Selepas Kerjaya Menjamu Selera Di KL, Dia Pulang Ke Sibu Untuk Menjual Aiskrim Inspirasi Borneo

You are currently viewing Selepas Kerjaya Menjamu Selera Di KL, Dia Pulang Ke Sibu Untuk Menjual Aiskrim Inspirasi Borneo

Selepas mendapat diploma dalam bidang seni kulinari di Kuala Lumpur, Eric Lau memutuskan untuk melanjutkan pelajaran di Ireland, di mana beliau memperoleh ijazah Sarjana Muda dalam bidang seni kulinari.

Sejak itu, dia bekerja sebagai tukang masak di restoran mewah Dewakan, yang dianugerahkan bintang Michelin awal tahun ini.

Pada Jun 2018, bagaimanapun, beliau memutuskan untuk mewujudkan penubuhannya sendiri, Mix Food Borneo, sebuah perniagaan dalam talian yang berpangkalan di Sarawak. Perniagaan dimulakan dengan menjual kerepek ubi telur masin yang menjadi kegemaran ramai ketika itu.

Sudah lima tahun sejak jenama itu diasaskan, dan banyak perkara telah berubah. Untuk satu, Mix Food Borneo kini mempunyai cawangan di Sibu, Sarawak, dan komoditi utama mereka bukan lagi kerepek.

Mix Food Borneo
Source: Vulcan Post

Bercampur

Walaupun kerepek kentang telur masin telah menjadi genesis untuk Mix Food Borneo, pasukan itu tidak lama kemudian mendapati bahawa ais krim adalah produk yang lebih mesra massa.

Namun, mereka tidak tersasar terlalu jauh daripada inspirasi asal mereka dan memutuskan untuk mencipta aiskrim berperisa telur masin.

Dari situ, pasukan mula meneroka dan bereksperimen dengan pelbagai perisa aiskrim, yang paling tidak dapat dilupakan adalah yang diilhamkan oleh perisa Borneo.

“Memandangkan kami berada di Sarawak, Borneo, kami mendapat inspirasi untuk menggunakan bahan-bahan tempatan untuk membuat produk kami,” kata Icey, yang bertanggungjawab dalam pemasaran di Mix Food Borneo.

“Kami berharap dapat mempromosikan rasa, cita rasa dan budaya Sarawak kepada pelancong atau orang di luar Sarawak melalui produk kami.”

suasana di Mix Food Borneo
Source: Vulcan Post

Dengan tumpuan untuk menggunakan bahan-bahan unik selama lebih empat tahun, Mix Food Borneo dapat membuka kedai fizikalnya sendiri di Sibu, yang dilancarkan secara lembut pada Disember 2022. Eric sendiri berasal dari Sibu, jadi kepulangan ini telah disengajakan.

Selain ais krim artisanal mereka, kafe ini menyajikan patisserie seperti kek mini, tart, wafel, brownies dan croissant. Bagi minuman, kafe ini menyajikan pelbagai jenis kopi, penyegar, teh, minuman campuran Yakult, minuman campuran ais dan banyak lagi.

Satu sudu ais krim di Mix Food Borneo berharga RM7 setiap cawan dan RM9 setiap kon, manakala satu sudu dua kali ialah RM12 (cawan) dan RM14 (kon).

Wafel dan croissant dengan sudu berganda berharga RM15.90, manakala brownies RM13.90. Secara keseluruhannya, harga yang dikenakan adalah dalam purata harga yang anda temui di kafe pencuci mulut yang lain.

Rasa Borneo

Seperti yang dinyatakan, matlamat Mix Food Borneo adalah untuk mempromosikan perisa Borneo. Untuk berbuat demikian, mereka perlu menggunakan bahan-bahan tempatan yang segar.

“Bahan-bahan utama yang kami gunakan untuk aiskrim dan patisserie kami kebanyakannya diperoleh dari dalam negara, atau hanya boleh didapati di atau terkenal di Sarawak/Borneo,” kata Icey.

hidangan aiskrim yang ada di Mix Food Borneo
Source: Vulcan Post

Sebagai contoh, kedai aiskrim telah menggunakan bahan-bahan seperti buah dabai, durian Borneo, gula apong, coklat Borneo, Teh C special (teh 3 lapis), dan banyak lagi.

“Bahan-bahan lain seperti daun pandan, buah naga, markisa, dan sebagainya, juga dihantar segar oleh pembekal tempatan dan ladang tempatan,” kongsi Icey.

Baru-baru ini, Mix Food Borneo turut bekerjasama dengan ladang kambing tempatan bernama The Shepherd Farm Sarikei untuk mencipta ais krim susu kambing menggunakan susu kambing segar ladang itu. Ais krim boleh didapati di ladang dan juga di kafe.

Icey percaya tumpuan mereka terhadap bahan dan perisa tempatan yang segar membezakan mereka daripada kedai aiskrim lain di Sarawak.

Dengan itu, terdapat banyak pembuat aiskrim tempatan kecil di Sarawak yang menumpukan kepada perisa tempatan, iaitu aiskrim gula apong yang terkenal.

pembuatan aiskrim di Mix Food Borneo
Source: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, Mix Food Borneo telah menunjukkan keupayaannya untuk berputar sepanjang tahun dan terus memperkenalkan item baharu dan perisa inovatif.

Dan, sudah tentu, dengan Eric yang mempunyai latar belakang masakan, dia sangat berminat untuk menyelidik lebih banyak perisa tempatan untuk terus mengeluarkan rasa Borneo.

Membuat perkara baru

Hanya bulan lalu pada bulan April, Mix Food Borneo menyertai pameran Food&HotelAsia di Singapura, setelah dijemput oleh Pejabat Perdagangan dan Pelancongan Sarawak Singapura (STATOS).

dessert di Mix Food Borneo
Source: Vulcan Post

Di hadapannya, Mix Food Borneo merancang untuk berkembang ke Miri, Kuching, Bintulu, dan juga Kuala Lumpur suatu hari nanti.

Jika mereka bercabang ke Malaysia Barat sekalipun, salah satu cabaran mereka mungkin adalah mendapatkan bahan-bahan segar Borneo, tetapi mungkin itu cabaran untuk mereka fikirkan apabila tiba masanya.

Location

Alamat: No.8 Ground Floor, 4-D, Jalan Dr. Wong Soon Kai, Pekan Sibu, 96000 Sibu, Sarawak

Maps: https://maps.app.goo.gl/ThQVF3mvzfsmxMbv8

Article Curated By Ammar