Sejarah Dutch Lady Malaysia: Dari Permulaan Rendah Hingga Penguasaan Tenusu

  • Post author:
  • Post category:News / Sejarah
  • Reading time:4 mins read
You are currently viewing Sejarah Dutch Lady Malaysia: Dari Permulaan Rendah Hingga Penguasaan Tenusu

Tahun-tahun Awal

Dutch Lady Malaysia mempunyai sejarah yang kaya sejak 1963 apabila ia mula ditubuhkan sebagai usaha sama antara Dutch Lady Milk Industries Bhd dan Friesland Campina. Syarikat itu pada asalnya dikenali sebagai Dutch Baby Milk Industries (Malaya) Sdn Bhd dan berpangkalan di Petaling Jaya, Selangor.

Dutch Lady Produk
Source: The Star

Pada mulanya, syarikat hanya mengeluarkan susu pekat manis dan susu tepung. Walau bagaimanapun, apabila permintaan untuk produk tenusu meningkat di Malaysia, Dutch Lady mengembangkan barisan produknya untuk memasukkan susu segar, susu UHT, susu coklat dan yogurt.

Pertumbuhan dan Pengembangan

Pada 1970-an, Dutch Lady mula mengembangkan operasinya di luar Malaysia, menubuhkan anak syarikat di Indonesia, Singapura, dan Thailand. Syarikat itu juga melabur dalam penyelidikan dan pembangunan, membangunkan produk baharu seperti susu rendah lemak dan susu tepung yang diperkaya dengan vitamin dan mineral.

kilang dutch lady
Source: DagangNews

Pada 1990-an, Dutch Lady Malaysia terus berkembang, membuka kilang pengeluaran baharu di Petaling Jaya dan melancarkan kempen pemasaran untuk mempromosikan manfaat kesihatan meminum susu. Syarikat itu juga mengembangkan barisan produknya untuk memasukkan susu berperisa dan memperkenalkan rangkaian produk untuk kanak-kanak, seperti susu tepung dengan tambahan DHA dan prebiotik.

Fokus pada Kelestarian

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, Dutch Lady Malaysia telah meletakkan tumpuan yang kuat pada kelestarian, melabur dalam inisiatif untuk mengurangkan kesan alam sekitar dan menggalakkan amalan perniagaan yang beretika. Syarikat itu telah melaksanakan pelbagai langkah untuk mengurangkan jejak karbonnya, termasuk menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui, mengurangkan sisa dan meningkatkan kecekapan tenaga.

Dutch Lady Malaysia juga telah bekerjasama dengan petani tempatan untuk mempromosikan pertanian mampan dan meningkatkan kebajikan lembu tenusu. Melalui Program Pembangunan Tenusu, syarikat bekerjasama dengan petani untuk meningkatkan kualiti dan produktiviti ladang tenusu mereka, menyediakan latihan dan sumber untuk membantu mereka mengamalkan amalan perladangan yang mampan.

Masa Depan Dutch Lady Malaysia

Hari ini, Dutch Lady Malaysia adalah salah satu syarikat tenusu terkemuka di Malaysia, dengan bahagian pasaran lebih 50%. Syarikat itu terus berinovasi, memperkenalkan produk baharu seperti susu probiotik dan susu organik.

milk machine
Source: Dutch Lady

Dutch Lady Malaysia juga kekal komited terhadap kelestarian, menetapkan sasaran yang bercita-cita tinggi untuk mengurangkan jejak karbonnya dan meningkatkan kemampanan rantaian bekalannya. Syarikat itu sedang berusaha untuk mencapai 100% penyumberan mampan bahan mentahnya menjelang 2025 dan telah berjanji untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijaunya sebanyak 50% menjelang 2030.

Kesimpulannya, sejarah Dutch Lady Malaysia adalah satu daripada pertumbuhan, inovasi, dan kemampanan. Dari permulaan awal sebagai pengeluar susu pekat, syarikat itu telah berkembang menjadi jenama tenusu terkemuka di Malaysia, mengembangkan barisan produknya dan melabur dalam amalan perniagaan yang mampan. Memandangkan masa hadapan, Dutch Lady Malaysia kekal komited untuk memacu perubahan positif dalam industri tenusu dan meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan rakyat Malaysia.