5 Kafe Terbaik Untuk Singgah Di Melaka Untuk Kopi Dan Makanan Yang Sedap

You are currently viewing 5 Kafe Terbaik Untuk Singgah Di Melaka Untuk Kopi Dan Makanan Yang Sedap

Beberapa tahun kebelakangan ini telah menyaksikan Melaka berkembang daripada sebuah bandar pesisir pantai Malaysia yang mengantuk menjadi tapak Warisan Dunia UNESCO bertaraf dunia yang sibuk. Bersiar-siar di tepi Sungai Melaka, dan anda akan dapati tebingnya dipenuhi dengan rumah kedai abad ke-17 yang dicat dengan mural berwarna-warni yang bergaya — contoh gabungan sempurna di bandar ini antara yang lama dan baharu. Seiring dengan evolusinya, terdapat pemandangan kafe yang berkembang maju, dan di sinilah anda akan menemui beberapa yang terbaik di Melaka.

Walaupun Melaka sentiasa terkenal dengan masakannya yang lazat, di mana anda akan menemui gabungan makanan Peranakan, Kristang dan Malaysia, pemandangan itu telah benar-benar melanda sejak beberapa tahun kebelakangan ini — dengan kafe bertema, bar bergaya dan restoran bergaya yang bermunculan. atas bandar tepi laut.

Walaupun Jonker Street, Chinatown Melaka, dahulunya sibuk dengan restoran tempatan, ramai yang telah berpindah dan berkembang ke lokasi lain — kerana tempat asal mereka tidak dapat menampung bilangan pelanggan yang semakin meningkat. Jika anda terharu dengan bilangan pilihan makanan di Melaka, kami tidak menyalahkan anda. Daripada mille crêpes terbaik di bandar hingga ke kafe yang paling sesuai untuk Insta, lihat kedai makan ini di mana anda boleh makan sepuas hati anda.

5 kafe terbaik di Melaka hari ini:

  1. Nadeje
  2. The Daily Fix
  3. Geographer Café
  4. Nancy’s Kitchen
  5. Calanthe Art Café

Nadeje

Rangkaian kafe ini, yang mengendalikan cawangan di seluruh Malaysia, terkenal dengan mille crêpes dekaden, kek yang dibuat dengan lapisan span dan krim berselang-seli. Ia menjalankan dua cawangan di Melaka. Cubalah pisang coklat mille crêpe, kek berlapis hitam dan putih yang menyerlah dengan puri pisang manis, atau variasi tiramisu, yang diliputi keju mascarpone yang lazat dari Itali.

(Kredit gambar: Nadeje)

Alamat: Lot G, 23 & 25, Jalan Mp4, Plaza Mahkota, 75000 Malacca, Malaysia
Telefon: +60 6-283 8750

The Daily Fix

Jika anda sedang mencari kafe yang sesuai untuk Instagram di Jalan Jonker Melaka, The Daily Fix ialah pertaruhan terbaik anda. Kedai makan gaya Australia ini terletak di belakang rumah kedai warisan terkenal dengan penkek lembut dan gebu, yang terdapat dalam perisa tempatan seperti durian dan pandan.

(Kredit imej: The Daily Fix Cafe)

Adlamat: 55, Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka, Malaysia
Telefon: +60 13-290 6855

Geographer Café

Jangan tertipu dengan namanya, tempat yang bergaya ini lebih kepada bar daripada kafe. Tempat ini mempunyai dinding kuning yang mencolok dan panel hijau, dan mempunyai persembahan muzik secara langsung mingguan. Jika anda berasa lapar, cuba tawaran istimewanya seperti nasi lemak atau ayam mangga.

Geographer Café, 83 Jalan Hang Jebat, 75200 Malacca.

(Kredit gambar: @shshyn)

Alamat: 83, Jalan Hang Jebat, 75200 Melaka, Malaysia
Telefon: +60 6-281 6813

Nancy’s Kitchen

Perjalanan ke Melaka tidak lengkap tanpa makanan Peranakan. Mengkhususkan diri dalam makanan gaya nyonya, biskut dan kueh, Nancy’s Kitchen menyajikan makanan berdasarkan resipi yang telah diwarisi turun temurun. Cuba tee pai kuehnya, yang terdiri daripada cangkerang tart pastri nipis dan rangup yang diisi dengan campuran pedas dan manis sayur-sayuran dan udang yang dihiris nipis.

(Kredit imej: @keithleeky)

Alamat: No 13, Jalan KL 3/8, Taman Kota Laksamana, 75200 Melaka, Malaysia
Telefon: +60 6-283 6099

Calanthe Art Café

Puaskan keinginan kafein anda di Calanthe Art Café, yang menawarkan kopi dari semua 13 negeri di Malaysia. Kedai makan yang unik ini juga merupakan ruang yang indah dan Insta-layak dengan pokok anggur tergantung yang subur, dan lukisan berwarna-warni yang menghiasi dinding konkritnya.

Pastikan anda mencuba kopi Melaka, minuman lazat yang terdiri daripada biji kopi, gula, garam dan marjerin. Jika anda lapar, kafe ini turut menghidangkan laksa kari, bersama-sama dengan kegemaran tempatan seperti nasi lemak kunyit.

(Kredit imej: @dyfoodiesonthego)

Alamat: 11, Jalan Hang Kasturi, 75250 Melaka, Malaysia
Telefon: +60 6-292 2960