Selepas Kehilangan Pekerjaan Mengajar, Orang Kelantan Ini Telah Melancarkan Biz Froyo Yang Kini Mempunyai 16 Kedai

You are currently viewing Selepas Kehilangan Pekerjaan Mengajar, Orang Kelantan Ini Telah Melancarkan Biz Froyo Yang Kini Mempunyai 16 Kedai

Pandemik COVID-19 menyebabkan ramai rakyat Malaysia kehilangan atau takut kehilangan pekerjaan kerana sekatan pergerakan dan interaksi sosial.

Walau bagaimanapun, kami telah merangkumi banyak usahawan yang telah menggunakan masa pandemik yang mencabar untuk mengubah kebimbangan menjadi kelebihan mereka dengan memulakan perniagaan mereka sendiri.

Satu kisah yang sama ialah Jude Yusoff yang berasal dari Kelantan, yang memutuskan untuk memulakan rangkaian yogurt beku bernama Froogurtz selepas dia kehilangan pekerjaan akibat wabak itu.

Pelajaran untuk dipelajari

Dalam temu bual dengan Vulcan Post, Mohamad Hafizuddin, yang diwakili oleh Jude Yusoff, berkata idea itu tercetus selepas dia kehilangan pekerjaan sebagai guru muzik semasa pandemik COVID-19.

Warga Kelantan berusia 31 tahun itu berkelulusan Ijazah Sarjana Muda dalam bidang gubahan muzik dari UiTM dan bekerja sebagai guru vokal di sebuah sekolah antarabangsa di Subang Jaya.

Bagaimanapun, beliau terpaksa pulang ke Kelantan apabila wabak itu bermula, kerana pergerakan rentas sempadan dihadkan.

Jude Yusoff pengasas froogurts
Source: Vulcan Post

“Sepanjang beberapa bulan bercuti akibat perintah berkurung, saya tidak mendapat pendapatan tetap dari sekolah yang saya mengajar kerana saya hanya seorang guru kontrak,” katanya.

Selepas sempadan dibuka, sekolah masih dilarang beroperasi, jadi Jude kehilangan pekerjaannya.

Dengan itu, dia mengambil keputusan untuk terus menetap di Kelantan selama-lamanya dan mula merancang untuk membuka perniagaan kecil-kecilan seperti menjual jus buah atau nasi lemak di tepi jalan.

Seorang yang belajar sendiri

Jude mengaku bahawa dia tidak mempunyai pengalaman yang sesuai dalam perniagaan, dan pengalamannya hanya menjual minyak wangi mini semasa sekolah, topeng peel-off semasa universiti, dan penjagaan kulit ketika dia menganggur.

“Saya pernah berniaga hanya untuk mendapatkan pendapatan sampingan. Secara santai sahaja.”

Bagaimanapun, nampaknya takdir mempunyai rancangan lain untuknya, kerana dia telah menemui panggilannya selepas membeli minuman yogurt buatan sendiri di gerai tepi jalan.

“Di situlah tercetusnya idea untuk memulakan perniagaan yogurt sejuk beku kerana saya melihat tiada pasaran yogurt beku di Kelantan ketika itu,” kata Jude.

pembukaan froogurtz
Source: Vulcan Post

Dengan itu, dia mengambil masa sebulan untuk menyelidik rancangan perniagaannya dan mula mencipta resipinya sendiri.

Semua produk yang dijual di Froogurtz, yang dilancarkan pada November 2020, adalah 100% daripada resipinya sendiri yang dibuat melalui R&D.

Katanya, dia mula menjual yogurt sejuk beku miliknya di sebuah kiosk di sebuah rumah kedai berhampiran Bandar Baru Tunjong, Kelantan, sebelum berpindah ke kedai yang lebih besar pada Mac 2021.

Bahan bahan Froogurtz
Source: Vulcan Post

Menonjol daripada gergasi

Walaupun yogurt beku mungkin tidak biasa ditemui di Kelantan, di Lembah Klang, boleh dikatakan bahawa kami sudah mempunyai lebih banyak jenama terkenal, seperti Yolé dan llaollao.

Walau bagaimanapun, ini tidak menghalangnya daripada ingin mengembangkan perniagaannya.

“Apa yang membezakan Froogurtz daripada pesaing kami adalah dari segi perisa yang berbeza, jenis topping, harga yang berpatutan, dan yang paling penting, bahagian yang besar,” kata Jude.

Froogurtz
Source: Vulcan Post

“Bagi saya, persaingan sentiasa wujud tidak kira apa jua perniagaan. Jadi saya hanya fokus pada penjenamaan, pemasaran, sentiasa memperbaharui menu, dan yang paling penting, menerima kritikan pelanggan untuk menambah baik produk kami.”

Dari segi harga, cawan kecil mereka, yang disertakan dengan satu topping, berharga RM11.90, manakala yang terbesar, dipanggil trenta, yang didatangkan dengan dua sos, dua bijirin dan tiga buah segar, berharga RM19.90.

Secara keseluruhan, harganya lebih murah sedikit daripada jenama seperti llaollao, yang cawan terkecil berharga RM13.90, dan terbesar berharga RM20.90 dengan pilihan kurang satu sos.

Bermula dari Kelantan

Jude berkongsi bahawa pada mulanya, sasaran demografinya hanya orang Kelantan sejak dia memulakan perniagaan dalam tempoh PKP.

Apabila Froogurtz diperkenalkan di Kelantan, pelanggannya memberikan maklum balas yang sangat positif kepadanya dan terkejut apabila mendapat tahu bahawa ia adalah yogurt sejuk beku pertama di Kelantan, dan jenama tempatan Muslim daripada seseorang orang Kelantan.

Tetapi dia agak terkejut kerana Froogurtz menarik pelanggan dari negeri jiran juga. Beliau telah mendapat pelanggan dari Terengganu dan negeri lain yang sanggup datang ke Kelantan semata-mata untuk merasai yogurt sejuk bekunya.

suasana di Froogurtz
Source: Vulcan Post

Walaupun Froogurtz agak baru dalam pasaran, Jude merancang untuk memohon pensijilan halal pada masa hadapan.

Sementara itu, jenama itu telah berkembang dan kini mempunyai 16 cawangan di seluruh negara, dengan lima cawangan di Kelantan. Lima cawangan berada di bawah pengurusan Ibu Pejabat manakala sembilan lagi melalui perlesenan.

Mengenai mengapa jenama itu hanya mempunyai lima cawangan di negeri asalnya, Jude menjelaskan bahawa ia adalah kerana dia sangat menjaga jarak antara cawangan untuk mengekalkan eksklusiviti jenama itu.

“Pada mulanya, saya tidak pernah menjangkakan Froogurtz mempunyai banyak cawangan, tetapi ramai usahawan sangat berminat dengan Froogurtz dan telah melaburkan modal untuk membuka cawangan berlesen.”

Froogurtz
Source: Vulcan Post

Mengenai perancangan masa depannya, Jude berkongsi bahawa dia merancang untuk membuka cawangan di setiap negeri di Malaysia khususnya di Sabah dan Sarawak berikutan permintaan yang tinggi di sana.

Beliau juga ingin membuka kiosk berkonsepkan rumah hijau di kawasan pelancongan pantai seperti Langkawi.

“Kami masih berkembang, dan banyak perkara memerlukan pengukuhan, seperti pengurusan dan pembekal.”

Dengan keutamaannya di tempat yang betul, kemungkinan besar kita akan melihat Froogurtz pergi jauh dan menonjol sebagai jenama yoghurt beku tempatan yang popular di kalangan gergasi antarabangsa.

Location

Alamat: LOT 2554, Jalan Sultan Yahya Petra, Kampung Pasir Hor, 15200 Kota Bharu, Kelantan

Maps: https://maps.app.goo.gl/oVvRYAdxUmSXb3ei7

Masa: 12 Tgh – 9 Mlm