Berhenti Daripada Kilang Pembuatan Untuk Memulakan Perniagaan Makanan Kesihatan, Kini Sudah Menjalankan Empayar Susu Soya Sedia Untuk Diminum

You are currently viewing Berhenti Daripada Kilang Pembuatan Untuk Memulakan Perniagaan Makanan Kesihatan, Kini Sudah Menjalankan Empayar Susu Soya Sedia Untuk Diminum

Semasa berulang-alik pulang ke rumah, saya biasanya melalui kedai 7-Eleven di mana saya akan singgah sekali-sekala untuk membeli makanan ringan atau minuman. Salah satu minuman yang paling kerap saya beli ialah Jen’s Soya.

Saya selalu menganggap bahawa minuman itu dibuat oleh seorang wanita bernama Jen, sehingga saya baru-baru ini menghubungi pasukan itu dan mengetahui bahawa pengasas jenama itu adalah seorang lelaki Malaysia dengan nama Chong Kim Cheng.

Daripada sarung tangan getah kepada makanan kesihatan

Pada 2012, selepas 21 tahun bekerja sebagai akauntan dalam industri pembuatan sarung tangan getah, Kim Cheng—yang juga menggunakan KC—memutuskan untuk berhenti dan memulakan perniagaannya sendiri, katanya kepada Vulcan Post.

kilang makanan kesihatan
Source: Vulcan Post

Pada mulanya, dia bermula dengan kilang makanan kesihatan bersama abangnya, tetapi kemudian pada 2016, dia memutuskan untuk menjadikan perniagaan susu soya yang diturunkan daripada bapa saudaranya sebagai peluang seumur hidup.

“Pakcik saya memulakan susu soya dalam gaya buatan sendiri pada awal 90-an, menjual di pasar pagi dan pasar malam berhampiran kawasan Kepong,” katanya kepada Vulcan Post.

Lori pembekal Jen's soya
Source: Vulcan Post

Kemudian pada tahun 2000-an, syarikat bapa saudaranya menubuhkan sebuah kilang untuk memasuki pasaran Sedia untuk Minum (RTD). Dari sini, perniagaan mula membekalkan kepada restoran, rangkaian kemudahan dan banyak lagi.

“Memandangkan saya mempunyai pengalaman pembuatan, saya memutuskan untuk meneruskan dan mengambil alih daripada bapa saudara saya, dengan niat untuk membuat minuman segar yang lebih sihat dan asli untuk semua pengguna.”

Dengan itu, Jen’s Soya dilahirkan. (Untuk rekod, ‘Jen’s’ hanya dipilih sebagai nama jenama tanpa makna tertentu.)

Pembuatan soya

Memanfaatkan resipi dan pengetahuan daripada bapa saudara KC, Jen’s Soya adalah mengenai minuman tradisional gaya buatan sendiri, tetapi ditawarkan dengan cara yang lebih mudah diakses.

Syarikat mengendalikan segala-galanya daripada memilih kacang, merendam, membersih, mengisar, dan memasak di kilangnya di Bandar Sri Damansara.

“Untuk mendapatkan rasa susu soya asli yang terbaik, bahagian memasak sangat penting, untuk mengawal suhu dan masa,” katanya.

Pembekal Jen's Soya
Source: Vulcan Post

Pasukan itu juga kemudiannya bertambah baik untuk mematuhi piawaian halal JAKIM, jadi minuman itu kini halal dan diperakui HACCP.

Selama bertahun-tahun, Jen’s Soya telah berkembang melebihi susu soya sahaja. Hari ini, mereka menawarkan pelbagai jenis minuman seperti susu soya hitam, tebu dengan buah berangan air dan kelapa laut dengan kulat salji.

“Apabila masa berlalu, kami membangunkan lebih banyak produk untuk memenuhi permintaan pasaran,” jelas KC.

Dengan pengalamannya di kilang makanan kesihatan, pengasas telah menimba ilmu dari segi mencipta formulasi produk, baik serbuk dan cecair, yang membantu membangunkan produk baharu di bawah Jen’s Soya.

produk baharu jen's soya
Source: Vulcan Post

Dengan bahan yang betul, produk baharu boleh dihasilkan dalam tempoh seminggu hingga sebulan, kongsinya.

“Produk kami telah melalui ujian makmal untuk menentukan jangka hayat, iaitu antara 30 hari hingga 45 hari tanpa bahan pengawet tambahan,” katanya.

“Seperti yang dinyatakan oleh visi kami, kami menyediakan minuman tempatan ala rumah yang segar, sihat dan asli untuk pelanggan,” katanya. “Ia adalah jangka hayat yang singkat, minuman yang kurang manis (kurang manis).”

Pembungkusan adalah kunci

Kurus yang sihat, ada sesuatu yang lebih jelas yang KC bawa ke meja. Dan itu terletak di dalam bekas minuman itu sendiri.

“Saya perhatikan semua susu soya RTD yang terdapat di pasaran menggunakan pek tetra atau pembungkusan lain yang tidak dapat mengekalkan rasa asli susu soya asli yang biasa kita perolehi dari pasar basah semasa kita kecil,” kata KC. .

Oleh itu, Jen’s Soya memilih cawan yang diperbuat daripada bahan PP iaitu plastik gred makanan dan boleh dikitar semula.

Pengasas juga berkongsi bahawa cawan gaya teh susu berbuih memberikan imej kesegaran, yang menyerlahkan lagi bahawa minuman Jen’s Soya mesti diminum dalam masa yang singkat.

Jen's soya dijual di Family Mart
Source: Vulcan Post

“Bagaimanapun, kami masih meneroka pilihan lain dan cawan berbeza pada masa akan datang untuk pengendalian dan pengangkutan yang lebih baik,” katanya.

Untuk menjangkau semua pelanggan runcitnya, Jen’s Soya mempunyai trak sejuk sendiri yang melakukan penghantaran harian.

Kini, Jen’s Soya boleh didapati dengan mudah bukan sahaja di kedai serbaneka tetapi juga di restoran dan kopitiam.

Seperti yang dinyatakan KC, produknya adalah penyelesaian yang hebat untuk mereka kerana ia menghapuskan keperluan untuk membancuh minuman dalaman mereka. Ini sekali gus mengurangkan tenaga kerja restoran perlu bukan sahaja membuat minuman tetapi juga mengumpul dan mencuci cawan.

Mengatasi cabaran

KC berkongsi bahawa pendapatan mereka telah meningkat, tetapi ini tidak bermakna semuanya berjalan lancar kerana hasil tidak menggambarkan gambaran penuh perniagaan.

“Sepanjang tempoh PKP, kami memperoleh pinjaman berjangka RM300K tambahan daripada bank untuk membayar gaji penuh kepada kakitangan,” katanya. “Kami menderita sangat teruk dan masih menanggung pembayaran balik pinjaman yang berat sekarang.”

Walaupun cabaran yang ditonjolkan KC ialah peningkatan kos bahan dan tenaga kerja, sebagai pengguna tetap susu soya, saya juga menyedari bahawa persaingan semakin meningkat. Family Mart kini mempunyai rangkaian susu soya pembungkusan yang sama, untuk satu.

produk Jen’s Soya
Source: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, Jen’s Soya masih mempunyai banyak ruang untuk berkembang dari segi rangkaian dan jangkauan produknya, KC percaya.

Kini dengan pasukan seramai 16 ahli, KC berkata mereka merancang untuk meluaskan pasaran mereka, khususnya ke arah wilayah utara dan selatan Malaysia.

“Kami juga akan meneroka mempunyai rangkaian produk yang berbeza seperti pek serbuk soya segera,” katanya.

Melalui penambahbaikan dan inovasi yang berterusan, Jen’s Soya mungkin hanya berkembang menjadi makanan ruji dalam peti sejuk kedai serbaneka dan restoran.