Kenali Siapa Pemilik Sebenar Nasi Kandar Pelita Yang Viral !

  • Post author:
  • Post category:News / Sejarah
  • Reading time:5 mins read
You are currently viewing Kenali Siapa Pemilik Sebenar Nasi Kandar Pelita Yang Viral !

Nasi Kandar Pelita Malaysia ialah rangkaian restoran Malaysia yang terkenal dengan hidangan lazat dan rasa aslinya. Di sebalik kejayaan destinasi kulinari yang digemari ini terletak kisah inspirasi pengasasnya, Kirudu Muhamed Bin Kuppaikanni dan Kaliq Jamal. Melalui ketekunan, dedikasi, dan kepakaran masakan mereka, mereka telah mengubah Nasi Kandar Pelita menjadi nama perniagaan mereka. Mari selami perjalanan luar biasa usahawan berwawasan ini.

Dua Sahabat

Kirudu Muhamed Bin Kuppaikanni atau dikenali sebagai Abang K.K adalah seorang peminat makanan yang tegar, berasal dari Malaysia. Abang K. K. berpengalaman lebih 40 tahun dalam masakan nasi kandar dan merupakan orang pertama yang memperkenalkan kedai nasi kandar 24 jam berjubin dinding ke dinding yang terletak di Jalan Tamil bersebelahan dengan Pasar Chowrasta Pulau Pinang. Beliau juga memperkenalkan ‘Kuah Campur’ iaitu satu keistimewaan yang pasti memberikan rasa Nasi Kandar Pelita yang tidak dapat dilupakan.

Datuk K.K. Sihabutheen
Source: Malay Mail (Datuk K.K. Sihabutheen)

Kaliq Jamal, atau dikenali sebagai Pak Misai. Pak Misai mempunyai pengalaman lebih 34 tahun dalam masakan nasi kandar dan merupakan seorang yang berpengetahuan luas dalam masakan. Melalui kemahirannya, beliau telah menambah baik dan mengekalkan keenakan rasa nasi kandar tradisional. Kedua-dua Pak Misai dan Abang K.K telah memasak nasi kandar bersama dan membina sebuah empayar untuk menyebarkan rasa nasi kandar yang mereka telah buat.

Kelahiran Nasi Kandar Pelita Malaysia

Pada pertengahan 1990-an, Abang K.K daN Pak Misai menyedari bahawa nasi kandar berpotensi menjadi sensasi negara. Dengan keazaman yang tidak berbelah bahagi dan visi bersama, mereka membuka kedai Nasi Kandar Pelita pertama di Pulau Pinang. Restoran ini dengan cepat mendapat populariti, menarik penduduk tempatan dan pelancong dengan aroma yang kaya dan rasa yang menggoda.

nkp pertama di penang
Source: Malay Mail

Ketika Nasi Kandar Pelita meluaskan kehadirannya di seluruh Malaysia, Abang K.K dan Pak Misai memastikan keaslian dan kualiti kekal sebagai teras usaha mereka. Mereka memperoleh sumber bahan terbaik dengan teliti, mengekalkan resipi tradisional sambil menggabungkan inovasi masakan mereka sendiri. Komitmen terhadap kecemerlangan ini menjadikan Nasi Kandar Pelita sebagai asas pelanggan setia yang terus berkembang dengan pesat.

Jenama Yang Merapatkan Budaya

nasi kandar pelita
Source: Mazidul Akmal

Salah satu aspek unik Nasi Kandar Pelita Malaysia ialah keupayaannya untuk menyatukan orang ramai daripada pelbagai latar belakang. Kebijaksanaan pengasas terhadap perisa melangkaui sempadan budaya, menjadikan hidangan mereka gabungan pengaruh India, Melayu dan Cina yang menarik. Gabungan tradisi kulinari ini mencipta pengalaman penyatuan yang bergema dengan rakyat Malaysia dan pencinta makanan antarabangsa. Semua jenis kaum boleh rasa nasi kandar dan ada setengah dari mereka memang amat meminati nasi kandar yang ada di Nasi Kandar Pelita. Sehingga ke hari ini Nasi Kandar Pelita masih menjadi pilihan orang ramai.

Perluasan dan Pengiktirafan

Pertumbuhan fenomenal Nasi Kandar Pelita Malaysia membawa kepada penubuhan pelbagai cawangan di seluruh negara. Cawangannya telah berada di seluruh negeri di Malaysia dan ia juga telah pergi hingga ke antarabangsa seperti di India dan Arab Saudi. Tawaran masakan yang luar biasa jenama itu mendapat pengiktirafan meluas, memperoleh anugerah dan pengiktirafan berprestij. Di sebalik pencapaian mereka, Abang K.K dan Pak Misai tetap merendah diri, menghargai kepuasan pelanggan mereka di atas segala-galanya. Pada awalnya, mereka dimulai dengan restoran yang tiada sijil Halal walaupun menggunakan barangan yang bersih. Ini bermaksud orang yang beragama islam agak sukar untuk datang ke restoran mereka kerana ragu-ragu tapi pada tahun 2012 telah didapati bahawa semua cawangan restoran Nasi Kandar Pelita telah memiliki sijil Halal.

nkp-sijil-halal
Source: Penang Kini Facebook

Kesimpulannya , perjalanan inspirasi Kirudu Muhamed Bin Kuppaikanni dan Kaliq Jamal menunjukkan kuasa semangat, inovasi dan visi bersama. Kecemerlangan masakan mereka yang tidak henti-henti telah mengubah Nasi Kandar Pelita Malaysia menjadi sebuah jenama yang terbang hingga ke luar negara.