Cromboloni: Mempunyai Kelembutan Croissant dan Kebaikan Donat

You are currently viewing Cromboloni: Mempunyai Kelembutan Croissant dan Kebaikan Donat

Cromboloni, kacukan croissant-donut, telah menarik minat internet. Pastri yang lazat ini mempunyai kelembutan croissant dan kebaikan donat yang berlapik, sama ada anda seorang tukang roti yang berpengalaman atau baru ingin bermula dalam pembuatan roti, cromboloni sangat mudah dibuat dan sesuai untuk sebarang majlis.

Apakah Cromboloni?

Cromboloni, juga dikenali sebagai “New York Croissant” atau “Suprême Croissant,” pada dasarnya adalah croissant yang telah digulung, diisi dan digoreng. Hasilnya ialah pastri yang ringan dan lapang di bahagian dalam, dengan bahagian luar yang rangup dan karamel. Terdapat resepi Jelly Ball viral untuk anda cuba di sini.

Membuat cromboloni di rumah lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Berikut ialah resipi asas untuk anda bermula:

bahan-bahan:

  • 1 helai puff pastry atau doh croissant (Beli di sini)
  • Nutella, krim pastri atau inti kegemaran anda (Beli di sini)
  • Cuci telur (1 biji kuning telur dipukul dengan 1 sudu besar susu)
  • Gula pasir (Beli di sini)
  • Gula tepung (pilihan)


Arahan:

  • Panaskan ketuhar anda kepada 375°F (190°C).
  • Di atas permukaan yang ditaburkan sedikit tepung, gulungkan pastri puff atau doh croissant menjadi segi empat tepat.
  • Sapukan inti yang anda inginkan secara merata ke atas doh.
  • Gulung doh dengan ketat, bermula dari bahagian yang panjang. Cubit tepi untuk mengelak.
  • Sapu doh dengan cucian telur dan tabur gula pasir.
  • Letakkan cromboloni pada lembaran penaik yang dialas dengan kertas parchment.
  • Bakar selama 20-25 minit, atau sehingga perang keemasan.
  • Biarkan cromboloni sejuk sedikit sebelum ditaburkan dengan gula tepung (pilihan).

Untuk melihat dengan lebih jelas anda boleh terus menonton video di sini.

Petua untuk Membuat Cromboloni:

  • Jika anda menggunakan pastri puff, pastikan ia dicairkan sepenuhnya sebelum digunakan.
  • Jangan penuhkan cromboloni, atau isinya akan bocor semasa membakar.
  • Anda boleh menggoreng cromboloni dan bukannya membakarnya.
  • Jadi kreatif dengan pengisian anda! Cuba gunakan jem buah-buahan, kastard, atau malah inti yang lazat seperti keju dan herba.

Saya harap artikel ini telah memberi anda semua maklumat yang anda perlukan untuk membuat cromboloni lazat anda sendiri. Nikmati! Kalau nak cari pan mee segera boleh tekan di sini.

Curated by Affan Rosdi