Kuih kaswi (juga dikenali sebagai kuih ko swee atau kuih kosui) ialah kuih tradisional Malaysia (makanan ringan) yang dibuat dengan gabungan tepung beras, tepung ubi kayu, dan gula melaka (gula aren). Ia adalah makanan ringan yang lembut dan kenyal dengan rasa yang sedikit manis dan wangi. Kuih kaswi sering dihidangkan bersama kelapa parut dan sirap gula melaka.
Berikut adalah resepi kuih kaswi:
- 2 cawan tepung beras (Boleh beli disini)
- 1 cawan tepung ubi kayu (Boleh beli disini)
- 4 cawan air
- 1 inci gula melaka, dicincang
- 2 helai daun pandan, simpul
- 1 1/2 sudu teh air alkali (pilihan)
- Kelapa parut, untuk hidangan
- Sirap gula melaka, untuk hidangan
Arahan:
- Dalam periuk besar, satukan air, gula melaka, dan daun pandan. Didihkan dengan api sederhana, kacau sekali-sekala, sehingga gula melaka larut. Keluarkan dari api dan biarkan sejuk sedikit.
- Dalam mangkuk yang berasingan, pukul bersama tepung beras, tepung ubi kayu, dan air beralkali (jika guna).
- Masukkan bancuhan sirap gula melaka perlahan-lahan ke dalam adunan tepung, kacau sentiasa hingga rata.
- Semburkan minyak dan satu rata ke seluruh loyang (min cadangkan loyang bersaiz 9×13 inci)Tuangkan adunan ke dalam hidangan yang disediakan dan ratakan bahagian atasnya. (loyang)
- Kukus kuih kaswi selama 25-30 minit.
- Biarkan kuih kaswi sejuk sepenuhnya sebelum dipotong empat segi. Hidangkan bersama kelapa parut dan sirap gula melaka. (Kalau cari desert kawasan gombak boleh tekan di sini.)
Petua:
- Untuk rasa pandan yang lebih kuat, anda boleh menambah daun pandan tambahan ke dalam bancuhan sirap gula melaka.
- Jika anda tidak mempunyai air alkali, anda boleh menggantikannya dengan 1 sudu teh baking soda yang dicampur dengan 1 sudu besar air.
- Untuk membuat sirap gula melaka, cukup rebus gula melaka dalam air sehingga larut. Anda kemudian boleh menapis sirap untuk menghilangkan sebarang kekotoran.
- Kuih kaswi paling baik dimakan segar. Walau bagaimanapun, anda boleh menyimpannya dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 2 hari.
Resepi serawa durian boleh tengok di sini.
Nikmati!