Ling’s Focacceria: Kedai Roti Berasaskan Italy

  • Post author:
  • Post category:Makan / Viral
  • Reading time:4 mins read
You are currently viewing Ling’s Focacceria: Kedai Roti Berasaskan Italy

Kedai Roti Focacceria ialah sebuah kedai roti di Kuala Lumpur, Malaysia. Focaccia ialah sejenis roti rata yang berasal dari Itali. Ia dibuat dengan bahan mudah seperti tepung, air, yis, dan garam. Focaccia biasanya berperisa dengan minyak zaitun dan herba.

Kedai Roti Focacceria menawarkan pelbagai jenis roti focaccia, termasuk biasa, bawang putih, rosemary dan keju. Mereka juga menjual sandwich focaccia dan salad. Roti dibuat segar setiap hari dan sentiasa lembut dan berperisa.

Focacceria

Focacceria (Facebook)

Kedai roti itu terletak di sebuah rumah kedai kecil di tengah-tengah Kuala Lumpur. Bahagian dalamannya ringkas dengan dinding bercorak “bata” dan meja kayu. Kakitangannya ramah dan mesra, dan mereka sentiasa gembira untuk membantu anda memilih roti focaccia yang sesuai untuk citarasa anda. Kalau nak cari kedai roti di Bukit Damansara boleh tekan di sini.

Kedai Roti Focacceria adalah tempat yang popular untuk penduduk tempatan dan pelancong. Ia adalah tempat yang bagus untuk menikmati rasa Itali yang lazat dan asli.

Focacceria

Focacceria (Facebook)

Sejarah Roti Focaccia

Roti Focaccia dipercayai berasal dari Itali di wilayah Liguria. Ia dipercayai telah dicipta oleh orang Yunani kuno, yang membawa resipi itu ke Itali apabila mereka menjajah wilayah itu. Roti Focaccia pada asalnya dibuat sebagai cara untuk menggunakan lebihan doh roti. Ia sering dibakar dan berperisa minyak zaitun, herba dan rempah ratus. Boleh tekan di sini untuk tengok makanan lain yang menarik.

Focacceria

Focacceria (Facebook)

Roti Focaccia menjadi popular di Itali semasa Zaman Pertengahan. Ia sering dihidangkan sebagai ulam atau sebagai snek. Roti focaccia juga digunakan untuk membuat sandwic dan pizza.

Pada abad ke-19, roti focaccia mula terkenal ke beberapa negara lain di dunia. Ia kini dinikmati di banyak negara, termasuk Malaysia.

Jika anda sedang mencari cita rasa Itali di Malaysia, pastikan anda mengunjungi Kedai Roti Focacceria. Anda tidak akan kecewa.

Lokasi:

Alamat: 25 PJU 7/16, Petaling Jaya, Malaysia

Website: https://lingsfocacceria.weeat.asia/cust/?fbclid=IwAR3eOSAw1yBPTBFwNmVjMael7caxxIjdgSXKMRZIDtSn0DxOaHY0SpcnbI8#/goods

Facebook: https://www.facebook.com/thebakhel/

Instagram: https://www.instagram.com/lingsfocacceria/?fbclid=IwAR1z-jlW1lLsueQAssHtahYDiPF10nLwZY0OId6Pkktiquy4Rn-vBxBonEw