6 Tempat Untuk Nasi Kukus Terbaik Di KL Dan PJ Hari Ini

You are currently viewing 6 Tempat Untuk Nasi Kukus Terbaik Di KL Dan PJ Hari Ini

Fikirkan makanan Melayu dan kami berani bertaruh hidangan popular seperti nasi lemak, mee rebus, dan sate menjadi kegemaran ramai. Walau bagaimanapun, terdapat hidangan warisan yang semakin mendapat perhatian sejak beberapa bulan kebelakangan ini: nasi kukus. Hidangan ini mungkin kelihatan seperti hidangan biasa nasi, daging dan kari, tetapi mereka yang tahu akan mengenali bom rasa dari satu batu jauhnya. Sementara Singapura menyajikan hidangan lazat pada makanan penjaja yang telah teruji masa ini, kami akan pergi ke Malaysia pada bila-bila hari hanya untuk hidangan Nasi Kukus terbaik ini di KL dan PJ.

Apa itu Nasi Kukus?

nasi kukus

Apabila bercakap tentang Nasi Kukus terbaik di KL dan PJ Lembah Klang, anda jarang akan kecewa dengan hidangan lazat ini terutamanya kerana anda tahu ia akan menjadi sebuah hidangan yang lazat dan penuh dengan perisa.

Tetapi sebenarnya? Masakan tradisional itu berasal dari Pantai Timur Semenanjung Malaysia, lebih khusus lagi di Kelantan. Dicirikan oleh nasi kukusnya yang tersendiri, yang dimasak dalam bahagian individu dalam mangkuk aluminium di atas pengukus besar, nasi wangi biasanya disalut kukus panas dengan campuran kari dan lauk yang berperisa.

Apa yang menjadikan Nasi Kukus istimewa di kalangan rakyat Malaysia ialah komponen lazat nasi yang baru dikukus, protein pilihan berair, sambal belacan, dan kuah kari yang banyak diselitkan di atasnya. Rahsia hidangan Nasi Kukus yang enak biasanya berpunca daripada tiga unsur: nasi gebu, kuah aromatik, dan sambal belacan berapi-api. Ia mungkin kelihatan seperti hidangan yang ringkas bagi sesetengah orang, tetapi itulah yang menjadikan keseluruhan hidangan itu istimewa untuk dinikmati pada hari yang indah.

Tidak sabar untuk merasai? Lihat ke bawah untuk mengetahui di mana anda boleh pergi untuk Nasi Kukus terbaik di KL dan PJ hari ini.

6 tempat untuk menikmati nasi kukus terbaik di KL dan PJ:

  1. Nasi Kukus Ilham @ Mutiara Damansara
  2. D’Naim Nasi kukus
  3. Nasi Kukus Bro
  4. Nasi Kukus Pahlawan Merah
  5. Nasi Kukus Farnis
  6. Nasi Kukus Tonggek

Nasi Kukus Ilham @ Mutiara Damansara

Tanya mana-mana peminat Nasi Kukus, dan mereka akan menyenaraikan Nasi Kukus Ilham sebagai tempat kegemaran mereka untuk mencari hidangan terbaik ini di Kuala Lumpur. Istimewanya permata ini ialah tiga jenis kuah gulai yang boleh didapati daripada ikan, ayam dan daging lembu. Bahagian yang terbaik? Anda boleh mencampurkan acar nanas (acar sayuran) ke dalam hidangan untuk kemasan yang manis. Pastikan anda pergi ke sana lebih awal untuk mengelakkan beratur panjang, tetapi kami berjanji ia akan berbaloi untuk menunggu.

(Kredit gambar: @nasikukusilhamku/Instagram)

Alamat: Jalan PJU 7/16b, Mutiara Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 3-7499 3056

D’Naim Nasi kukus

Semakin meningkat pesat untuk menjadi salah satu tempat nasi kukus terbaik di KL, D’Naim Nasi kukus diketahui menghidangkan sehingga 400 peket nasi kukus sehari, setiap satu pada harga mampu milik RM5.50.

Alamat: Jalan Pantai Dalam, Kampung Pantai Dalam, 59200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-946 4440

Nasi Kukus Bro

Bagi mereka yang tinggal di KL dan mengidam sepinggan Nasi Kukus yang enak, Taman Keramat adalah tempat yang anda perlukan. Jika anda tinggal di kawasan kejiranan, kami pasti anda pernah mendengar tentang Nasi Kukus Bro, tetapi apakah yang membuatkan kedai ini begitu istimewa? Terkenal dengan Nasi Kukus Kambing Bakar dan Nasi Kukus Ayam Cincang Berempah, pengunjung akan mengatakan bahawa keistimewaan inilah yang menjadikannya berbaloi untuk dikunjungi setiap masa.

(Kredit gambar: @nasikukusbro/Instagram)

Alamat: Jalan AU2a/15, Taman Keramat, 54200 Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 13-719 9714

Nasi Kukus Pahlawan Merah

Dengan lebih empat cawangan di seluruh Malaysia, Nasi Kukus Pahlawan Merah adalah kegemaran di kalangan peminat kedai ini. Kuah yang menyelerakan itulah yang menjadikannya begitu lazat, bersama-sama komponen yang diserlahkan: ayam goreng yang rangup. Dengan harga yang berpatutan dan suasana yang selesa, adalah idea yang bagus untuk membawa keluarga anda ke sini untuk makan tengah hari pada hujung minggu, jika anda berada di kawasan kejiranan.

(Kredit gambar: @nasikukuspahlawanmerah/Instagram)

Alamat: G-09, Residensi SkyAwani No. 27, Jalan Sentul Perdana, 51100 Wilayah Persekutuan, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 17-626 9169

Nasi Kukus Farnis

Permata tersembunyi di Bukit Damansara Kuala Lumpur merupakan sebuah gerai sederhana ini, gerai ini sangat digemari kerana nasi kukusnya yang unik. Di sini, hidangan kegemaran dihidangkan dengan sedikit limau nipis untuk memberikan kelainan dan kedalaman cita rasa yang menyegarkan dan tidak dimiliki oleh gerai lain. Meraka juga akan memberi anda secebis daging masak kicap, serta bahagian ayam goreng yang enak, yang diperap dan digoreng dengan sempurna. Gerai ditutup awal pada pukul 2 petang, tetapi anda dinasihatkan untuk datang sebelum pukul 12 malam untuk mengelakkan beratur panjang.

(Kredit gambar: Saluran Ariel Mazlan)

Alamat: Masjid Saidina Umar, Bukit Damansara, 50490 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-223 2206

Nasi Kukus Tonggek

Jika ini kali pertama anda mendengar Nasi Kukus Tonggek, maka anda pasti terhibur. Anda akan menemui nama ini di pelbagai pusat beli-belah, tetapi sebenarnya cara makanan dihidangkan adalah yang menjadikannya berbeza daripada yang lain. Semasa anda membuat pesanan, hidangan anda akan tiba dalam tong perak, di mana anda akan mengoncangkan isi Nasi Kukus yang lazat untuk mengalir dengan indah di seluruh pinggan anda. Dengan pelbagai pilihan untuk dipilih daripada ayam, ikan, sotong dan banyak lagi, anda pasti akan menyukai kepanasan dan kepuasan daripada hidangan istimewa selepas setiap lawatan.

(Kredit gambar: @nasikukustonggek/Instagram)

Alamat: Mid Valley City, 58000 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 1-300-22-2323