiga bulan sekali atau lebih.

Berkembang menjadi konsep kafe

Tetapi dengan perniagaan dalam talian berfungsi dengan baik, persoalannya ialah mengapa Beng memutuskan untuk menceburi dalam bidang kafe pada mulanya.

Ia bermula apabila perniagaanya itu didekati oleh kedai runcit, Groove Grocer, yang meminta Bengbeng Sourdough untuk membekalkan roti dari pelbagai kedai, sehingga ke 7-Eleven.

Tetapi bagaimana mereka akhirnya melakukan konsep kafe yang sebenarnya lebih kepada kebetulan.

pekerja Bengbeng Sourdough
Saurce: Vulcan Post

“Untuk kami mula membekalkan segera apabila kami memindahkan pengeluaran kami ke KL, kami memutuskan untuk menggunakan dapur awan, yang dilengkapi dengan semua peralatan pembakar untuk membakar barangan asam kami,” jelas Beng.

Namun, kos sewa dapur kongsi agak tinggi. Dipasangkan dengan kekurangan jualan masuk, pasukan memutuskan untuk membuka kiosk kecil betul-betul di bawah dapur kongsi untuk memacu beberapa jualan.

“Selain mempunyai ruang untuk mempamerkan pastri asam dan roti yang membawakan sedikit jualan secara walk-in, dengan kiosk ini kami juga boleh mempunyai ruang untuk beberapa pelanggan menjamu selera,” katanya.

roti di Bengbeng Sourdough
Saurce: Vulcan Post

Bagaimanapun, beberapa bulan selepas kiosk dibuka, mereka menyedari penurunan jualan. Pasukan itu mula tertanya-tanya mengapa kiosk pastri dan kopi berkonsep grab-and-go tidak berfungsi untuk pelanggan tetap, yang kebanyakannya bekerja di bangunan itu.

Beng akhirnya menyedari, “Kami tersilap cuba menawarkan pastri dan kopi kepada pelanggan tetap kami (pekerja pejabat) sebagai sarapan atau makan tengah hari mereka, dengan mengandaikan ia mungkin berfungsi dengan baik seperti di tempat lain seperti Melbourne atau London.”

Oleh itu, dia berputar untuk menawarkan pastri ringan kepada sandwic hidangan penuh, roti bakar dan bagel.

Selain roti, Bengbeng Sourdough juga menyajikan pelbagai minuman kopi, dikuasakan oleh syarikat saudaranya, Drum Coffee Roaster.

Meningkat ke persaingan

“Pertama sekali, saya rasa tidak banyak tempat yang menawarkan 100% roti masam dan pastri,” kata Beng. “100% masam bermakna kami menggunakan sifar yis komersial dalam barangan bakar kami, dan semua roti serta pastri melalui penapaian yang perlahan dan lama.”

Oleh kerana itu, pasukan itu mengambil masa 24 jam untuk membuat roti masam negara mereka, dan tiga hari untuk croissant masam.

Faedah untuk melakukan proses membuat asam masam yang perlahan ialah ia membekalkan bakteria dan asid yang baik untuk usus.

“Kedua, saya percaya apa yang membezakan kami adalah perkara yang benar-benar kami percayai—yang kembali kepada misi kami untuk memastikan roti masam boleh diakses oleh semua orang,” jelas Beng.

Walaupun telah berputar, Bengbeng Sourdough masih mempunyai kedai dalam talian yang aktif dan beroperasi untuk melayani mereka yang tidak mempunyai akses mudah kepada roti asam.

pembuatan roti di Bengbeng Sourdough
Saurce: Vulcan Post

Pada penghujung hari, bagaimanapun, Beng memahami bahawa akan sentiasa ada persaingan. Walaupun ia boleh menjadi punca kebimbangan, dia melihatnya sebagai pendorong dan cara untuk memperbaiki operasinya sendiri.

Pelanggan tetap

Baru-baru ini, Bengbeng Sourdough telah melancarkan perkhidmatan langganan sourdough yang sudah mempunyai beberapa pelanggan tetap melanggannya.

“Ia masih dalam fasa ujian tetapi saya tertanya-tanya sama ada perkhidmatan sebegitu adalah sesuatu yang rakyat Malaysia rasa berguna,” Beng merenung.

Pengasas bersama itu juga berkongsi bahawa dia berharap dapat menawarkan latihan dan pekerjaan untuk individu yang mempunyai autisme.

“Ia adalah sebab yang saya boleh bergema dengan baik pada tahap peribadi,” katanya. “Saya percaya jika diberi sokongan yang betul, individu neurodivergen juga boleh berkembang maju seperti mana-mana neurotipikal di luar sana.”

Pekerja Bengbeng Sourdough
Saurce: Vulcan Post

Melangkah ke hadapan, Bengbeng Sourdough menyasarkan untuk membuka cawangan di menara kerja dengan trafik tinggi bagi menyediakan kemudahan dan kebolehcapaian kepada pelanggan sasaran utamanya, orang ramai yang bekerja.

“Selepas dua tahun penerokaan di bandar ini, saya sangat gembira dan bangga untuk mengatakan kami bersedia untuk berkembang,” kata Beng.

“Kami telah berbincang dengan bakal pelabur, ingin membuka dua hingga tiga lagi cawangan pada 2024 sebagai bukti konsep sebelum berkembang lagi dalam beberapa tahun akan datang.”

Location

Alamat: Menara Uoa Bangsar, 5, Jalan Bangsar Utama 1, Bangsar, 59000 Wilayah Persekutuan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Maps: https://maps.app.goo.gl/1xt4kzLDMhaKTwuA6