Gedung Cak adalah sejenis kuih yang jarang didengari kerana ianya lebih popular di kawasan utara Malaysia. Daun nipah sebagai pembalut membangkitkan selera hidangan. Tiada daun nipah, bukan gedung cak lah namanya. Bukan setakat kuih utara, kuih-muih dari Barat ke Timur pun ada. Apa pun, jom kita lihat resepi di bawah ni!
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung pulut
- 5 cawan kelapa parut
- 2 cawan gula merah/gula melaka
- 1 cawan air kelapa muda
- Daun nipah secukupnya
Cara-cara membuat Gedung Cak:
1. Daun nipah dibuang tulangnya dan dipotong sepanjang 15cm.
2. Gaulkan tepung pulut bersama kelapa parut.
3. Gula merah atau gula melaka dimasak sehingga cair. Masukkan air gula yang telah sejuk ke dalam adunan tepung.
4. Gaul sebati. Tuangkan air kelapa muda ke dalam adunan tepung.
5. Adunan disendukkan ke atas daun nipah dan dilipat seperti lepat.
6. Hujung daun nipah dikelat dengan lidi yang telah dipotong daripada daun nipah tadi.
7. Bakar kuih gedung cak di atas api yang sederhana sehingga masak.
8. Apabila balutan daun nipah sudah bertukar sedikit warna hitam, boleh diangkat dan sedia untuk dimakan.
Sumber resepi: YouTube Food Trail Malaysia
Klik untuk baca artikel sebelum ini.
Artikel oleh Nor Azhariah Mohamad Nor