Kuih Lapis Berwarna Pelangi Tampil Di ‘The Great Australian’

  • Post author:
  • Post category:Makan / Tradisional
  • Reading time:8 mins read
You are currently viewing Kuih Lapis Berwarna Pelangi Tampil Di ‘The Great Australian’

Pertandingan Memasak yang dibuat di Australia The Great Australian Bake Off baru-baru ini telah menyiarkan episod terbaru mereka untuk Musim 7, yang meraikan hidangan dari seluruh dunia

Pertandingan yang melibatkan proses penyingkiran mingguan untuk mencari pembuat roti terbaik daripada peserta amatur, setiap episod menugaskan pembuatan roti dengan tiga cabaran berbeza. Yang pertama ialah mencipta panggang khas, sesuatu untuk menunjukkan resipi mereka yang telah dicuba dan diuji.

Yang kedua ialah pembakar teknikal, yang menguji cara pesaing mengikut arahan dengan diberikan resipi yang sama untuk mencipta, dengan para hakim menilai semua hidangan tanpa mengetahui siapa yang membuatnya. Yang ketiga ialah cabaran penghenti persembahan, yang memerlukan pesaing untuk menghasilkan barang yang profesional dari segi penampilan dan cita rasa.

Dalam episod terbaru, bertajuk Minggu Antarabangsa, semua pesaing ditugaskan untuk membakar pelbagai pencuci mulut dari seluruh dunia. Pembakaran istimewa menyaksikan pesaing membuat dua Pides Turki yang sedap, roti rata tradisional Turki yang dibakar dengan topping atau pemadat, manakala cabaran penamat persembahan menyaksikan mereka membuat susunan macaron jacked, yang merupakan macaron bersaiz super.

Walau bagaimanapun, cabaran teknikal episod itu menyaksikan kemasukan pencuci mulut Malaysia kegemaran sepanjang masa, yang telah menarik minat dan menggembirakan ramai orang.

Peserta daripada 'The Great Australian Bake Off' Musim 7
Source: SAYS

Untuk cabaran teknikal, peserta dikehendaki mencipta apa yang digelar ‘Kek Lapis Pelangi’, yang lebih dikenali oleh rakyat Malaysia sebagai kuih lapis.

Dalam TikTok yang dimuat naik ke halaman rasmi platform penstriman, BINGE, hakim dari siri itu, Rachel Khoo dan Darren Purchese, membincangkan pencuci mulut itu sebagai sebahagian daripada coretan untuk episod itu.

“Bila nampak kek ni, saya cuma senyum je sebab ini kek zaman kanak-kanak dulu. Kek ni memang terkenal di Asia Tenggara. Dibuat dengan kelapa, tepung ubi, dan tepung beras, sebenarnya dikukus, jadi anda tidak’ Saya memerlukan ketuhar untuk kek ini,” kata Khoo merujuk kepada lapis pelangi.

Khoo kemudiannya mengajar Purchese cara makan pencuci mulut yang lazat itu, memberitahunya bahawa kutleri tidak diperlukan untuk item itu. Seseorang mengambilnya, mengupas satu lapisan, dan memasukkannya ke dalam mulut mereka.

“Mereka hebat,” digelar Purchese apabila melihat kuih itu.

Purchese dan Khoo mencuba kek lapis pelangi
Source: SAYS

Dalam episod itu, beberapa peserta mendedahkan bahawa mereka tidak pernah menjumpai kek lapis pelangi, dengan beberapa menyatakan bahawa mereka tidak pernah membuat kek kukus sebelum ini.

Menjelang akhir penghakiman, semua peserta menerima ulasan positif tentang ciptaan individu mereka, dengan peserta kelahiran Singapura Laura Foo mendakwa kemenangan untuk cabaran itu.

“Adalah sangat penting bagi saya bahawa ini telah diwakili dengan baik. Saya mempunyai kenangan zaman kanak-kanak yang sama seperti anda, mengupas setiap lapisan itu, jadi ia amat bermakna saya dapat membuat ini untuk anda dan anda menyukainya,” kata Foo kepada Khoo, sebelum hakim datang untuk memeluknya.

Pada masa penulisan, TikTok telah menerima lebih daripada 100,000 tontonan, dengan ramai rakyat Malaysia mengulas mengenai siri Australia yang menggabungkan kuih lapis sebagai salah satu cabaran mereka.

Berbilang orang dari pelbagai negara Asia Tenggara, termasuk Indonesia dan Filipina, memikirkan versi kuih lapis mereka sendiri.

“Sebagai orang Indonesia, saya pernah mengupas kue lapis semasa saya kecil. Ia adalah snek zaman kanak-kanak saya!” menulis seorang, manakala seorang lagi pengulas Malaysia berkata sama.

“Pergi sahaja ke Asia Tenggara, kami mempunyai banyak daripadanya. Setiap negara Asia Tenggara mempunyai versi mereka sendiri,” kata pengguna lain.

Komen komen di TikTok
Source: SAYS

Yang lain turut menyatakan keterujaan mereka melihat kuih lapis ditampilkan dalam pertunjukan pertandingan Australia

Komen komen di TikTok
Source: SAYS

Dalam urutan yang melucukan, berbilang pengguna malah mengulas betapa terkejutnya mereka kerana para hakim makan pencuci mulut dengan betul, sama seperti orang Asia Tenggara.

“Itulah yang kami sangat suka tentang kue lapis, mengupas lapisan satu demi satu apabila memakannya,” tulis seorang pengguna Indonesia.

Malah seorang pengguna meluahkan rasa ragu-ragu mereka apabila menonton video itu, tetapi terkejut apabila Khoo makan pencuci mulut dengan betul.

“Anda berjaya memakannya seperti kebanyakan rakyat Malaysia menikmatinya,” tulis pengguna lain.

Komen komen di TikTok
Source: SAYS

Selepas melakukan beberapa penyelidikan sendiri, SAYS mendapati bahawa Khoo, yang telah memilih kek lapis pelangi sebagai cabaran teknikal untuk episod itu, mempunyai akar di Malaysia

Menurut penerangan mengenai latar belakang Khoo, hos televisyen itu dilahirkan di Croydon, London Selatan, kepada seorang ibu asli Austria.

Bapa Khoo, bagaimanapun, adalah Cina Malaysia, berasal dari Ipoh, Perak. Pada tahun 1968, dia berhijrah ke UK ketika dia baru berusia 16 tahun.

Pada mulanya bekerja dalam perhubungan awam, Khoo akhirnya mengikuti kursus patisserie selama tiga bulan di Le Cordon Bleu di Paris, sebelum terjun ke dunia pencuci mulut. Menerbitkan buku mengenai baking, Khoo juga pernah muncul di beberapa rancangan televisyen sebelum mendapat peranannya sebagai hakim untuk The Great Australian Bake Off tahun lepas.

Menyelami warisannya, Khoo turut meneroka masakan dan warisan Malaysia dalam rancangan khas televisyen BBC bertajuk A Cook Abroad: Rachel Khoo’s Malaysia pada tahun 2015. Penemuan sebegitu tidak mengejutkan apabila Khoo memilih pencuci mulut intrinsik Malaysia apabila diberi peluang untuk meletakkan cabaran pada persembahan.

Rachel Khoo.
Source: SAYS