Pengat Pisang: Pencuci Mulut yang Terkenal di Malaysia

  • Post author:
  • Post category:Makan / Resepi
  • Reading time:5 mins read
You are currently viewing Pengat Pisang: Pencuci Mulut yang Terkenal di Malaysia

Pengat pisang ialah pencuci mulut popular Malaysia yang dibuat dengan pisang, santan dan gula. Ia adalah hidangan yang mudah dibuat, tetapi ia penuh dengan rasa. Pengat pisang sering dihidangkan sebagai pencuci mulut di majlis perkahwinan dan majlis-majlis istimewa lain, tetapi ia juga dinikmati sebagai snek atau hidangan ringan.

Bahan-bahan:

  • 4 biji pisang masak
  • 1 cawan santan
  • 1/2 cawan gula
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 helai daun pandan, simpul (pilihan)

Arahan:

  1. Kupas dan hiris pisang bulat-bulat tebal.
  2. Dalam periuk sederhana, satukan santan, gula, dan garam. Biarkan mendidih dengan api sederhana.
  3. Masukkan pisang dan daun pandan (jika guna) ke dalam periuk. Kecilkan api dan reneh selama 10-15 minit, atau sehingga pisang empuk dan sos telah pekat.
  4. Keluarkan daun pandan dan hidangkan pengat pisang suam atau sejuk.

Petua:

  • Untuk rasa yang lebih kaya, anda boleh menggunakan separuh santan dan separuh krim kental.
  • Jika tiada daun pandan, boleh masukkan secubit serbuk pandan yang dikisar ke dalam sos.
  • Anda juga boleh menambah bahan lain pada pengat pisang, seperti jagung manis, kacang merah, atau mutiara ubi kayu.
  • Pengat pisang boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 3 hari. Kalau anda peminat kopi boleh tekan di sini.

Variasi:

  • Pengat pisang durian: Masukkan 1/2 cawan daging durian ke dalam pengat pisang untuk rasa yang lebih pekat dan dekaden.
  • Pengat pisang nangka: Masukkan 1/2 cawan daging nangka ke dalam pengat pisang untuk rasa manis dan buah.
  • Pengat pisang pulut hitam: Masukkan 1/2 cawan pulut hitam yang telah dimasak ke dalam pengat pisang untuk tekstur yang kenyal dan mengenyangkan.

Pengat pisang adalah pencuci mulut yang lazat dan serba boleh yang boleh dinikmati sendiri atau dengan hidangan lain. Ia adalah cara yang bagus untuk menyejukkan badan pada hari yang panas atau untuk memuaskan rasa manis. Pengat pisang juga merupakan sumber kalium dan vitamin C yang baik. Kalau anda peminat nasi lemak boleh tekan di sini.

Berikut adalah beberapa idea untuk menghidangkan pengat pisang:

  • Hidangkan pengat pisang hangat atau sejuk sebagai pencuci mulut atau snek.
  • Hidangkan pengat pisang di atas aiskrim atau ais cukur.
  • Hidangkan pengat pisang bersama nasi atau roti canai.
  • Masukkan pengat pisang ke dalam pancake atau wafel.
  • Masukkan pengat pisang ke dalam oatmeal atau yogurt.

Pengat pisang adalah pencuci mulut yang lazat dan mudah dibuat yang pasti menggembirakan semua orang. Cuba hari ini dan nikmatilah!

Curated by Affan Rosdi