Lapar Makanan Melayu? Kunjungi Rumah Makan Nasi Kampung Cheras Mempunyai Sekitar 50 Hidangan

You are currently viewing Lapar Makanan Melayu? Kunjungi Rumah Makan Nasi Kampung Cheras Mempunyai Sekitar 50 Hidangan

Apabila anda berada di Rumah Makan Nasi Kampung di Cheras, anda tidak akan menjumpai pemeriksa Michelin yang menyorok-nyorok hidangan Melayu. Sebaliknya, tempat ini hanya untuk penduduk tempatan sahaja.

Sama seperti namanya, mereka pakar dalam makanan yang mencerminkan masakan di kampung Melayu.

Datang pada hari Ahad untuk makan tengah hari dan anda akan melihat tempat duduk yang hampir menakutkan dan dalam barisan untuk makanan.

50 Jenis lauk

Memandangkan taburan kira-kira 50 hidangan dibentangkan seperti barisan bufet, terdapat barisan beratur bermula dari semasa anda mencedok nasi ke pinggan anda.

Barisan beratur seperti itu menakutkan saya kerana saya perlu menyusun apa yang saya mahukan pada pinggan saya dengan betul. FOMO saya (takut terlepas) semakin meningkat kerana saya tidak tahu apa lagi yang akan berlaku.

Oleh itu, pinggan saya sentiasa mempunyai bahagian protein yang tidak munasabah berbanding sayur-sayuran.

Sebaik sahaja anda menyediakan pinggan dengan nasi yang menggunung, anda akan disambut dengan dua kuali gergasi yang diisi dengan gulai kawah (RM10 untuk satu bahagian). Memandangkan semua yang anda lihat hanyalah gulai, seseorang perlu “memancing” di dalam untuk mendapatkan makanan.

Anda akan mendapat sama ada daging lembu yang lembut atau ketulan daging kambing dengan kentang.

Ikan dalam kuali besar untuk 'gulai kawah' di mana anda menemui daging lembu atau kambing dengan kentang
Source: Malaymail

Ada yang lebih suka menyiram nasi dengan gulai. Jika anda rajin memastikan nasi anda bersih dan tidak disentuh kuah, masukkan sahaja ke dalam mangkuk yang berasingan.

Karinya sedikit pedas, yang saya lebih suka kerana saya bukan peminat lidah yang terbakar. Walaupun konsistensinya nipis, perisanya wangi, menjadikannya sebagai gandingan yang baik dengan pinggan nasi anda.

Apabila orang ramai terus datang dan pergi, anda akan melihat beberapa dulang di kaunter kosong. Dapur akan memasak barang-barang segar untuk menggantikan hidangan yang telah selesai.

Bergantung pada pukul berapa anda tiba di sana, cuma cari meja kosong atau kongsi dengan orang lain
Source: Malaymail

Jika anda bernasib baik untuk melihatnya semasa anda beratur, ambil barang itu kerana ia panas dari dapur. Itulah cara saya mendapat ayam goreng yang baru digoreng. Saya dihadiahkan dengan daging yang berair dan kulit yang rangup.

Seperti permainan komputer, sebaik sahaja anda melepasi gulai kawah, anda sampai ke tahap di mana terdapat pelbagai barangan yang digoreng seperti ikan dan ayam goreng. Ada yang didatangkan dengan topping cili cincang dan hirisan bawang yang menyelerakan.

Ikan tilapia yang digoreng mendapat peningkatan rasa dengan taburan cili cincang dan bawang yang menyelerakan
Source: Malaymail

Pelbagai jenis gulai

Kemudian, peringkat seterusnya membuka pelbagai jenis gulai dengan ikan, ayam dan daging lembu. Anda juga boleh menikmati ketam juga. Gulai terdapat dalam pelbagai warna.

Anda boleh melihat masakan lemak dengan warna kuning cahaya matahari yang terang. A popular item is the siput sedut masak lemak. Masa tu tak ada tapi ada versi telur.

Semasa anda menyusuri barisan, terdapat pelbagai jenis ikan bakar yang dibalut dengan daun pisang. Pilih daripada pelbagai kerabu dan pelbagai jenis sayuran. Anda boleh melihat peria, terung dan pajeri nena kegemaran saya sepanjang zaman.

Ikan bakar yang dibalut daun pisang dan pelbagai 'kerabu' boleh didapati di sini
Source: Malaymail
Imbangkan semua protein yang menggoda dengan pelbagai 'ulam' dengan sayur-sayuran dan herba
Source: Malaymail

Di hujung baris, terdapat ulam dengan pelbagai jenis sayuran dan herba segar. Terdapat juga periuk kecil yang diisi dengan pelbagai sos. Hanya sendukkan apa yang anda suka pada makanan yang anda pilih untuk meningkatkan rasa sama ada budu atau tempoyak. Tersembunyi di sudut, malah ada cucur di hujung baris.

Saya mengintai nasi ayam di gerai berasingan juga. Pencuci mulut terletak di kawasan yang berasingan, di mana anda mencedok pilihan pengat atau bubur. Terdapat juga mangga yang telah dibungkus dengan pulut dan buah-buahan segar dalam cawan.

Pencuci mulut adalah pilihan 'pengat' atau 'bubur' yang anda cedok sendiri
Source: Malaymail

Makan tengah hari untuk dua orang ialah RM30 dengan dua minuman. Saya tamak, mengisi pinggan saya dengan pelbagai perkara. Ada gulai kawah, ayam goreng, ikan, paru goreng, tempe dan pelbagai sayur. Saya tidak akan mengatakan harga di sini adalah yang paling murah di bandar tetapi kepelbagaiannya menebusnya.

Secara amnya setiap item dimasak dengan baik dengan rasa yang lebih ringkas dan gaya rumah. Makanannya juga tidak terlalu pedas.

Hidangan ayam dan cucur udang
Source: Malaymail

Minuman boleh mengambil sedikit masa untuk tiba walaupun kerana dapur dipenuhi dengan pesanan.

Ketika dibuka pada waktu pagi, mereka menawarkan roti canai. Selepas jam 4.30 petang, mereka bertukar kepada makanan yang telah dimasak apabila dipesan.

Tempat itu tersembunyi dari jalan raya tetapi Waze akan membawa anda ke sana. Ia betul-betul berhadapan dengan Masjid Pusat Markas Briged PGA.

Rumah makan nasi kampung
Source: Malaymail

Bagi korang yang nak cuba makanan “Fusion” Itali dan Turki boleh cuba Pidezza

Location

Alamat:  Lot 7815, Taman Masria , Bt 9, Taman Cuepacs, 43200 Cheras, Selangor

Maps: https://maps.app.goo.gl/rYiYLa8t7JtxmnHG9

Tiktok: https://www.tiktok.com/discover/rumah-makan-nasi-kampung-cheras

“Article Curated By Ammar”