Alam Semulajadi, Kopi Dan Pastri Semuanya Ada Di SunSan Bake Yang Membuat Suasan Tenang

You are currently viewing Alam Semulajadi, Kopi Dan Pastri Semuanya Ada Di SunSan Bake Yang Membuat Suasan Tenang
SunSan Bake terletak di dalam banglo yang telah diubah suai di Taman Shanghai, di luar Jalan Klang Lama
Source: Malaymail

Bar mengalu-alukan anda dalam duotone: kelabu batu tulis untuk kaunter, kayu vermilion untuk alas dan najis. Dipamerkan adalah pastri pada hari itu, masing-masing disusun dengan penuh kasih sayang di atas dulang yang dinaikkan seperti karya seni.

Croissant badam dan kouign-amann, yang paling mentega dan manis dari semua pastri Breton. Pusingan epal diisi dengan epal karamel dan kastard kacang vanila. Panel berlapis silang Coffee Pain au Susie, dibuat dengan 54.5 peratus coklat Callebaut, krim pastri kopi dan biji koko.

Pastri yang dipamerkan, seperti seni dalam galeri.
Source: Malaymail

Mungkin itulah yang SunSan Bake, sebuah kafe kedai roti pada siang hari dan restoran makan kasual pada waktu malam, bertujuan untuk menjadi: galeri karya seni yang boleh dimakan.

Terletak di dalam banglo yang telah diubah suai di Taman Shanghai, terletak di cerun tersembunyi di Jalan Klang Lama, SunSan Bake telah berada dalam radar saya sejak beberapa lama sejak dilancarkan pada bulan Jun.

Mungkin jarak mereka yang berdekatan dengan rumah saya bermakna kami boleh lebih bersabar, membiarkan kedai makan baharu itu tenang dahulu dan melancarkan operasi mereka. Ia boleh mendebarkan untuk melawat wajah segar di blok tetapi kadangkala pengekangan mendapat ganjaran.

Begitu juga, apabila kami akhirnya membuat perjalanan ke SunSan Bake. Alam Semulajadi sedang berseri-seri kepada kami; cuaca baik sekali, dengan langit biru dan kepulan awan putih bersalji.

Yang terakhir ini tercermin dalam garisan bersih dinding banglo; tiada seperti lapisan cat putih baru untuk menghidupkan semula bangunan lama.

Rumput yang bersih, dipotong rapi
Source: Malaymail

Di luar padang rumput yang bersih dan dipotong rapi dan sekumpulan pokok muda (penyokong kayu masih terpasang memandangkan ketinggian batangnya yang langsing) mewujudkan persekitaran yang hijau. Anda hampir boleh bersumpah udara terasa lebih ringan.

Bahagian luar yang bersih

Maksudnya, ramai pelawat mungkin menjadi pelanggan tetap hanya untuk suasana menenangkan yang ditimbulkan oleh bahagian luar yang disusun rapi. SunSan Bake bukan apa-apa jika tidak mengundang.

Maka masuklah, dan bawalah bahagian luar bersamamu. Atau sekurang-kurangnya banyak cahaya semula jadi dengan anda, terima kasih kepada tingkap Perancis.

Kaca dari lantai ke siling sentiasa menjadikan tempat berasa lebih besar daripada yang ada, dan dengan banglo, adalah memalukan untuk tidak menggunakan ruang sepenuhnya.

Kayu vermilion dan rona kelabu batu tulis menguasai kawasan palang.
Source: Malaymail

Latar belakang kedai

Tona krim berlimpah, memberikan latar belakang yang lembut kepada kuning pastel pucat dan kelimpahan kayu. Jubin lantai gaya vintaj untuk rupa pseudo-retro. Semua lebih baik untuk pelanggan membingkai makanan dan minuman mereka.

Kerana anda tidak perlu menjadi genius untuk menyedari bahawa majoriti pelawat yang sihat datang ke sini untuk mengambil gambar. Memandangkan cahaya matahari dan palet bersimpati, adalah sia-sia jika tidak melakukannya.

Tetapi kami semakin mendahului diri kami di sini. Kami masih belum mendapat apa-apa kafein dalam kami. Masa untuk mengambil saya sedikit, kemudian gigitan sedikit.

Kopi berasaskan espresso dibuat dengan Campuran SunSan Bulan Ini. Untuk minuman penapis, mereka menawarkan dua pilihan: kacang “persaingan” seperti Panama Mi Finquita Santa Clara Geisha, serta kopi penapis bermusim seperti Ethiopia Aricha G1 Natural dan Panama Boquete SHB Natural ASD.

Putih rata (kiri) dan Wakatake Matcha Latte.
Source: Malaymail

Kami memutuskan untuk mempunyai beberapa putih rata dan Wakatake Matcha Latte ais, yang ternyata mempunyai rasa yang sangat pedas, sehinggakan peminum matcha itu mengumumkan bahawa dia berasa sedikit pening selepas itu. Kuat sungguh.

Minuman

Mana-mana minuman yang anda pilih, ini adalah cara yang baik untuk menghirup dan berlama-lama. Beberapa gigitan mudah membantu.

Cara terbaik untuk menguji keberanian viennoiserie adalah dengan mencuba croissant biasa mereka, tanpa hiasan kacang atau frangipane atau topping atau inti lain.

Versi SunSan Bake mengisytiharkan dirinya sebagai A.O.P. Croissant, dibuat dengan beurre d’Isigny A.O.P. (mentega dari Isigny, Perancis), tepung Perancis T55, susu segar dan garam Himalaya merah jambu.

Rasanya… seperti croissant, cukup mengelupas sehinggakan seseorang akan memaafkan penyenaraian ramuan yang banyak.

Kami separuh menganggap Black Truffle Shiopan, dibuat dengan mentega truffle hitam, minyak truffle putih, arang buluh dan garam Maldon salai. Malangnya, salah seorang daripada kami tidak menyukai minyak truffle, rasanya terlalu kuat dan tidak seperti wangian halus truffle segar.

Yang satu lagi hanya trauma dengan bentuknya yang tidak senonoh, yang mempunyai trio terakhir kami terkesima dengan kegembiraan yang tidak terkawal. (Datang untuk seni, tinggal untuk kegembiraan?)

Jauh lebih selamat ialah Browned Banana Mountain, di mana gandingan mentega perang dengan pisang yang tidak boleh salah diringankan dengan keju krim buah markisa pedas dan pecan tunggal. Mungkin agak padat, tetapi tidak ada pengunyahan yang pasti tidak akan selesai.

Hidangan yang boleh diambil dalam 1 set
Source: Malaymail

Jika anda ingin makan masakan ala thai anda boleh singgah di Thai Luck.

Location

Alamat: 216, Jalan Pisang, Taman Shanghai, 58100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Maps: https://maps.app.goo.gl/jXNCpVpqUHh4ud8B8

Facebook: https://www.facebook.com/reel/972959953841693/

“Article Curated By Ammar”