Featured Article: Foodie Hub, Daripada Serunding Ayam Yang Biasa Kepada Sensasi Sarapan Hari Ini

You are currently viewing Featured Article: Foodie Hub, Daripada Serunding Ayam Yang Biasa Kepada Sensasi Sarapan Hari Ini

Dari permulaan mereka yang sederhana hingga menjadi nama yang terkenal, jenama yang digemari ini telah mentakrifkan semula seni mencipta serunding ayam. Foodie Hub yang diasaskan oleh Wu Chin Gung, atuk Albert Goh, telah mempromosikan makanan tradisional, seperti serunding ayam, selama 3 generasi.

Serunding ayam adalah sumber protein semulajadi dan boleh dimakan setiap hari oleh mereka yang mahukan gaya hidup sihat. Pilihan sarapan pagi yang unik ini semakin menjadi makanan harian di Malaysia, menyediakan pilihan sarapan yang berkhasiat dan lazat untuk keluarga.

Albert Goh, Pengasas Foodie Hub
Albert Goh, Pengasas Foodie Hub

Latar Belakang Foodie Hub

Malah, syarikat itu telah diwujudkan pada tahun 1969 apabila datuk Albert Goh memulakan kerjayanya sebagai penjual daging. Kerana banyak baki daging lebihan selepas proses, mereka membuat serunding atau dendeng dengan daging tersebut.

Albert Goh memilih untuk meneruskan perusahaan ini dengan mendapatkan status Halal sendiri dan kemudian menghasilkan hidangan ini dengan bahan-bahan yang disahkan Halal agar dapat menjual kepada pasaran di seluruh Malaysia. Walau bagaimanapun, beliau mendapati bahawa rakyat Indonesia dan Vietnam juga tahu bagaimana untuk menikmati serunding ayam.

Seterusnya, Foodie Hub telah memohon pensijilan GMP untuk mengembangkan eksportnya ke negara-negara di Asia dan Eropah seperti Bulgaria, Eropah dan Amerika. Albert berhasrat untuk meluaskan jangkauannya ke pasaran Asia, di mana ia bertujuan untuk memperkenalkan serunding ayam kepada khalayak yang lebih luas.

The Foodie Hub (foodiehub.com.my)
The Foodie Hub (foodiehub.com.my)

Cabaran Yang Foodie Hub Telah Hadapi

Foodie Hub, yang berpangkalan di Muar, telah bergelut dengan isu rantaian bekalan sejak dua tahun lalu untuk mendapatkan ayam segar dari Ipoh dari pembekal mereka yang berkualiti, Walaupun terdapat ayam beku yang lebih murah dan senang didapati, Foodie Hub tetap memberi tumpuan kepada ayam segar untuk mengekalkan kandungan nutrien yang tinggi dalam serundingnya.

Keseimbangan Antara Inovasi dan Tradisi di Foodie Hub

Datuk Albert Goh memulakan hidangan ini sebagai tradisi keluarga dengan hanya perisa biasa yang lebih memikat mereka yang pertengahan umur. Sejak itu Albert, melalui Foodie Hub, menawarkan perisa berbeza untuk peringkat umur yang berbeza, seperti serunding ayam untuk kanak-kanak berumur satu hingga dua tahun yang tidak mengandungi natrium. Ia juga berkhasiat untuk kanak-kanak kecil kerana ia mengandungi sayur-sayuran yang padat dengan vitamin dan mineral.

Tak cukup dengan satu produk inovatif, Foodie Hub kini membangunkan produk GI rendah. Lazimnya, warga emas di Malaysia makan mi, sayur masin, dan makanan seumpamanya. Serunding ayam boleh berfungsi sebagai pemakanan tambahan untuk mereka supaya mereka boleh teruskan nikmati makan apa sahaja yang mereka suka.

Barisan Chicken Floss Foodie Hub dengan perisa berbeza yang terdapat di pasaran.
Barisan Chicken Floss Foodie Hub dengan perisa berbeza yang terdapat di pasaran.

Pelan Masa Depan

Foodie Hub juga memberi manfaat kepada komuniti dengan membuat program yang mengajar usahawan cara menjana pendapatan sebagai peniaga makanan yang melibatkan serunding ayam. Foodie Hub membantu mereka dengan menawarkan kelas, melatih mereka dan menunjukkan cara menggunakan bahan-bahan untuk mengeluarkan serunding ayam. Hasilnya, ini memberi manfaat kepada mereka yang memerlukan.

Perisa di The Foodie Hub (foodiehub.com.my)
Perisa di The Foodie Hub (foodiehub.com.my)

Misi Foodie Hub juga adalah untuk membantu ibu tunggal dan ibu yang tidak bekerja untuk menghasilkan pendapatan yang berterusan. “We wish to help more people, to generate passive income on their own.” – kata Albert Goh, Pengasas Foodie Hub

Kesimpulannya, The Foodie Hub telah merevolusikan dunia serunding ayam dengan jenamanya yang luar biasa. Dengan komitmen mereka terhadap kualiti dan inovasi, kami berharap The Foodie Hub teruskan berjaya ke peringkat antarabangsa.

Article curated by Izzah Norsham