Kuih Habuk-Habuk: Juga Dikenali Sebagai Kuih Sagu atau Kuih Lapis

  • Post author:
  • Post category:Makan / Resepi
  • Reading time:4 mins read
You are currently viewing Kuih Habuk-Habuk: Juga Dikenali Sebagai Kuih Sagu atau Kuih Lapis

Kuih habuk-habuk, juga dikenali sebagai kuih sagu atau kuih lapis, merupakan pencuci mulut tradisional Melayu yang terkenal dengan teksturnya yang lembut, gebu dan rasa yang manis dan harum. Ia biasanya dibuat dengan mutiara sagu, santan, dan gula melaka, sejenis gula aren. Nama “habuk-habuk” bermaksud “berdebu” dalam bahasa Melayu, dan ia merujuk kepada tekstur halus dan serbuk kuih itu.

Kuih habuk-habuk adalah hidangan popular semasa perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri dan Aidil Adha, dan ia juga dinikmati sebagai snek atau pencuci mulut. Ia sering dihidangkan dengan sirap gula melaka dan taburan kelapa parut.

Kuih habuk-habuk
kuih habuk-habuk (facebook)

bahan-bahan:

Untuk kuih:

200g mutiara sagu
400ml santan
100g gula melaka
Sedikit garam
Daun pandan (pilihan)
Untuk sirap gula melaka:

150g gula melaka
100ml air
Beberapa helai daun pandan (optional)
Arahan:

Basuh dan rendam mutiara sagu. Bilas mutiara sagu dalam ayak halus sehingga airnya jernih. Rendam mutiara sagu dalam air sekurang-kurangnya 4 jam, atau semalaman.

Buat sirap gula melaka. Dalam periuk, satukan gula melaka dan air. Tambah beberapa helai daun pandan untuk rasa tambahan, jika mahu. Didihkan, kemudian kecilkan api dan reneh selama kira-kira 10 minit, atau sehingga sirap sedikit pekat. Ketepikan untuk sejuk. Resepi kuih bakar di sini.

Buat adunan kuih. Toskan mutiara sagu yang telah direndam dan pindahkan ke dalam pengisar. Masukkan santan, gula melaka, garam, dan daun pandan, jika guna. Kisar hingga sebati.

Kukus kuih. Griskan dulang pengukus dengan minyak. Tuang adunan kuih ke dalam dulang dan ratakan. Kukus kuih selama lebih kurang 20 minit, atau sehingga masak.

Potong dan hidangkan. Setelah kuih masak, keluarkan dari pengukus dan biarkan ia sejuk sedikit. Potong kuih segi empat sama atau segi empat tepat. Hidangkan kuih bersama sirap gula melaka dan taburan kelapa parut. Resepi ayam bakar di sini.

Kuih habuk-habuk
Kuih habuk-habuk (facebook)

Petua:

Untuk kuih yang lebih sedap, gunakan kelapa parut yang baru.
Jika tiada gula melaka, boleh gantikan dengan gula merah.
Untuk menjadikan kuih lebih berwarna, anda boleh menambah beberapa titik pewarna makanan ke dalam adunan.
Nikmati!

Kuih habuk-habuk adalah pencuci mulut yang lazat dan mudah dibuat yang pasti menggembirakan semua orang. Dengan teksturnya yang lembut, gebu dan rasa manis, harum, ia adalah hidangan yang sempurna untuk sebarang majlis.

Curated by Affan Rosdi