5 Resepi Simple Untuk Elak Daripada Kebosanan

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden
  • Reading time:5 mins read
You are currently viewing 5 Resepi Simple Untuk Elak Daripada Kebosanan

Kes makin meningkat… Lockdown masih diteruskan…

Korang semua okay tak tu? Atau dah mula bosan?

via GIPHY

angan risau! TikTok kan ada!

Di aplikasi TikTok ni, macam-macam boleh jumpa, terutamanya bab-bab makanan dan resepi.

Setiap hari mesti ada resepi yang baru dan simple untuk orang ramai cuba bagi hilang rasa bosan ketika lockdown.

Ini adalah 5 resepi simple untuk elakkan kita daripada kebosanan ketika waktu lockdown!

via GIPHY

1. Croffle 

Apa itu croffle? 

Croissant + waffle = croffle!

Hanya perlukan 3 bahan sahaja!

Bahan-bahan:

  • Puff pastry instant
  • Gula
  • Lotus Biscoff 

Jom tengok cara-cara untuk menghasilkan croffle!

@icaa.c

Balas @nadiraqiqa cuma 3 bahan aja✨ dan rasanya gk kalah enak🤍 || airfryer Ravelle by @gastroline #kulinertiktok #croffle #lotus

♬ runaway by aurora cover by lyn lapid – LYN

2. French Toast Gebu

French toast gebu macam makan kek! Tambahan pula dengan resepi yang ringkas!

Bahan-bahan: 

  • Roti
  • 2 telur
  • 3 sudu kecil susu
  • 2 sudu kecik gula
  • Butter 
  • Maple syrup/honey

Jom tengok macam mana nak hasilkan french toast yang gebu ni!

3. Mochi Milo

Mochi custard, mochi strawberry, mochi chocolate, mochi durian… semua dah cuba kecuali mochi milo!

Bahan-bahan:

  • ⅓ cawan whipping cream
  • 1 sudu kecil gula
  • 1 sudu besar milo
  • 60g tepung pulut 
  • 30g gula
  • 100ml air

Jom tengok cara-cara untuk menghasilkan mochi milo ini! 

4. Cheesekut Tiramisu

Cheesekut sedap, tiramisu pun sedap!

Lagi sedap kalau dapat makan cheesekut perisa tiramisu!

Bahan-bahan:

  • Biskut 
  • 500g cream cheese
  • ¾ cup castor sugar
  • 1 sudu kecil vanilla extract
  • 5 sudu kecil serbuk kopi
  • 1 cawan air panas
  • 2 sudu kecil gula

Jom tengok macam mana nak hasilkan cheesekut tiramisu!

5. Super Ring Cheesy Ramen

Super ring campur ramen?!

Dengar je macam pelik, betul tak?

Belum cuba, belum tahu!

3 bahan dan mudah sangat!

Bahan-bahan:

  • Samyang ramen
  • Super ring
  • Cheese

Jom tengok proses untuk menghasilkan Super Ring Cheesy Ramen yang ringkas ini!

Mudah dan ringkas betul semua resepi-resepi ini! 

Jadi, korang tak boleh bagi alasan bosan ketika waktu lockdown ni.

Dalam 5 resepi ini, mana satu yang paling sedap?

Komen di ruangan bawah!

Comments