Bagaimana Penang Chendul Bermula Dari Gerai Tepi Jalan 87 Tahun lalu & Telah Berkembang Kepada 30 Cawangan Di Malaysia

You are currently viewing Bagaimana Penang Chendul Bermula Dari Gerai Tepi Jalan 87 Tahun lalu & Telah Berkembang Kepada 30 Cawangan Di Malaysia

Selain daripada pantai yang indah dan warisan budaya yang kaya, Pulau Pinang juga terkenal sebagai hab untuk makanan jalanan yang lazat, kebanyakannya telah wujud selama beberapa dekad.

Salah satu gerai makanan jalanan yang popular ialah Penang Road Famous Teochew Chendul, boleh dikatakan salah satu gerai cendol paling popular di negara ini dan sudah tentu antara yang terbaik pernah saya miliki.

Gerai cendol itu telah dikomersialkan dan kini boleh didapati di pusat beli-belah dan kedai di Malaysia, tetapi keputusan ini hanya dibuat berikutan keinginan keluarga untuk mengembangkan jenama itu.

Begini bagaimana salah satu gerai cendol yang paling terkenal di Malaysia telah berkembang menjadi rangkaian yang dipanggil Penang Chendul, dengan 30 cawangan di seluruh negara.

Permulaan yang sederhana

Menurut Von Fah Chuang, Ketua Pegawai Eksekutif Pulau Pinang Chendul, ia bermula pada 1936 di lorong yang kini terkenal oleh Tan Teik Fuang, yang datang ke Pulau Pinang dari China.

Selepas bergelut dengan perniagaan tukang kuncinya, Tan perlu mencari cara baharu untuk menyara keluarganya, dan menyedari permintaan untuk pencuci mulut yang menyegarkan dalam cuaca panas, dia belajar sendiri cara membuat cendol.

Dia kemudian mula menjualnya di gerai kereta sorong kecil di Lebuh Keng Kwee, di mana ia kekal.

Menurut laman web itu, ia bukanlah kejayaan segera, dan ia mengambil masa bertahun-tahun untuk mencuba resipi dan teknik.

Perniagaan itu akhirnya diserahkan kepada anaknya, Tan Chong Kim, pada tahun 1977, yang ingin mengubah perniagaan dengan membina mesin untuk membantu mengurangkan buruh manual yang diperlukan.

Source: Vulcanpost

Walaupun ahli keluarga lain pada mulanya menolak idea itu kerana bimbang ia akan menjejaskan kualiti, Chong Kim bekerjasama dengan seorang jurutera dari KL untuk mereka bentuk mesin tersuai untuk mengacau adunan jeli cendol sentiasa.

Setahun kemudian, selepas banyak ujian, mesin itu telah beroperasi dan pada tahun-tahun berikutnya, dia menambah dua lagi mesin untuk memasak kacang merah dan agar-agar cendol.

Bercabang di luar Pulau Pinang

Berikutan kejayaan mesin Chong Kim, beliau cuba mengkomersialkan perniagaan itu apabila membuka beberapa cawangan di Pulau Pinang, KL dan JB.

“Tetapi kerana kekurangan sistem dan tenaga kerja, dia memutuskan untuk menutup cawangan luar dan menumpukan kepada gerai asal,” jelas Von.

Ini berterusan sehingga 2011, apabila Von dan isterinya, yang merupakan anak perempuan Chong Kim, kembali ke Malaysia selepas menamatkan pengajian mereka di Australia.

Von berkongsi bahawa sekembalinya mereka, mereka memutuskan untuk mengambil alih perniagaan untuk mengembangkannya dengan cara moden melalui francais.

Source: Vulcanpost

Mereka akhirnya mendapat kelulusan daripada bapa mertuanya Tan Chong Kim, dan mereka bermula dengan kedai moden pertama mereka di Paradigm Mall pada 2012.

“Kami mahu mengkomersialkan perniagaan itu [kerana kami] sebenarnya mahu memperkenalkan cendol ke bahagian lain di dunia dan juga menjadi salah satu makanan kebangsaan Malaysia,” tambahnya.

Jenama itu kini mempunyai 30 cawangan di seluruh negara, semuanya dinamakan Penang Chendul.

Berpegang pada asal usulnya

Selain menghidangkan cendol ikoniknya, Penang Chendul juga mengikut jejak gerai asal, yang kini turut menawarkan hidangan lain berasaskan Pulau Pinang seperti chee cheong fun, mee udang, asam laksa, dan rojak buah.

Untuk memastikan setiap mangkuk cendol dan hidangan sama rasa seperti yang pernah dirasa di gerai di Pulau Pinang, mereka telah membangunkan dapur berpusat di Bukit Jelutong, Shah Alam.

Von berkata bahawa ini adalah supaya mereka dapat mengurus konsistensi produk dengan lebih baik dan memenuhi permintaan pasaran.

Pada masa yang sama, mereka juga mempunyai pasukan audit dalaman yang pergi ke cawangan di seluruh Malaysia untuk mengaudit kualiti makanan, perkhidmatan, kebersihan dan penyelenggaraan.

Source: Vulcanpost

Jika sesebuah cawangan gagal mengauditnya, Penang Chendul akan menyediakan program latihan semula untuk memastikan ia mencapai standard.

Kesemua proses ini menjadikan Pulau Pinang Chendul menonjol daripada pesaingnya, kata Von. “Kami percaya orang ramai mempunyai citarasa yang berbeza dan pilihan yang berbeza. Apa yang boleh kami lakukan ialah melakukan yang terbaik pada setiap masa untuk mengekalkan kualiti makanan dan tahap kebersihan yang terbaik.”

Dengan persaingan daripada jenama baru seperti Nyonya Cendol, yang juga telah membina dapur pusat untuk cendolnya, adalah penting bagi Pulau Pinang Chendul untuk memastikan kualitinya konsisten di setiap cawangan.

Walaupun kejayaannya, Von berkongsi bahawa cabaran penting yang mereka hadapi ialah mencari bakat yang sesuai untuk sama ada meneruskan perniagaan atau mengembangkannya.

Source: Vulcanpost

“Mendapatkan bakat yang sesuai untuk menyertai kami adalah sangat penting namun mencabar. Kami mengutamakan pemerolehan bakat dan tenaga kerja yang produktif,” kongsinya.

Dari Pulau Pinang ke seluruh dunia

Walaupun keputusan mereka untuk mengkomersialkan usaha itu adalah untuk membiarkan bapa mertuanya bersara awal, Von memberitahu kami bahawa Chong Kim masih gigih bekerja menjaga gerai asal.

Bagaimanapun, dia telah menunjukkan rasa terima kasihnya kepada bapa mertuanya dan berkata apa yang menyatukan keluarga itu adalah keperluan untuk belajar daripada kesilapannya dan melaksanakan penambahbaikan untuk perniagaan.

Source: Vulcanpost

“Tanpa bimbingan beliau, kami tidak akan berjaya sejauh ini,” katanya.

Di sebalik cabaran yang mereka hadapi dalam menarik bakat, Von menyatakan bahawa mereka merancang untuk mengembangkan jenama itu ke negara lain di Asia Tenggara dalam rancangan lima tahun.

Dengan 30 cawangan setakat ini dan berkembang, kami tidak sabar-sabar untuk melihat bagaimana sebuah gerai sederhana yang bermula 87 tahun lalu akan terus berkembang dengan harapan dapat membawa makanan Pulau Pinang ke seluruh dunia.