Kami Telah Mencuba Satu Jenama Kit Makanan Malaysia Baharu Ini, Inilah Ulasan Jujur K​ami Menganai Makanan Tersebut

You are currently viewing Kami Telah Mencuba Satu Jenama Kit Makanan Malaysia Baharu Ini, Inilah Ulasan Jujur K​ami Menganai Makanan Tersebut

Kembali pada Jun 2023, Vulcan Post menulis satu ciri mengenai perniagaan kit makanan Malaysia baharu yang dipanggil Freshable.

Pada masa itu, kami melihat ramai pengulas di Facebook menunjukkan beberapa kelemahan dalam industri kit makanan (tidak semestinya dengan Freshable sendiri), terutamanya dalam konteks Malaysia, di mana makan di luar boleh menjadi sangat murah.

“Saya tidak dapat memikirkan persona pelanggan untuk perkhidmatan ini secara tempatan,” tulis seorang pengulas dari siaran di atas.

Sementara itu, seorang lagi berkongsi: “Tidak boleh bercakap untuk setiap penduduk bandar yang sibuk dengan pendapatan boleh guna tetapi bagi saya, sangat tidak mungkin saya akan melakukannya.”

Mereka meneruskan, “Malah mengenepikan keutamaan saya untuk mengelakkan terlalu banyak barang dihantar yang menjana sisa pembungkusan, jika saya memasak di rumah ia adalah satu bentuk kreativiti dan kelonggaran, jadi saya tidak mahu resipi itu ditentukan dan terhad oleh bahan-bahan dalam kit makan.”

Selepas melihat semua maklum balas yang membina, kami memutuskan untuk mencuba sendiri perkhidmatan untuk melihat jenis nilai yang dibawa oleh Freshable.

Source: Vulcan Post

Perpustakaan resipi yang unik dan menarik

Meneroka perpustakaan hidangan yang tersedia di Freshable, saya berasa lumpuh membuat keputusan—terdapat begitu banyak resipi yang tersedia, dan resipi yang unik pada masa itu. Kami mengira 94 pilihan pada masa menulis artikel ini.

Kempen terbaru mereka dinamakan La Tomatina, merujuk kepada festival berkaitan tomato yang diadakan di sebuah bandar Valencia. Oleh itu, ia menampilkan hidangan Sepanyol seperti churros, Tortilla de Patatas, Crema Catalana dan banyak lagi.

Pasukan Freshable menawarkan kami dua resipi untuk dicuba daripada koleksi La Tomatina, jadi selepas mengumpul fikiran rakan-rakan saya, saya memilih Chicken Pintxo (RM24.90) dan Udang Tertangkap Liar dalam Sos Romesco (RM41.90).

Source: Vulcan Post

Proses memasak untuk orang baru

Tiba di dalam kotak cyan yang cantik, setiap bahan hidangan dimasukkan ke dalam beg kertas coklat berlabel. Daging-daging itu diasingkan lagi ke dalam peket bertebat mereka sendiri dengan pek ais di dalamnya untuk memastikan ia sejuk.

Pengasas, Adeline, telah berkongsi dengan kami pada bulan Jun bahawa vakum pasukan mengedap bahan-bahan mereka, dan walaupun anda mungkin mendapati bahawa beberapa bahan seperti sos romesco, minyak zaitun dan pasli mungkin tidak kelihatan tertutup vakum, pasukan itu meyakinkan bahawa bahan tersebut kedap udara dan disimpan segar.

Source: Vulcan Post

Membongkar kotak pada keesokan harinya, semuanya kelihatan baik dan segar. Jika anda tidak segera memasak kit makanan, simpan di dalam peti sejuk anda untuk mengekalkan kesegaran.

Udang harimau agak besar dan bahan-bahan lain seperti bawang putih, baguette dan pasli segar.

Proses memasak itu sendiri agak mudah, dengan bahagian deveining adalah bahagian yang paling mencabar bagi kedua-dua hidangan kerana kami adalah sekumpulan tukang masak amatur. Syukurlah, pembersihan untuk udang telah dilakukan oleh rakan sekerja saya, kerana kami memasak Udang Tangkap Liar dalam Sos Romesco di pejabat.

Source: Vulcan Post

Sekiranya saya melakukannya di rumah sahaja, saya akan mengambil masa 20 minit yang baik untuk menyelesaikan deveining. Masa persediaan dan memasak yang dinyatakan dalam talian ialah 35 minit untuk hidangan udang, jadi bersiaplah untuk meluangkan lebih banyak masa daripada yang dinyatakan jika anda tidak begitu mahir di dapur. Pasukan Freshable percaya bahawa tempoh ini sepatutnya mencukupi untuk tukang masak rumah sederhana hingga berpengalaman.

Bagi mereka yang suka menambah putaran mereka sendiri, terdapat ruang untuk kreativiti dengan hidangan ini.

Source: Vulcan Post

Memasak sendiri hidangan Chicken Pintxo di rumah, saya mendapati ia terlalu ke hadapan protein dan tidak cukup hijau untuk citarasa saya, jadi saya memutuskan untuk menambah bawang pada lidi. Sesetengah lada benggala (atau capsicum) dan tomato ceri juga akan dipadankan dengan sangat baik.

Walau bagaimanapun, kedua-dua hidangan dilabelkan sebagai “tapa”, yang bermaksud pembuka selera atau makanan ringan dalam bahasa Sepanyol, jadi ia tidak sepatutnya menjadi hidangan penuh. Namun, walaupun label ini digunakan pada helaian resipi itu sendiri, ia tidak didedahkan di tapak webnya, jadi saiz hidangan tidak jelas apabila membuat pesanan.

Source: Vulcan Post

Untuk hidangan udang, sos romesco pra-dibuat benar-benar menarik dan unik, kerana kami tidak pernah mencuba sos berasaskan tomato yang dicampur dengan cuka sebelum ini. Rotinya lazat, udangnya manis dan berair, dan semuanya berfungsi dengan baik.

Rasa Chicken Pintxo juga tepat. Secara peribadi, anda tidak boleh salah dengan rempah seperti paprika dan jintan manis.

Ruang yang berpotensi untuk penambahbaikan

Walaupun kami berjaya memasak kedua-dua hidangan tanpa banyak masalah, saya percaya hidangan itu memerlukan pengetahuan asas memasak dan tidak sesuai untuk pemula.

Sebagai contoh, untuk Chicken Pintxo, ia tidak mengatakan untuk memotong pasli, tetapi saya percaya, berdasarkan gerak hati saya dan imej sampel yang ditunjukkan, anda sepatutnya memotongnya.

Source: Vulcan Post

Terdapat beberapa perkara yang saya rasa tidak sesuai tentang resipi juga. Untuk hidangan Chicken Pintxo, ia mengatakan bahawa masa persediaan hanya 15 minit, yang mungkin memberi orang yang sibuk tanggapan palsu bahawa mereka boleh memasak hidangan dengan cepat.

Walau bagaimanapun, sebenarnya, sebaik sahaja anda membaca resipi, anda akan melihat bahawa anda perlu memerap ayam semalaman. Selain itu, anda juga perlu merendam lidi buluh selama 30 minit.

Saya percaya semua ini perlu diberi perhatian dalam talian sebelum pelanggan membuat pembelian. Nota seperti “memerlukan perapan semalaman” sudah memadai.

Source: Vulcan Post

Pada nota lidi buluh, Freshable sebenarnya menghantar kami berlima. Walaupun kami menghargai penambahan itu, “lidi buluh” telah disenaraikan di bawah bahagian “apa yang anda perlukan” di tapak web Freshable, bermakna pelanggan harus menyediakannya sendiri.

Ini mungkin secara tidak sengaja menyebabkan pembaziran jika pelanggan membeli lidi hanya untuk dibekalkan dengan beberapa dalam kit.

Lagipun, satu perkara yang perlu ditangani oleh kit makanan seperti Freshable ialah kemampanan. Melalui bahan-bahan yang dibahagikan dengan sempurna, ia menghapuskan sisa makanan daripada lebihan, barangan runcit yang tidak digunakan.

Jumlah beg plastik yang digunakan mungkin menjadi punca kebimbangan bagi mereka yang lebih mementingkan alam sekitar juga. Setiap bahan, dari pasli hingga bawang putih, dimasukkan ke dalam bungkusan plastik yang berasingan. Saya tertanya-tanya adakah mungkin ada cara yang lebih mampan untuk membungkus makanan?

Source: Vulcan Post

Namun, kajian 2019 berpendapat bahawa perkhidmatan penghantaran kit makan sebenarnya mempunyai jejak karbon yang lebih kecil daripada makanan setara yang dibawa dari kedai runcit dan disediakan di rumah.

Jadi, anda mungkin gembira mengetahui bahawa Freshable bekerja secara langsung dengan pembekal bahan daripada membeli makanan dari kedai runcit, dengan itu memotong orang tengah di sana.

Walau bagaimanapun, diketepikan kebimbangan kemampanan, saya mendapati resipi itu sedikit kurang, bukan dari segi rasa atau apa-apa seperti itu, tetapi hanya cara ia dipersembahkan.

Memandangkan salah satu USP Freshable adalah hidangannya yang unik, selalunya asing, saya fikir adalah lebih baik untuk mempunyai penjelasan dan konteks yang lebih terperinci di sebalik makanan.

Sebagai contoh, adalah baik untuk membaca apa itu sos romesco atau maksud Pintxo, dan juga kaitan La Tomatina. Lagipun, terdapat banyak ruang putih yang tinggal pada kad resipi, jadi lebih banyak lagi boleh ditambah untuk memberikan lebih nilai kepada pengguna.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang lebih suka resipi yang lebih ringkas tanpa semua keributan, jadi helaian resipi yang ringkas mungkin lebih disukai untuk khalayak tersebut.

Elemen keseronokan

Sebagai seseorang yang gemar memasak sekali-sekala tetapi biasanya tidak keluar dari zon selesa saya, Freshable memberi peluang kepada saya untuk mencuba beberapa hidangan baharu tanpa perlu melabur dalam bahan-bahan tertentu yang tidak akan saya gunakan lagi, seperti zaitun extra virgin minyak, atau sos romesco.

Menggunakan kit makan di pejabat juga disediakan untuk pengalaman ikatan yang menyeronokkan, jadi ini mungkin insentif yang baik untuk rakan-rakan berkumpul dan menikmati hidangan.

Source: Vulcan Post

Pemakan yang mementingkan kesihatan juga akan menghargai maklumat pemakanan yang diberikan pada setiap hidangan. Terdapat juga pilihan yang disediakan untuk pelbagai diet, seperti vegan, mesra diabetes dan rendah karbohidrat.

Dan sudah tentu, hasil akhir kedua-dua hidangan juga hebat. Walaupun saya berpendapat bahawa tukang masak yang tidak berpengalaman mungkin sedikit bergelut dengan resipi, ia mungkin kurang menakutkan untuk mendekati memasak melalui kit makanan seperti ini dan bukannya dari awal.

Terutama apabila Freshable berusaha untuk menawarkan produknya kepada khalayak yang lebih luas, saya tidak sabar untuk melihat bagaimana jenama itu akan terus berkembang dan mungkin juga menambah baik beberapa perkara yang dinyatakan di atas.