Kuih Pulut Seri Muka ialah pencuci mulut tradisional Melayu yang dibuat dengan pulut dan lapisan kastard hijau. Nama “seri muka” bermaksud “wajah yang cantik”, dan pencuci mulut itu sering dihidangkan pada majlis-majlis khas seperti perkahwinan dan perayaan.
Kuih pulut seri muka dibuat dengan dua lapisan: lapisan bawah pulut dan lapisan atas kastard hijau. Pulut dimasak dalam santan dan daun pandan, manakala kastard hijau dibuat dengan santan, gula, telur, dan jus pandan.
Kuih Pulut Seri Muka (Facebook)
Kastard hijau inilah yang memberikan warna dan rasa khas kuih pulut seri muka. Kastard dibuat dengan jus pandan, yang memberikan rasa yang unik dan menyegarkan. Kustard juga sangat berkrim dan kaya, menjadikannya pencuci mulut yang lazat dan memuaskan.
Kuih pulut seri muka adalah pencuci mulut yang lazat dan menyegarkan yang sesuai untuk sebarang majlis. Ia juga merupakan pencuci mulut yang sangat popular di Malaysia dan negara Asia Tenggara yang lain. Kalau anda cari kedai ala korea boleh tekan di sini.
Cara membuat kuih pulut seri muka
Untuk membuat kuih pulut seri muka, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
Untuk lapisan pulut:
1 cawan pulut
1 1/2 cawan santan
1 helai daun pandan
1/4 sudu teh garam
Untuk lapisan kastard hijau:
1 cawan santan
1/2 cawan gula
2 biji telur
1/2 cawan jus pandan
1/4 sudu teh pewarna makanan hijau
Kuih Pulut Seri Muka (Facebook)
Arahan:
Untuk membuat lapisan pulut, rendam pulut dalam air sekurang-kurangnya 3 jam, atau semalaman.
Toskan pulut dan masukkan ke dalam bakul pengukus. Kukus pulut selama 20 minit, atau sehingga masak.
Semasa pulut masak, buat lapisan kastard hijau. Dalam mangkuk, pukul bersama santan, gula, telur, jus pandan, dan pewarna makanan hijau.
Panaskan kuali nonstick di atas api sederhana. Tuangkan adunan kastard hijau ke dalam kuali dan masak, kacau sentiasa, sehingga kastard pekat dan mula menggelegak.
Untuk memasang kuih pulut seri muka, sendukkan pulut ke dalam hidangan. Teratas dengan kastard hijau dan hidangkan.
Nikmati! Anda pencinta desert boleh tekan di sini.
Tips membuat kuih pulut seri muka
Untuk memastikan pulut masak, kukus sekurang-kurangnya 20 minit.
Untuk memastikan kastard hijau pekat dan berkrim, masak dengan api sederhana sehingga mula menggelegak.
Untuk memastikan kuih pulut seri muka cantik dan menarik, sendukkan kastard hijau ke atas pulut dengan rata.
Variations on kuih pulut seri muka
Terdapat banyak variasi kuih pulut seri muka. Sesetengah orang menambah bahan tambahan pada lapisan pulut, seperti kacang merah, jagung, atau kacang tanah. Yang lain menambah bahan tambahan pada lapisan kastard hijau, seperti cip coklat, kepingan kelapa atau strawberi.
Tidak kira bagaimana anda membuatnya, kuih pulut seri muka adalah pencuci mulut yang lazat dan menyegarkan yang pasti menggembirakan semua orang.
Curated by Affan Rosdi.