11 gerai nasi ayam Hainan terbaik di Lembah Klang hari ini

You are currently viewing 11 gerai nasi ayam Hainan terbaik di Lembah Klang hari ini

Tanya mana-mana warga Singapura dan mereka akan memberitahu anda bahawa Nasi Ayam Hainan adalah salah satu hidangan penjaja tempatan yang paling popular di mana-mana. Di seberang sempadan adalah cerita yang sama; Rakyat Malaysia juga telah menganggap nasi ayam sebagai makanan ruji yang sangat diperlukan dalam senario masakan Cina, selalunya dipaparkan pada kebanyakan menu di mana makanan penjaja warisan tempatan ditawarkan. Dengan begitu banyak pilihan yang tersedia, di manakah anda boleh mencari nasi ayam terbaik di Lembah Klang?

Mencari versi muktamad hidangan telah menjadi usaha untuk ramai penggemar makanan dekat dan jauh. Ia biasanya dikaitkan dengan komuniti Cina-Haina, yang telah dikreditkan kerana memperkenalkan dan mempopularkan tafsiran mereka tentang hidangan di rantau Asia Tenggara. Nasi ayam Hainan juga dipercayai telah diadaptasi daripada resipi yang digunakan untuk menyediakan ayam Wenchang, yang boleh dikesan sehingga ke zaman dinasti Qin. Restoran ini merupakan restoran muslim friendly

11 tempat terbaik untuk nasi ayam di Lembah Klang hari ini:

 1. Nam Heong Chicken Rice
 2. Restaurant Loke Yun Ampang
 3. Nasi Ayam Hainan Chee Meng
 4. Hainan Chicken Rice @ Sum Thor Restaurant
 5. Fook Loong Chicken Rice
 6. Garlic Roasted Chicken Rice Shop
 7. Canton-Z CRP & Chicken Rice
 8. Restoran Wong Mei Kee
 9. Kim Kee Nasi Ayam Hailam Restaurant
 10. Jeremy’s Chicks
 11. 1977 New Ipoh Chicken Rice

Nam Heong Chicken Rice

Nama warisan yang telah wujud sejak 1938, restoran Nam Heong di sepanjang Jalan Sultan terus kekal menjadi kegemaran penduduk tempatan untuk nasi ayam mereka. Resipi itu dikatakan sama yang digunakan sejak penubuhannya dan kekal tidak berubah selama lapan dekad keseluruhan. Walaupun kedai francais lain yang menggunakan nama Nam Heong mungkin tidak semestinya memenuhi reputasinya, kedai Jalan Sultan yang asal pasti melakukannya. Ia juga telah dianugerahkan tempat dalam senarai Michelin Bib Gourmand.

Dan kami tidak terkejut, memandangkan bagaimana ayam Nam Heong boleh dipercayai berair, sama ada yang dimasak dengan rebus atau dibakar. Celupkan ke dalam sos cili bawang putih halia yang masam dengan sebutir tambahan halia tumbuk untuk iringan yang sempurna untuk hidangan anda.

Waktu operasi: 10AM – 6PM (tutup pada hari Isnin)

Kredit gambar: @itzkensonzai/Instagram

Address56, Jalan Sultan, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon +60 3-2022 3818

Restaurant Loke Yun Ampang

Diasaskan oleh Encik Pang Gui pada tahun 1971 dari gerai penjaja sederhana di Restoran Nan Yuan, Loke Yun dengan cepat memenangi hati dan perut penduduk Ampang di Lembah Klang dengan hidangan nasi ayam mereka yang lazat. Dengan kejayaan yang semakin meningkat datang keputusan akhirnya untuk menubuhkan restorannya sendiri, yang terus menduduki ruang yang sama hari ini.

Komited untuk memelihara dan mengekalkan piawaian yang mereka terkenal, Loke Yun hanya menggunakan ayam yang diberi makan jagung dalam resipi mereka, yang memberikan rasa mulut yang lebih lembut dan berair dalam setiap gigitan.

Waktu operasi: 10AM – 3PM, 5PM – 7.30PM (ditutup pada hari Khamis)

Kredit gambar: @yumtummy28_/Instagram

Address158, Jalan Besar Ampang, Pekan Ampang, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia

Telefon+60 3-4291 9884

Nasi Ayam Hainan Chee Meng

Memandangkan fakta bahawa banyak kedai nasi ayam tradisional Cina cenderung tidak halal, mencari tempat nasi ayam yang baik yang sesuai untuk orang Islam boleh menjadi sedikit cabaran. Tetapi yakinlah, Nasi Ayam Hainan Chee Meng mempunyai semua keperluan yang disediakan dalam fesyen asli yang sesuai tanpa menjejaskan rasa, menjadikannya salah satu gerai nasi ayam terbaik di Lembah Klang hari ini.

Satu-satunya gerai nasi ayam Halal yang menerima gelaran Michelin Bib Gourmand pada tahun 2022, nama teguh itu berpunca daripada perniagaan nasi ayam dan bubur yang sederhana dari tahun 1960-an. Hari ini, mereka terkenal dengan ayam rebus dan panggang mereka, dihidangkan bersama-sama hidangan ala zichar yang anda tidak akan dapati di mana-mana kedai nasi ayam lain seperti bayam masak dengan pes udang (kangkung belacan), udang dimasak dalam pes cili pedas. (sambal udang), dan juga sup tomyum.

Waktu operasi: 11AM – 7PM (dibuka setiap hari)

Kredit gambar: @eatlikefaiq/Instagram

Alamat: 50, Jln Bukit Bintang, Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon +60 3-2110 5663

Hainan Chicken Rice @ Sum Thor Restaurant

Sebuah kawasan kejiranan yang paling terkenal dan hanya dikunjungi oleh mereka yang tinggal berhampiran Taman Melawati dan Wangsa Melawati, gerai Nasi Ayam Hainan di Restoran Sum Thor adalah rahsia yang sangat dijaga rapi. Datang tengah hari, dan anda harus bersedia untuk berdepan dengan barisan yang kadang-kadang tumpah ke atas jalan ketika orang ramai makan tengah hari menunggu hidangan nasi ayam bawa pulang mereka.

Tetapi ambil nasihat kami dan nikmati hidangan di sana, kerana nasi ayam dihidangkan dengan semangkuk sup percuma yang lazat hingga ke titisan terakhir. Bagi ayam itu sendiri, ia lembut dan disiram dengan kicap manis yang menyelerakan yang menjadi tambahan lazat kepada nasi yang ditanam halia. Pesan semangkuk sayur sawi jeruk (酸菜) untuk kepuasan yang betul.

Waktu operasi: 11AM – 7PM

Kredit gambar: LSA KL

Alamat: 20, Jalan Bandar 1, Au 2, 53100 Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia

Telefon +60 012-646 3348

Fook Loong Chicken Rice

Beberapa tempat terbaik yang menyajikan nasi ayam nampak macam biasa-biasa, seperti Nasi Ayam Fook Loong yang terletak di Restoran M-TWO. Salah satu daripada beberapa gerai penjaja yang beroperasi di bawah bumbung yang sama, mereka menyajikan semua ruji nasi ayam biasa anda, yang mana ayam panggang menjadi kemuncak dengan kelembutannya yang mengejutkan.

Walaupun barisan boleh panjang, pengendali mengekalkan pusingan yang pantas, jadi anda tidak perlu risau tentang berdiri dalam barisan selama-lamanya.

Waktu operasi: 6AM – 10PM (dibuka setiap hari)

Kredit imej: @leoyap725/Unsplash

Alamat: Taman Bukit Maluri, 52100 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon +6012-668 0193

Garlic Roasted Chicken Rice Shop

Laluan untuk mana-mana pelajar Sunway yang belajar di kampus betul-betul di seberang jalan, Kedai Nasi Ayam Panggang Bawang Putih adalah keseronokan yang sebenar untuk penggemar nasi ayam dan pengawal makan tengah hari bajet. Dakwaan mereka terhadap kemasyhuran adalah penggunaan potongan bawang putih goreng yang ditaburkan di atas hidangan ayam panggang mereka, yang apabila dihidangkan dengan semangkuk nasi kuning Hainan bermentega tradisional, boleh menjadi ketagihan kepada setiap pendatang baru.

Pertaruhan terbaik anda ialah melawat semasa waktu bukan puncak, kerana barisan jauh lebih panjang daripada yang anda jangkakan semasa waktu makan tengah hari kerana popularitinya dalam kalangan pelajar.

Waktu operasi: 8AM – 2PM (Ahad tutup)

Kredit gambar: Joycelyn Pang/Facebook

Alamat: 35, Jalan PJS 11/9, Bandar Sunway, 46150 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Telefon +60 16-296 6621

Canton-Z CRP & Chicken Rice

Bagi warga kota, RM 5 jarang boleh membelikan anda minuman, apatah lagi untuk makan. Tetapi pergi ke nasi ayam Canton-Z, dan anda akan terkejut apabila mengetahui bahawa untuk jumlah yang rendah itu, anda boleh membeli sendiri hidangan nasi ayam yang lazat.

Dengan itu, anda tidak perlu risau tentang kualiti kerana kedua-dua ayam panggang dan rebus yang dihidangkan di sini masih dimasak mengikut piawaian yang tepat, dengan pengasasnya telah dilatih di bawah master dari Muar. Kami pastinya mengesyorkan menambah kicap mereka yang diselitkan dengan bawang putih goreng pada ayam anda untuk menambahkan lapisan rasa manis umami.

Waktu operasi: 9AM – 3.30PM (tutup pada hari Isnin)

Kredit imej: Roadtrippers Asia melalui TripAdvisor

Alamat Jalan Perisa, Taman Bukit Indah, Happy Garden, Taman Bukit Indah, 58200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon +60 18-269 7300

Restoran Wong Mei Kee

Selalunya dirujuk sebagai kedai nasi ayam yang dikendalikan oleh seorang ‘Datuk’, Restoran Wong Mei Kee terkenal bukan sahaja untuk makanan mereka, tetapi betapa sukarnya untuk mendapat peluang untuk mencubanya dari awal. Berani beratur panjang dan anda akan diberi ganjaran dengan beberapa ayam panggang terbaik yang anda akan dapati di bandar, dengan lapisan kulit yang segar yang menghasilkan daging yang berair dan berair.

Waktu operasi: 12PM – 3PM (tutup hanya pada hari Khamis)

Kredit gambar: Jeffrey Yau/Facebook

Alamat: 30, Jalan Nyonya, Pudu, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon +60 3-2145 2512

Kim Kee Nasi Ayam Hailam Restaurant

Mereka yang mencari peserta Halal lain dalam senarai kami boleh mempertimbangkan untuk pergi ke Kim Kee Nasi Ayam Hailam, jika mereka ingin mencuba nasi ayam Hainan. Sebuah gerai sederhana yang berlubang-lubang yang terletak di Ampang, mengharapkan pendekatan tanpa embel-embel untuk nasi ayam yang memastikan hidangan dikupas kepada komponen terbaiknya: ayam dan nasi.

Seperti yang berlaku untuk restoran nasi ayam Hainan yang sesuai, anda boleh memilih antara ayam panggang dan ayam rebus, yang boleh dihidangkan dengan hidangan tauge yang menyegarkan.

Waktu operasi: 10.30AM – 10PM (tutup pada hari Ahad)

Kredit gambar: Kim Kee Nasi Ayam Hainan

Alamat: 1, Jalan Kolam Air Lama, Taman Dato Ahmad Razali, 68000 Ampang, Selangor, Malaysia

Telefon +60 12-698 1709

Jeremy’s Chicks

Restoran Jeremy’s Chicks yang diberi nama nakal itu muncul semasa kemuncak tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia, yang bertujuan untuk menawarkan pelanggan hidangan nasi ayam segar yang boleh dihantar terus ke depan pintu mereka.

Dengan negara bergerak jauh melangkaui langkah-langkah penutupan Covid-19 dan menjadi seperti biasa, perniagaan itu beralih kepada kedai yang sesuai yang terus menyajikan hidangan nasi ayam Hainan yang istimewa dalam suasana kontemporari dan duduk-duduk. Dan itu semua berpunca daripada kerja kasih sayang yang terpancar di setiap pinggan yang dihidangkan di situ, termasuk penyediaan ayam segar setiap hari dan masakan kuah ayam mereka yang digunakan dalam nasi mereka.

Waktu operasi: 10AM – 10.30PM (dibuka setiap hari)

Kredit gambar: @jeremyschicksmy/Instagram

Alamat: 30, Jalan SS 15/4d, Ss 15, 47500 Subang Jaya, Selangor, Malaysia

Telefon +60 3-5612 7721

1977 New Ipoh Chicken Rice

Anda tidak boleh melepasi Jalan Gasing Petaling Jaya tanpa berhenti di sendi tercinta ini. Nasi Ayam Ipoh Baharu 1977 terkenal dengan hidangan istimewa asli Ipoh, yang bermaksud anda boleh mengharapkan versi ayam kukus yang sangat baik (pilih daripada ayam kukus putih atau ayam kampung organik) dan taugeh di sini. Anda boleh mendapatkannya dengan cara Ipoh dengan mi atau bubur, tetapi anda tidak akan salah dengan nasi di sini, yang wangi dan gebu. Jika anda lapar, tambahkan Kaki Ayam Putih Ipoh ke dalam hidangan anda; dengan hanya RM16, ayam itu licin, lembut, dan dimasak dengan sempurna supaya lemak dan kulitnya bertekstur jeli.

Waktu operasi: 9.30AM – 10PM (dibuka setiap hari)

Kredit gambar: @eateatbangbang/Instagram

Alamat: 107, Jalan Gasing, Seksyen 10, 46000 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia

Telefon +60 3-7956 0958