Bahan Segar dan Berkualiti Menjadi Pilihan YoloFoods – Proses Penyediaan & Pengilangan

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden / Viral
  • Reading time:6 mins read
You are currently viewing Bahan Segar dan Berkualiti Menjadi Pilihan YoloFoods – Proses Penyediaan & Pengilangan

Mulakan hari korang secara berkhasiat dengan YoloFoods! YoloFoods adalah satu company yang melakukan khidmat penghantaran makanan dan menyediakan makanan diet sihat untuk pelanggannya. Tahu tak korang chef di YoloFoods hanya menggunakan bahan yang halal, fresh dan berkualiti sahaja tau untuk menjamin nutrisi dan khasiat kepada semua pelanggan mereka. Mari min kongsikan proses pembuatan dan penyediaan oleh YoloFoods.

New Yolofoods Photo

YoloFoods sangat mementingkan persiapan dan juga kebersihan bahan-bahan untuk memasak. Setiap bahan yang mereka gunakan adalah berkualiti tinggi dan mereka akan periksa dengan teliti, jika bahan tersebut tidak akan digunakan untuk masakan seterusnya, mereka akan simpan bahan-bahan tersebut di tempat simpanan hygenic mengikut suhu yang sepatutnya. Ini bagi mengekalkan kesegaran bahan makanan tersebut.

Selain itu mereka juga menggunakan teknologi yang sangat bagus dengan teknik High Pressure Processing (HPP) bagi memastikan makanan yang mereka sajikan lebih baik, sihat dan tahan lama. Tambahan, dengan kerjasama pakar nutrisi & makanan bertauliah Olimpik iaitu Jane Freeman (Accredited Practicing Dietitian & IOC Sports Nutritionist) mereka berjaya menghasilkan pek makanan yang sihat dan bernutrisi seimbang untuk pelanggannya.

Proses Pengilangan

1. Masak Makanan

pengilangan

YoloFoods mementingkan kebersihan jadi wajib kepada semua pekerja untuk memakai face mask, sarung tangan, dan penutup kepala. Macam korang tengok mereka memasak secara berterusan menggunakan cooker dan juga combioven mengikut cara memasak menu tertentu.

2. Bungkus Makanan

bungkus makanan

Makanan yang sudah siap dimasak diasingkan di dalam bekas jenis ala bento Jepun untuk memudahkan proses memasukkan dalam bekas pek makanan.

susun pek makanan

Makanan yang telah siap dibungkus akan disusun rapi dan disediakan untuk menjalani proses persiapan berikutnya secepat mungkin untuk mengelakkan jangkitan kuman. Beginilah cara YoloFoods memastikan makanan kekal fresh dan bersih.

3. Vacuum Seal

Ini adalah proses untuk vacuum dan seal semua pek makanan agar lebih tahan lama dan mengekalkan sumber nutrisi di dalam makanan.

vacuum seal

Selepas di vacuum seal pek makanan akan dikumpulkan untuk melalui proses seterusnya iaitu bungkusan terakhir pek makanan, siap dengan maklumat nutrisi & tarikh luput. Pek makanan mengandungi informasi khasiat seperti kalori, karbohidrat, protein dan juga QR code yang boleh diimbas untuk dapatkan informasi lanjut tentang makanan tersebut.

4. Sejuk Beku

Selepas ke semua proses tadi siap dilakukan, pek makanan akan terus disimpan di dalam freezer untuk kekalkan kesegaran makanan tersebut. Ia juga untuk membolehkan makanan tahan lama sehingga sampai ke pelanggan. Untuk pengetahuan korang produk mereka boleh tahan sehingga 5-7 hari dibawah 5 darjah celcius manakala dibawah -20 darjah celcius boleh tahan selama 3 bulan.

5. Hantar Ke Pelanggan

pek makanan yolofoods

Langkah terakhir adalah melakukan penghantaran kepada pelanggan mengikut pesanan mereka. Pek makanan akan dikeluarkan daripada freezer dan akan dibungkus bersama ice pack di dalam cold bag bagi mengekalkan kesegarannya. Disebabkan ini, YoloFoods boleh hantar makanan mereka ke seluruh Semenanjung Malaysia dalam masa 3 hari (Sabah/Sarawak dalam seminggu) tanpa kompromi kualiti.

Menarik kan kita dalam mengetahui pek makanan yang sihat macam ini. Pek makanan ini sesuai juga untuk vegetarian, non-vegetarian, makanan rendah karbohidrat dan weight loss meal untuk kurangkan berat badan.

Pesan mix & match a’la carte YoloMeals daripada RM13.90 setiap hidangan, atau langgan Yolo Meal Plan dari RM149 sahaja seminggu. Korang juga boleh memilih daripada pelbagai pilihan, termasuk vegetarian, non-vegetarian, dan makanan rendah karbohidrat. Korang jangan risau, harga yang ditawarkan juga sangat berpatutan.

Tunggu apa lagi? Korang boleh order kat website mereka: www.yolofoods.my Dapatkan diskaun 20% kalau guna kod ni: YFPURPLE20

*Offer: Gunakan kod YFPURPLE20 untuk mendapat Diskaun 20% di yolofoods.my