Makan Satay Dengan Penuh Kenikmatan Dan Kelazatan Hanya Di Satay Kajang Zai

You are currently viewing Makan Satay Dengan Penuh Kenikmatan Dan Kelazatan Hanya Di Satay Kajang Zai
Satu triniti 'satay' ayam, daging lembu dan kambing di Satay Kajang Zai.
Source: Malaymail

Dari saat nenek moyang kami yang berbulu dan tegap menemui api, persamaan mudah menjadi jelas kepada kami: daging + api = berdebar-debar dada, ooga-booga-euphoria.

Kemudian lidi dimasukkan ke dalam adunan — ihsan beberapa individu yang cemerlang, tidak syak lagi – dan berabad-abad kemudiannya kita bertuah orang moden dapat menikmati segala-galanya daripada kebab shish hingga kushiyaki dan sudah tentu, pada kemuncak inovasi masakan: anjing jagung.

Letakkan wieners untuk seketika, dan datang sedikit lebih dekat ke rumah untuk mengambil sate sebagai gantinya.

Asal-usul yang dipertikaikan diketepikan, ada sebab ia sangat digemari di seluruh Asia Tenggara dalam semua kepelbagaian dan kelimpahannya: ia mematuhi prinsip asas yang sama – anda mendapat kegembiraan dan kegembiraan yang menyengetkan kepala apabila anda membawa daging di atas kayu bersama api.

Tidak seperti Indonesia, di mana sate boleh berbeza-beza bergantung pada tempat anda berada, sate Kajang telah menjadi varieti yang paling popular di KL dan seterusnya, dan jika anda bertanya kepada kebanyakan rakyat Malaysia, mereka akan mendapat tempat yang menarik.

Mengetahui tempat sate yang baik adalah seperti mengenali doktor yang baik — tidak, ia lebih penting daripada mengenali doktor yang baik.

Perkara terbaik yang boleh dilakukan oleh doktor untuk anda adalah seperti, menyelamatkan nyawa anda, tetapi yang terbaik yang boleh dilakukan oleh tempat sate yang baik untuk anda ialah mendapat kekaguman rakan-rakan anda, rakan sekerja anda, dan siapa tahu?

Hampir mustahil untuk terlepas papan tanda yang mencolok ke Nasi Kandar Deen Bistro.
Source: Malaymail

Harga Satay yang berpatutan

Mungkin saya agak hiperbolik.

Tetapi Sate Kajang Zai di Hartamas memberikan tiga sebab yang baik untuk membangkitkan pujian seperti itu: sate ayam (RM1.20 sebatang), daging (RM1.50 sebatang) dan kambing (RM1.80 sebatang).

Ia terletak di hadapan Nasi Kandar Deen Bistro, dan pada malam yang baik, ia mengumumkan dirinya melalui bau dan bukannya penglihatan.

Ikut hidung anda dan anda akan mendapati diri anda mengharungi lautan manusia untuk sampai ke periuk emas di hujung pelangi berasap dan berisi ini.

Ia adalah pemandangan yang menarik untuk dilihat: lidi, dalam ratusan, berbaris di atas gril yang panjang seperti meja persidangan.

Di dalam, tarian api menjilat dan meludah sambil lemak menitis ke atas arang putih panas, menghantar asap ke udara yang menghantar semua jenis isyarat perasaan baik ke otak anda.

Untuk lebih memahami mengapa sate di sini sangat baik, adalah berguna untuk mengetahui apa yang menyebabkan sate tidak baik.

Ia biasanya terwujud dalam satu daripada dua cara: lembut, lembik dan rasa seperti kadbod basah atau keras, bertali dan terasa seperti kekecewaan yang pahit.

Boleh dikatakan, itu tidak berlaku di sini.

Di mana keajaiban berlaku (kiri). Tebal, gemuk dan berbadan tegap. Betapa saya suka daging dan sos saya (kanan).
Source: Malaymail

Pelbagai jenis satay

Ayam, biasanya daging yang lebih lembut dan lebih kurus, sebaliknya adalah kanvas kosong di mana perapan boleh dipamerkan, dengan kunyit dan serai yang paling menonjol.

Perapan adalah lebih manis dan berfungsi dengan baik dengan kambing yang sedikit permainan, yang boleh saya katakan adalah yang terbaik pada malam itu.

Seperti kambing, daging lembu mempunyai nisbah sempurna lemak kepada daging tanpa lemak: apabila tidak ada cukup lemak, yang berlaku terlalu kerap, anda akan menjadi keras, daging kenyal yang berlebihan.

Di sini, lemaknya terserlah dengan baik, dengan setiap titisan gris meliputi setiap inci daging yang lembut dan berair dalam aroma berasap yang mulia dari arang.

Ini menghasilkan serpihan hangus berasap yang rangup yang dipakai seperti lencana kehormatan, rasa ketulan emas yang kecil.

Akhir sekali, sos kacang adalah pemenang.

Chunky dan tebal dengan banyak kacang, ia adalah jauh berbeza daripada banyak versi berair di tempat lain.

kedai satay kajang zai
Source: Malaymail

Ia memang sate yang sangat sedap, tetapi adakah ia akan menarik perhatian rakan anda? Keluarga kamu? Mungkin crush anda dari kerja?

Sekali gigit dan anda mungkin tidak akan peduli. Teruskan, ambil yang lain.

Jika anda ingin merasai makanan viral seperti apam balik dan baby pancake singgahlah di Bangi.

Location

Alamat: 2, Jalan 31/70a, Desa Sri Hartamas, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Maps: https://maps.app.goo.gl/A13qzSWo9tN6vYGc7

Facebook: https://www.facebook.com/110707390772156/posts/satay-kajang-zai-and-home-made-salad-for-dinner-the-meat-is-quite-substantial-an/354305146412378/

“Article Curated By Ammar”