Menjual Bubur Mesra Muslim, Biz Ini Menghantar Bubur Berlauk Ke Depan Pintu Anda

You are currently viewing Menjual Bubur Mesra Muslim, Biz Ini Menghantar Bubur Berlauk Ke Depan Pintu Anda

Bubur adalah hidangan ruji bagi kebanyakan rakyat Malaysia. Ia mudah dibuat, hanya memerlukan anda merebus beras (atau bijirin lain) di dalam air.

Ia boleh dimakan kosong atau digandingkan dengan pelbagai hidangan sampingan seperti telur goreng, beberapa sayuran yang ditapai seperti lobak, atau daging rebus.

Ramai yang mencapainya apabila mereka lemah dengan hingus, atau kerana tidak selesa. Tetapi bagi majoriti penduduk Islam di Malaysia, bubur boleh menjadi lebih sukar untuk dinikmati kerana banyak dihidangkan dengan bahan tidak halal.

Di sinilah kedai bubur berlauk khas mesra Muslim di Malaysia mengisi jurang. Tetapi tidak ramai daripada mereka yang menyediakan perkhidmatan penghantaran dalam talian.

Melihat peluang di sana, Aida memutuskan untuk melancarkan Bubur dalam kotak.

Source : Vulcan Post

Meniup peluang baru

Dilatih dalam pengiklanan, Bubur In Box bukanlah usaha pertama Aida dalam industri makanan. Dia sebelum ini telah menubuhkan perniagaan kotak makan tengah hari dalam talian yang dipanggil Makan Tengah Hari Murah Setiap Hari.

Ia begitu berjaya sehingga perniagaan itu menarik pelabur dan kini berada di bawah FoodAsia Ventures, sebuah syarikat yang pakar dalam penghantaran makanan dalam talian.

“Mereka menghubungi saya pada awal 2023 dan saya memutuskan saya mahu menjadi sebahagian daripada pasukan mereka,” kongsi Aida. Dia kemudian menjual Makan Tengah Hari Murah Setiap Hari kepada FoodAsia Ventures, di mana pasukan baharu kini menjalankan perniagaan itu.

Justeru, masa Aida diluangkan untuk memberi tumpuan kepada projek baharu, khususnya Bubur In Box.

Idea untuk Bubur In Box tercetus tahun lepas apabila dia mencari inspirasi projek. Ia akhirnya melanda selepas dia menyedari pasaran penghantaran dalam talian kekurangan vendor yang memberi tumpuan kepada penjualan bubur berlauk.

Source : Vulcan Post

Walaupun jenama sedia ada seperti OldTown White Coffee dan Rich Kopitiam mempunyai bubur dalam menu mereka, pilihannya tidak banyak.

“Memandangkan sifat perniagaan dalam talian seperti yang saya fahami, saya tahu pelanggan lebih suka kedai khusus,” jelas pengasas itu.

“Daripada mencipta restoran pelbagai masakan dengan pelbagai menu berbeza, saya memutuskan untuk memberi tumpuan secara eksklusif pada bubur dan cuba mencipta kualiti terbaik.”

Mempercayai keberaniannya, Aida menganggap ia berbaloi kerana permintaan itu ternyata ada. Lihat sahaja bagaimana kedai makan bubur berlauk mesra Muslim seperti Bubur Nasi Melawati (yang mempunyai dua kedai) telah berkembang maju dalam kalangan masyarakat setempat.

Source : Vulcan Post

Ia seperti kotak pizza, tetapi untuk bubur

Disediakan dalam kumpulan kecil untuk memastikan makanan segar yang mungkin, Bubur In Box melakukan apa yang dicadangkan oleh namanya—menghidangkan bubur dengan pelbagai jenis lauk di dalam kotak.

Ini menjadikannya mudah untuk memasang, menghantar dan juga makan. Walau bagaimanapun, ini hanya terpakai untuk kombonya (RM43, tidak termasuk penghantaran) yang menghidangkan sehingga empat orang.

Setiap kotak kombo mengandungi empat mangkuk bubur, sambal paru, kangkung tumis, ayam cincang, telur masin dan rebus, tempe goreng, serunding, kacang tanah panggang, ikan bilis, dan lobak masin.

Terdapat juga uncang lada hitam, kicap, dan bawang merah goreng sebagai tambahan kepada keseluruhan hidangan.

Jika anda mengira keseluruhan hidangan, setiap bahagian individu berharga RM10.75 tidak termasuk kos penghantaran. Ini adalah harga yang agak standard jika anda mengunjungi kedai bubur berlauk fizikal.

Source : Vulcan Post

Bagi mereka yang tinggal bersendirian atau tidak dapat mencari teman yang berminat untuk berkongsi kotak kombo dengannya, Bubur In Box juga menawarkan hidangan individu. Terdapat empat set yang disediakan, khususnya Bubur D.I.Y., Bubur Anak, Bubur All in Spicy, dan Bubur All in Sedap.

Bubur D.I.Y. (RM6.90) ialah bubur kosong dengan minyak bijan dan bawang merah goreng, manakala Bubur Anak (RM9.90) mempunyai tambahan ayam yang dicincang dan separuh telur rebus. Kedua-duanya sesuai apabila anda mempunyai lebihan hidangan tetapi tiada nasi atau bubur untuk dimakan.

Jika anda sedang mencari hidangan semua termasuk yang lebih sedap, Bubur All in Spicy jenama (RM15.90) dan Bubur All in Sedap (RM13.90) mungkin merupakan pilihan yang lebih baik.

Setiap satu mengandungi lauk yang sama seperti kotak kombo, tetapi yang pedas ada tambahan sampingan sambal kosong.

Source : Vulcan Post

Perniagaan bubur semakin panas

Melihat halaman Instagram jenama dan portal pesanan dalam talian Oddle, anda tidak akan menyangka mereka menjual makanan bubur yang diperibadikan. (Walaupun, ia boleh didapati di foodpanda dan Grab.)

Anda boleh katakan ini adalah usaha pemasaran yang disengajakan kerana jenama itu ingin dikenali dengan kotak kombonya, sentimen yang Aida telah kongsikan dengan Vulcan Post.

“Tidak seperti perniagaan saya yang terdahulu yang menghasilkan kotak makan tengah hari individu kepada pelanggan peribadi dan korporat, saya ingin mempromosikan pengalaman berkongsi dengan jenama Bubur In Box saya.”

Walaupun pesanan perlahan pada mulanya, dia gembira untuk berkongsi bahawa jumlahnya telah meningkat secara beransur-ansur. Pada masa ini, jenama itu menerima tempahan untuk 30 hingga 35 kotak kombo sehari.

Beroperasi dari dapur pusat di Sentul, KL, pasukan empat orang yang menjalankan Bubur In Box mula bersiap sedia untuk hari itu seawal jam 5 pagi. Keadaan ramuan disemak dan barangan runcit baharu dibeli sebelum dapur mula memasak selewat-lewatnya pada pukul 8 pagi.

Bagi peranan utama Aida, tugasnya sebagai pengurus di Bubur In Box adalah dalam pembangunan menu, pembelian dan pemasaran.

Source : Vulcan Post

Tiga lagi yang mengendalikan penyediaan dan memasak ramuan sebelum ini adalah rakan krew dari Cheap Lunch Everyday. Jadi mereka cukup selaras dengan gaya kerja masing-masing.

Bercakap terus terang kepada Vulcan Post, Aida berkongsi bahawa pertumbuhan Bubur In Box mengejutkannya. “Ketika saya cuba meningkatkan perniagaan, saya mendapati saya terpaksa menyesuaikan banyak cara memasak untuk menangani permintaan. Menghasilkan bubur dalam kelompok yang lebih besar untuk memenuhi permintaan sambil mengekalkan kualiti adalah satu cabaran.”

Sebagai seseorang yang menganggap dia telah mahir memasak hidangan tertentu tetapi gagal menciptanya semula untuk lebih ramai orang, saya dapat melihat dari mana dia datang.

Walaupun kedai makan bubur berlauk lain seperti Tangkap Bulan dan Mangkuk Tingkat Place turut melakukan penghantaran, anda boleh katakan ruang yang diduduki Bubur In Box masih agak khusus, memandangkan populasi Islam yang ramai di Malaysia boleh dihidangkan.

Dengan rancangan untuk meluaskan jangkauan mereka ke lebih banyak lokasi dan sokongan pelabur mereka, pengembangan Bubur In Box kelihatan seperti satu kemenangan bagi pengguna. Jenama itu dalam proses mendapatkan pensijilan halalnya juga, yang akan meningkatkan kredibilitinya di kalangan penduduk Islam.