5 Tempat Lemang Tradisional Terbaik Di KL Dan Selangor Hari Ini

You are currently viewing 5 Tempat Lemang Tradisional Terbaik Di KL Dan Selangor Hari Ini

Lemang mungkin secara tradisinya terpaksa menandakan berakhirnya puasa bagi umat Islam iaitu Aidilfitri dan Aidil Adha., tetapi anda tidak perlu menunggu setahun lagi untuk menikmati hidangan wangi yang lazat ini. Teruskan membaca untuk mencari lemang terbaik di KL dan Selangor, termasuk PJ dan Batu Caves, pada kali seterusnya anda melintasi tambak.

Apa itu lemang?

Hidangan tradisional yang semakin sukar didapati, lemang ialah makanan tradisional Minangkabau yang diperbuat daripada pulut, santan dan garam. Dalam budaya Minangkabau, lemang (atau lamang) digunakan dalam pelbagai upacara tradisional, terutamanya di Sumatera Barat, Indonesia, walaupun suku kaum lain di rantau Asia Tenggara turut mengadaptasi resipi berdasarkan bahan dan bahan yang ada.

Hari ini, lemang biasanya dimasak dalam tiub buluh berlubang yang dialas dengan daun pisang, yang memberikan keharuman yang lazat dan lebih rasa dalam hidangan nasi. Tiub buluh kemudiannya dipotong terbuka untuk mengambil beras, mengeluarkan wap yang menggoda dalam proses itu.

Penyediaan itu memerlukan kesabaran kerana nasi dimasak di atas api terbuka sehingga empat jam untuk mencapai rasa yang hangus dan berasap, proses yang membosankan yang sangat berbaloi untuk ditunggu. Terbaik dihidangkan dengan rendang, kari atau serunding (serunding daging pedas), gerai yang menjual lemang terbaik di KL menjanjikan hidangan lazat yang akan membuatkan anda kembali lagi untuk membelinya.

Ia mungkin menjadi makanan ruji semasa sambutan Hari Raya tahunan, tetapi jika anda mengidamkan hidangan penuh umami ini, di sinilah anda akan menemui versi terbaik di Lembah Klang.

Nikmati lemang terbaik di Lembah Klang dari tempat-tempat di KL dan Selangor berikut:

Lemang Daun Lerek Greenwood

Terletak di Jalan Batu Caves, Lemang Daun Lerek Greenwood adalah pilihan utama di bandar ini untuk nasi lembut dan wangi. Tersedia sepanjang tahun, julat harga antara RM16 dan RM20 (lebih kurang S$5 hingga S$6). Selain lemang, gerai ini menawarkan Lemang pulut hitam dan dua jenis rendang yang menyelerakan: rendang basah dan rendang kering.

(Kredit gambar: @syaalhabsyie/Instagram)

Alamat: Jalan Batu Caves, Kampung Tengah Lembah Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 12-944 2741

Pak Ali Lemang Asli

Pak Ali Lemang Asli adalah salah satu tempat terbaik di KL untuk lemang. Terletak di lebuh raya MRR2, hidangan nasi istimewa ini digemari pelanggan kerana bijirin nasinya yang kaya dan lembut. Jangan lepaskan peluang untuk menikmati rendang daging lembu mereka juga, kerana hidangan yang enak menjadikan pelengkap berperisa di sisi. Pastikan anda singgah awal untuk mengelakkan beratur panjang, anda tidak akan menyesal.

(Kredit gambar: @pak_ali_lemang_asli)

Alamat: ddressJalan MRR 2, Batus, 68000 Ulu Klang, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 12-254 0969

Lemang Bonda Kg Subang

Yang ini mungkin memerlukan sedikit masa perjalanan di luar KL, tetapi kami berjanji ia adalah antara lemang terbaik yang anda miliki. Walaupun berehat sebentar pada tahun 2020, Lemang Bonda Kg Subang berjaya menyerlahkan semula reputasinya sebagai kegemaran sepanjang masa, dengan pilihan yang termasuk jagung.

(Kredit gambar: Lemang Bonda Subang/Facebook)

Alamat: Lot 3674, Jalan Bukit Badak, Kampung Melayu Subang, 40150 Shah Alam, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 17-237 6156

Lemang Pak Lontok

Kegemaran di kalangan penduduk tempatan di KL, Lemang Pak Lontok terus membuat hidangan istimewanya dengan cara tradisional, dan dibuka 24 jam sehari, menjadikannya persinggahan yang sempurna bagi mereka yang mencari makan malam yang cepat. Sabut kelapa digunakan semasa proses memasak untuk menambahkan lagi rasa dan rasa berasap pada nasi.

(Kredit gambar: Lemang Pak Lontok/Facebook)

Adlamat: Jalan Pantai Permai, Pantai Dalam, 59200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 17-224 4339

Lemang Rembau & Lemang Periuk Kera Cheras

Jika anda inginkan sesuatu yang berbeza, kunjungi Lemang Rembau & Lemang Periuk Kera Cheras, sebuah gerai di Kuala Lumpur yang pakar dalam ‘Lemang Periuk Kera’ (atau kilang lemang). Daripada menyumbat pulut dalam buluh, pemilik di sini menggunakan tumbuhan periuk kera sebagai bekas, menghasilkan hidangan unik yang lazat yang memenangi bandar itu.

(Kredit imej: u/foodsamaritan/reddit)

Alamat: Taman Ikan Emas, 56000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 14-794 5882