10 Tempat Nasi Daun Pisang Terbaik Di KL Dan PJ Hari Ini

You are currently viewing 10 Tempat Nasi Daun Pisang Terbaik Di KL Dan PJ Hari Ini

Tiada apa yang lebih memuaskan daripada makan sepinggan kari India yang lazat, nasi yang lebih baik jika ia dihidangkan di atas daun pisang. Salah satu daripada banyak hidangan ikonik di Malaysia, nasi daun pisang wajib dirasai oleh penduduk tempatan mahupun pengunjung Lembah Klang, sehinggakan hidangan itu mudah didapati di restoran India sekitar. Untuk pengalaman terbaik dan kepuasan maksimum, berikut adalah senarai nasi daun pisang terbaik di KL dan PJ.

Apakah nasi daun pisang?

Ia merupakan hidangan pilihan yang popular dalam masakan India Selatan jadi tidak sukar untuk memahami apa yang membuatkan nasi daun pisang begitu popular di negara seperti Singapura dan Malaysia. Pada asas kedua-dua budaya makanan terletak banyak rempah, yang merupakan sesuatu masakan India Selatan juga terkenal.

Hidangan biasa nasi daun pisang melibatkan hidangan nasi yang banyak – biryani dalam sesetengahnya – bersama pelbagai jenis sayur-sayuran, kari dan hidangan istimewa dalaman restoran itu sendiri. Beberapa hidangan percuma yang lebih unik termasuk peria goreng dan labu. Di Singapura, beberapa pilihan terbaik termasuk Apolo Daun Pisang dan Kari Samy, tetapi persoalannya masih berterusan: di manakah anda boleh mencari nasi daun pisang terbaik di KL dan PJ Malaysia?

Adalah selamat untuk mengatakan bahawa terdapat banyak restoran India di sekitar bandar, setiap satu lebih unik daripada yang lain. Bangsar sahaja mengambil alih hampir separuh daripada senarai itu kerana ia telah menjadi syurga bagi penggemar nasi daun pisang. Baca lebih lanjut di bawah.

10 tempat terbaik untuk nasi daun pisang terbaik di KL dan PJ Malaysia:

Restoran Devi’s Corner

Restoran Devi’s Corner boleh dikatakan salah satu restoran daun pisang terbaik di Bangsar KL. Ini sebahagian besarnya disebabkan oleh penggunaan ketamnya, menghasilkan kari ketam – yang mesti ada bersama nasi daun pisang anda – dan rasam ketam untuk mencuci semuanya. Sotong goreng di restoran juga merupakan hidangan popular untuk menemani hidangan anda.

(Kredit gambar: @cikepal06/Instagram)

Alamat: 9, Jalan Telawi 2, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-267 6714

BananaBro Berjaya Times Square

Mereka yang biasa dengan nasi daun pisang BananaBro akan mengenali nama itu dari pos Changi City Pointnya. Walaupun kini tidak lagi beroperasi, restoran di KL kekal popular dan menjadi kegemaran ramai untuk hidangan seperti briyani, sotong goreng dan masala ayam.

Alamat: 32, Jalan Tun Mohd Fuad 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Petaling Jaya, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-484 8064

Fierce Curry House

Walaupun Fierce Curry House terkenal dengan biryani udang galah, nasi daun pisang juga merupakan pesaing berat. Secara keseluruhannya, pertubuhan ini menyajikan masakan asli India, yang menjadikan nasi daun pisang lebih berbaloi.

(Kredit gambar: @leoyap725/Instagram)

Alamat: 16, Jalan Kemuja, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 19-770 1945

Bala’s Banana Leaf

Bala’s Banana Leaf masih merupakan pendatang baru di tempat kejadian, menjadi pertubuhan termuda yang menghidangkan nasi daun pisang di Bangsar. Namun, itu tidak bermakna ia bukan antara pesaing utama untuk gelaran ‘Nasi Daun Pisang Terbaik di Bangsar’. Ia menawarkan pilihan kari, sayur-sayuran dan ulam-ulaman serta banyak lagi hidangan tradisional India yang lain.

(Kredit imej: @wooi.ioow)

Alamat: 25, Lorong Ara Kiri 1, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 17-862 2759

Annapuurnam Chettinad Restaurant

Apa yang membuatkan Restoran Annapuurnam Chettinad berbeza daripada orang lain di Bangsar juga adalah karinya – lebih-lebih lagi, kari kambingnya. Dikatakan bahawa penambahan mentega kacang dalam kari memberikan rasa yang unik dan enak.

(Kredit gambar: @shamanikrishnan)

Alamat: 74, Lrg Maarof, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-676 9310

Vishal Food & Catering

Vishal Food & Catering adalah salah satu tempat yang sering dikunjungi untuk nasi daun pisang di Brickfields, Kuala Lumpur. Tidak jauh dari Bangsar, Brickfields adalah tempat anda akan menemui Little India, menjadikannya syurga bagi penggemar nasi daun pisang juga. Ia juga menawarkan banyak hidangan sampingan yang berbeza untuk dihidangkan bersama hidangan anda.

(Kredit gambar: @gagui22)

Alamat: 22, Jalan Scott, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 3-2274 1995

Puchong Mess Banana Leaf Rice

Apabila anda mendengar nama ‘Puchong’ diikuti dengan ‘nasi daun pisang’, ia hanya boleh membawa maksud satu perkara: Puchong Mess, yang dinamakan sempena sistem tempat duduk dewan messnya menampilkan meja panjang untuk perkongsian bersama. Karinya berperisa dan pedas manakala dagingnya juga mempunyai banyak tumbukan, menghasilkan salah satu nasi daun pisang terbaik yang anda akan temui di Selangor.

(Kredit gambar: @makanwithhwang)

Alamat: 11-2, Jalan Puteri 7/9, Bandar Puteri, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 3-8060 2991

Acha Curry House

Perdebatan yang sentiasa popular di sekitar PJ Lembah Klang ialah tempat nasi daun pisang terbaik. Ada yang pastinya memihak kepada Acha Curry House, yang membolehkan anda mengambil seberapa banyak sayur-sayurannya sesuka hati tanpa kos tambahan. Karinya juga sangat sesuai untuk dihidangkan, membolehkan hidangan yang harmoni.

(Kredit gambar: @eat.like.sm)

Alamat: Paul, 42, Jalan SS 2/4a, SS 2, 47300 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 12-339 2728

Sri Ganapathi Mess

Rahsia terkenal bahawa Sri Ganapathi Mess adalah tempat yang sesuai untuk nasi daun pisang di PJ, terutamanya jika anda sedang mencari hidangan yang luar biasa. Perhatian terhadap perincian di sini merangkumi daripada kari ke makanan laut, malah hingga ke rasam. Pastikan anda memesan Sotong Goreng di sini, hidangan hirisan sotong yang digoreng sehingga perang keemasan dengan daun kari dan bawang.

(Kredit gambar: @sriganapathimesspj)

Alamat: 47, Jalan 1/10, Seksyen 1, 46000 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 10-238 9747

Jaipur Curry House

Restoran nasi daun pisang yang dikendalikan oleh keluarga di KL ini telah wujud sejak tahun 1994 jadi anda tahu bahawa Jaipur Curry House adalah sah – tidak, salah satu yang terbaik. Kari ketamnya tidak ada duanya manakala hidangan makanan laut gorengnya wajib ada, sama ada ikan atau sotong, atau kedua-duanya sekali.

(Kredit imej: @chapterelf)

Alamat: 32, Jalan Tun Mohd Fuad 1, Taman Tun Dr Ismail, 60000 Petaling Jaya, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 3-7724 1411