6 Gerai Nasi Ayam Claypot Arang Terbaik Di Lembah Klang Hari Ini

You are currently viewing 6 Gerai Nasi Ayam Claypot Arang Terbaik Di Lembah Klang Hari Ini

Hidangan penjaja, walaupun semua digemari dengan cara mereka sendiri, kadang-kadang boleh memecahbelahkan, tetapi tidak apabila bercakap tentang nasi ayam claypot. Makanan yang selesa – gabungan lazat nasi rangup yang ketagih dan ayam yang berair dan berperisa – merupakan salah satu hidangan yang paling digemari bukan sahaja di Singapura, tetapi juga Malaysia. Perlukan bukti lanjut? Tempat nasi ayam periuk tanah terbaik ini di KL, Selangor, Lembah Klang dan banyak lagi patut dipandu melintasi tambak.

Apa yang istimewa tentang nasi ayam claypot Malaysia?

Nasi ayam claypot adalah masakan tempatan yang menentukan untuk rakyat Malaysia. Ia menghasilkan hidangan yang lazat yang biasanya dikongsi antara dua orang atau lebih, tetapi apakah yang menjadikannya begitu enak?

Hidangan ini terdiri daripada beberapa komponen: ayam yang diperap (biasanya melibatkan campuran ringkas kicap gelap dan ringan dengan gula, walaupun kami pasti sesetengah tempat mempunyai resipi rahsia mereka sendiri), nasi, sosej lilin Cina dan ikan masin. Memang diakui, unsur ikan masin boleh menjadi polarisasi, tetapi kami merasakan ia menambah satu tan rasa dan kedalaman pada hidangan. Mereka yang bersetuju akan tahu bahawa tiada apa yang lebih memuaskan daripada mencari sekerat suap ini antara suap nasi dan ayam berair.

Faktor lain yang menjadikan mana-mana gerai nasi ayam claypot di Lembah Klang berbaloi dengan penggunaan arang. Kami berpegang pada hakikat bahawa hanya nasi ayam periuk tanah liat yang terbaik dimasak di atas api arang. Terdapat sesuatu tentang cara ia memasak hidangan dengan lembut, semuanya sambil mengekalkan nasi dalam gebu dan ayam, berair. Kemudian ada kuali yang tidak dapat disangkal itu. Sudah tentu, bahagian yang terbaik adalah sentiasa kepingan beras berkerak di bahagian bawah periuk tanah liat, jadi jangan lupa untuk menjimatkan ruang untuk itu.

Jika mulut anda belum berair lagi, ia akan berlaku semasa anda membaca. Di sinilah anda harus segera untuk mendapatkan nasi tanah liat ciuman arang terbaik apabila anda berada di Lembah Klang pada masa akan datang, sama ada di KL, Selangor, atau lebih.

6 tempat untuk nasi ayam claypot terbaik di KL, PJ Lembah Klang dan banyak lagi:

Heun Kee Claypot Chicken Rice

Nasi Ayam Heun Kee Claypot merupakan salah satu tempat yang terkenal di Lembah Klang untuk anda kenyang dengan hidangan ini. Untuk ke sana, bagaimanapun, akan menjadi satu cabaran. Ia terletak di salah satu tempat paling sukar diakses di Pudu, di rumah kedai yang terletak di bawah jambatan dan berhampiran dengan pasar basah Pudu. Persekitaran mungkin bukan yang paling ideal, tetapi ketika itulah anda tahu makanan itu akan menjadi baik secara sah.

Seperti mana-mana restoran nasi ayam claypot yang menghargai diri sendiri, Heun Kee menggunakan arang untuk memasak hidangannya dengan sempurna. Restoran itu juga mengorak langkah lebih jauh dengan meletakkan bara arang pada penutup periuk tanah untuk memastikan ayam masak dengan sempurna. Telah wujud sejak tahun 1985, anda tahu anda berada di tangan yang baik apabila anda melawat. Kedai ini juga telah menyesuaikan diri dengan masa dan membolehkan anda menghubungi lebih awal untuk menempah tempat duduk di restoran.

Alamat: 59, Jln Yew, Pudu, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: Hubungi nombor telefon +60 3-9200 1603

Waktu operasi: 11 pagi – 9 pagi setiap hari; ditutup pada hari Khamis

168 Claypot Chicken Rice

Pudu tidak mempunyai kekurangan makanan jalanan Malaysia yang sangat baik, itulah sebabnya tidak mengejutkan bahawa cadangan nasi ayam claypot seterusnya dalam senarai kami juga terletak di kawasan kejiranan ini. Mungkin gerai terlaris di Kedai Kopi 168, 168 Claypot Chicken Rice telah wujud sejak tahun 1980 dan tidak mempunyai papan tanda sendiri, tetapi anda tidak akan terlepas kereta api arang yang menyala apabila anda tiba di kedai kopi. Pemilik gerai masih orang yang sama yang memasak nasi ayam claypot anda, jadi anda tahu ia sangat asli.

Alamat: 21, Jalan Kancil, Pudu, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: +60 17-635 6443

Waktu operasi: 4 petang – 10 malam setiap hari; ditutup pada hari Rabu

Hong Kee Claypot Chicken Rice

Untuk pengalaman makanan jalanan terbaik Malaysia, anda perlu menikmati semangkuk nasi idaman anda betul-betul di laluan lima kaki lot kedai tertutup yang terletak di atas najis plastik. Terletak betul-betul di hadapan REXKL, gerai tunggal itu hanya dibuka pada waktu malam. Di samping nasi ayam periuk tanah yang dimasak dengan arang, yang disertakan dengan ketulan ikan masin yang banyak, gerai itu juga menjual ikan bakar gaya Portugis — ya, jenis yang sangat pedas.

Address: 83, Jalan Sultan, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: Hubungi nombor telefon +60 11-3661 2838″>+60 11-3661 2838

Waktu operasi: 5 petang – 11.30 malam setiap hari; ditutup pada hari Rabu

Claypot Chicken Rice @ Jln Ipoh

Ini adalah satu lagi gerai nasi ayam claypot yang berumur beberapa dekad (sekurang-kurangnya 30 tahun) yang tidak mempunyai nama yang tepat, tetapi merujuk kepada kedai nasi ayam claypot di Jalan Ipoh atau Taman Kok Lian (kedua-duanya boleh ditukar ganti) dan orang akan tahu. betul-betul yang mana yang anda maksudkan. Walaupun lazimnya gerai nasi ayam tanah liat terbaik di KL menggunakan arang untuk memasak, pemilik di sini mengambil langkah lebih jauh dengan hanya menggunakan arang dari Taiping, kononnya kerana apinya lebih mudah diurus, yang menghasilkan hidangan yang lebih sekata.

Alamat: lot 1224, 7, Jalan Batu Ambar, Taman Kok Lian, 51200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: Hubungi nombor telefon +60 12-332 3620

Waktu operasi: 10 pagi – 5.30 petang setiap hari; ditutup pada hari Rabu

Wei Ji Claypot Chicken Rice

Anda tahu ia sah apabila ia menjadi kegemaran ramai di kalangan penduduk tempatan. Dan ia bukan kerana ia berpatutan; RM30.90 akan memberi anda tiga minuman, dan satu bahagian besar nasi ayam periuk tanah liat yang ditambah dengan sosej dan ikan masin. Dimasak di atas arang, nasi di sini harum dan gebu di bahagian atas, dan rangup yang menarik di bahagian bawah, yang bermaksud bahawa anda mempunyai sesuatu yang ditunggu-tunggu di penghujung hidangan. Ayam di sini juga terkenal dengan rasa yang sangat enak dan berisi, jadi pastikan anda datang bersama rakan dan keluarga yang lapar.

Alamat: 74, Jalan Mawar, Taman P Ramlee, 53000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Tel: Hubungi nombor telefon +60 16-252 7368

Waktu operasi: 4 petang – 10 malam setiap hari

Shi Yue Tian Claypot Chicken Rice Shop

Anda boleh bertaruh bahawa Puchong akan menjadi satu lagi kawasan kejiranan di Lembah Klang di mana anda boleh menemui makanan tempatan yang sangat baik, dan salah satu nasi tanah liat terbaik yang ditawarkan di negara ini. Kedai Nasi Ayam Shi Yue Tian Claypot sangat popular di Selangor bukan sahaja kerana hidangannya yang lazat, tetapi juga porsinya yang banyak. Pesan beberapa sup masak dua kali untuk hidangan nasi anda — kami suka perut babi dengan sup lada.

Alamat: 11, Jalan 23, Taman Bukit Kuchai, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia

Tel: Hubungi nombor telefon +60 12-250 7692

Waktu operasi: 3.30 petang – 10 malam setiap hari; ditutup pada hari Jumaat