Pengasas Dutch Lady Malaysia: Tinjauan ke Legasi Friesland Campina

  • Post author:
  • Post category:News / Sejarah
  • Reading time:4 mins read
You are currently viewing Pengasas Dutch Lady Malaysia: Tinjauan ke Legasi Friesland Campina

Friesland Campina, koperasi tenusu multinasional Dutch, adalah salah satu syarikat tenusu terkemuka di dunia. Kehadiran syarikat dirasai di seluruh dunia, dan salah satu usaha niaganya yang paling berjaya ialah anak syarikatnya, Dutch Lady Malaysia. Dutch Lady Malaysia ialah jenama terkemuka di Malaysia, menyediakan produk tenusu berkualiti kepada berjuta-juta rakyat Malaysia setiap hari. Kejayaan Dutch Lady Malaysia sebahagian besarnya disebabkan oleh visi dan kepimpinan pengasas syarikat itu, FrieslandCampina.

Siapa FrieslandCampina?

FrieslandCampina
Source: FoodBev Media

Friesland Campina ialah koperasi tenusu multinasional Dutch yang diasaskan pada tahun 1871. Misi syarikat adalah untuk menyediakan produk tenusu yang berkhasiat dan mampu milik kepada orang ramai di seluruh dunia. FrieslandCampina ialah sebuah syarikat yang unik, kerana ia dimiliki oleh lebih 17,000 petani, yang juga ahli syarikat itu. Para petani adalah tulang belakang syarikat, dan susu mereka digunakan untuk menghasilkan produk tenusu FrieslandCampina.

Tahun-tahun Awal Dutch Lady Malaysia

malaysia 1960s
Source: New Strait Times

Dutch Lady Malaysia diasaskan pada tahun 1963, dan ia merupakan salah satu syarikat tenusu pertama di Malaysia. Misi syarikat adalah untuk menyediakan rakyat Malaysia dengan produk tenusu yang berkualiti, dan ia dengan cepat menjadi salah satu jenama yang paling dipercayai di negara ini. Kejayaan Dutch Lady Malaysia boleh dikaitkan dengan komitmennya terhadap kualiti, inovasi dan kepuasan pelanggan. Pengasas syarikat, FrieslandCampina, memainkan peranan penting dalam kejayaan syarikat.

Visi FrieslandCampina untuk Dutch Lady Malaysia

Visi FrieslandCampina untuk Dutch Lady Malaysia adalah untuk menyediakan rakyat Malaysia dengan produk tenusu berkualiti yang berpatutan dan boleh diakses. Matlamat syarikat adalah untuk menjadi jenama tenusu terkemuka di Malaysia, dan ia mencapai matlamat ini melalui gabungan inovasi dan kepuasan pelanggan. FrieslandCampina percaya bahawa kunci kejayaan adalah mendengar keperluan pelanggan dan menyediakan produk yang memenuhi keperluan mereka.

Gaya Kepimpinan FrieslandCampina

Jan Derck van Karnebeek
Source: Hortidaily (New CEO of FrieslandCampina)

FrieslandCampina terkenal dengan semangat inovatif dan keusahawanannya. Beliau adalah seorang pemimpin yang berwawasan yang tidak takut mengambil risiko. Sekarang FrieslandCampina telah memiliki CEO yang baru iaitu Jan Derck van Karnebeek. Friesland Campina percaya bahawa kunci kejayaan adalah menjadi proaktif dan sentiasa mencari peluang baharu. Dia juga seorang yang sangat percaya dalam kerja berpasukan dan kerjasama. FrieslandCampina percaya bahawa dengan bekerjasama, syarikat boleh mencapai perkara yang hebat.

Legasi FrieslandCampina

Legasi FrieslandCampina dapat dilihat dalam kejayaan Dutch Lady Malaysia. Syarikat itu kini merupakan salah satu jenama yang paling dipercayai di Malaysia, menyediakan produk tenusu berkualiti kepada berjuta-juta rakyat Malaysia setiap hari. Visi dan kepimpinan FrieslandCampina telah memainkan peranan penting dalam kejayaan syarikat. Komitmen beliau terhadap inovasi, kepuasan pelanggan dan kerja berpasukan telah membantu Dutch Lady Malaysia menjadi kisah kejayaan seperti hari ini.

Kesimpulannya, FrieslandCampina adalah seorang pemimpin berwawasan yang memainkan peranan penting dalam kejayaan Dutch Lady Malaysia. Komitmen beliau terhadap kualiti, inovasi dan kepuasan pelanggan telah membantu Dutch Lady Malaysia menjadi jenama tenusu terkemuka di Malaysia. Warisan FrieslandCampina terus memberi inspirasi kepada syarikat hari ini, dan semangat keusahawanan serta pemikiran inovatifnya akan terus membimbing syarikat ke masa hadapan.