Dari semua jenis serunding, serunding yang manakah yang korang pilih? Min tak pasti korang suka yang mana, tapi Min pilih untuk kongsikan resepi serunding ikan. Senang je ni sebab korang boleh buat di rumah sahaja. Jom tengok senang tak cara membuat serunding ikan ni!
Bahan-bahan:
1kg ikan kembung (direbus)
Bahan kisar:
- 4 batang serai
- 1 inci kunyit hidup
- 2 biji bawang besar
- 2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 3 ulas bawang putih
Bahan memasak:
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 4 sudu besar cili kisar
- 2 sudu kecil garam kasar
- 4 sudu gula
- 4 cawan santan
- 1 cawan air rebusan ikan
Cara-cara:
1. Pertama sekali, rebuskan 1kg ikan kembung di atas dapur sehingga masak sepenuhnya.
2. Setelah siap direbus, keluarkan ikan daripada air rebusan dan tunggu sekejap kerana ikan itu masih panas. Apabila sudah tidak berasa panas, boleh mula asingkan isi ikan daripada tulangnya.
3. Di dalam pinggan yang sama, penyetkan isi ikan sehingga halus.
4. Untuk bahan kisar, sediakan pengisar dan masukkan 3 ulas bawang putih, 2 biji bawang besar, 1 inci kunyit hidup, 2 inci halia, 2 inci lengkuas, 4 batang serai dan juga sedikit air. Kisar sehingga halus.
5. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan 3 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih. Kacau sekejap.
6. Kemudian, masukkan 4 sudu besar cili kisar dan kacau rata.
7. Masukkan bahan yang dikisar tadi ke dalam kuali. Gaul sebati dan biarkan sehingga pecah minyak atau kering.
8. Apabila tumisan sudah kering, masukkan 4 cawan santan. Kacau rata.
9. Selepas itu, letakkan 2 sudu kecil garam kasar, 4 sudu kecil gula dan terus masukkan isi ikan ke dalamnya. Boleh juga masukkan 1 cawan air rebusan ikan jika perlu.
10. Masak serunding sehingga kering. Kacau setiap masa supaya bahan-bahan tidak melekat di kuali. Pastikan kacau dan masak sehingga betul-betul kering
11. Apabila sudah kering, penyet-penyetkan serunding supaya tidak berketul.
12. Serunding telah pun kering dan siap dimasak.
Untuk melihat cara pembuatan serunding yang menggunakan daging, boleh klik resepi ini.
Sumber resepi: YouTube Tebuan Channel
Artikel oleh Nor Azhariah Mohamad Nor