Merayakan Budaya Melalui Masakan: Karipap Hainan Diraja Jelebu.

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden / News
  • Reading time:4 mins read
You are currently viewing Merayakan Budaya Melalui Masakan: Karipap Hainan Diraja Jelebu.

Hai semua, tahukah anda salah satu makanan dari restoran Hainan Village Malayan Kopitiam iaitu Karipap Hainan atau Hainanese Curry Puff telah dianugerahkan penjenamaan Diraja Jelebu oleh Yang Teramat Mulia Dato’ Mendika Menteri Akhirulzaman Datuk Haji Maarof bin Haji Mat Rashad, iaitu Undang Luak Jelebu. Pengiktirafan ini diberi pada majlis pengiktirafan jenama yang diadakan di Balai Undang Luak Jelebu, Kuala Klawang.

Karipap Hainan Diraja Jelebu direka bentuk khas untuk semua rakyat Malaysia. Ia adalah produk bebas daging Pemegang Rekod Malaysia Book of Records sebagai Hainan Vegetarian pertama di Malaysia. Selain menerima pengiktirafan diraja, Pengendali Francais Hainanese Kopitiam Café tanpa daging ini juga menikmati pengiktirafan lain. Peingiktirafan tersebut Perancis Le Cordon Bleu bersama dengan anugerah lain.

Dato’ Dr. Denming Ho, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Hainan Village Malayan Kopitiam :

“Kami berterima kasih atas persetujuan Dato’ Undang untuk mengiktiraf versi unik kami karipap tanpa daging. Dengan sokongan YTM Dato’ Undang. Dimana ia melalui penjenamaan Diraja Jelebu dan persetujuan untuk menjadi Pengerusi lembaga kami,kami berhasrat untuk membawa karipap ke tahap yang lebih tinggi.”

“Kami percaya karipap boleh menjadi ikonik kepada Malaysia seperti biskut badam ke Hong Kong dan tart nanas ke Taiwan. Perjalanan bermula apabila Kumpulan Syarikat Malayan Kopitiam Kampung Hainan mencari satu hidangan Malaysia yang unik. Dimana kami boleh letakkan sebagai pintu masuk ke lelangit tradisional Malaysia. Warisan gastronomi yang pelbagai di negara kita menawarkan pelbagai pilihan. Karipap itu dipilih kerana terdapat di seluruh Malaysia dan betapa tangkasnya resipi itu,”

Mengenai Kumpulan Syarikat Hainan Village Kopitiam:

Hainan Village Kopitiam mencerminkan budaya Malaysia-Haina yang berakar umbi di Pulau Pangkor. Ia adalah Kafe Hainanese Kopitiam tanpa daging (berasaskan tumbuhan) terkemuka di negara ini dengan 6 cawangan milik terus dan 2 + 3 cawangan francais. Rangkaian F&B memegang rekod Malaysia Book of Records untuk Pemegang Rekod Kopitiam Vegetarian Hainan pertama di Malaysia dan diiktiraf oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) sebagai Pengendali Francais Kafe Hainanese Kopitiam Tanpa Pertemuan Pertama Malaysia (berasaskan tumbuhan). Selain daripada menghidangkan makanan istimewa tanpa daging, Hainan Village Kopitiam Café berhasrat untuk menjadikan budaya makanan tanpa daging boleh diakses dan menarik pelanggan dari pelbagai lapisan masyarakat.

Dengan pengiktirafan ini, syarikat berhasrat untuk mempromosi dan memelihara salah satu daripada banyak warisan budaya Malaysia. Karipap di Hainan Village ini menggabungkan pengaruh Melayu, Cina dan Hainan yang terdapat di Pulau Pangkor. Rancangan dalam perancangan termasuk memperkenalkan Karipap Hainan Diraja Jelebu ke pasaran global, memfokuskan pada China, Hong Kong, Taiwan, Singapura dan Timur Tengah.

Berikutan desakan di luar negara, Kumpulan Syarikat Hainan Village Malayan Kopitiam menyasarkan untuk mempromosikan makanan istimewa Malaysia yang boleh menarik minat penggemar makanan dan pelancong ke Malaysia.

Haa menarik bukan? Tapi mana nak dapat karipap diraja ni?

Karipap Hainan Diraja Jelebu boleh didapati di Plaza Premium Lounge di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Ia juga akan ditawarkan di semua cawangan Hainan Village Kopitiam Café.

Info Lanjut Mengenai Hainan Village Malayan Kopitiam

Untuk berita dan sorotan terkini mengenai Hainan Village Malayan Kopitiam, layari laman Facebook rasmi mereka: https://www.facebook.com/MyHainanVillage/.

Baca juga artikel:

Artikel ditulis oleh Syuriana Ibrahim