bahan-bahan:
1 sudu besar pes tomyam
2 sudu besar minyak sayuran
1 batang serai, bahagian putih sahaja, hiris nipis
2 ulas bawang putih, dikisar
2 biji bawang merah, dikisar
1 cawan air rebusan ayam
1 cawan air
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar jus limau nipis
1 biji cili merah, hiris nipis (pilihan)
1 cawan cendawan, dihiris
1/2 cawan udang, dikupas dan dikeringkan
1/4 cawan daun ketumbar, dicincang
Arahan:
Panaskan minyak sayuran dalam periuk besar dengan api sederhana. Masukkan serai, bawang putih, dan bawang merah dan masak, kacau, sehingga wangi, kira-kira 1 minit.
Masukkan pes tomyam dan masak, kacau sentiasa, sehingga wangi, kira-kira 30 saat.
Masukkan air rebusan ayam, air, sos ikan, dan air limau nipis. Didihkan, kemudian kecilkan api dan reneh selama 5 minit.
Masukkan cili merah (jika guna), cendawan, dan udang dan reneh selama 2-3 minit, atau sehingga udang merah jambu dan masak. Resepi kuih karipap di sini.
Masukkan ketumbar dan hidangkan segera.
Petua:
Untuk tom yam yang lebih pedas, masukkan lagi cili merah.
Kalau takde sos ikan, boleh gantikan kicap. Kalau nak tengok resepi kuih lapis di sini.
Anda juga boleh menambah sayur-sayuran lain ke dalam sup ini, seperti lobak merah, zucchini, atau lada benggala.
Hidangkan sup ini dengan nasi atau mee.
Curated by Affan Rosdi