Pameran Kafe & Minuman Antarabangsa (ICBS) 2024 Mencapai Tahap Rekod!

You are currently viewing Pameran Kafe & Minuman Antarabangsa (ICBS) 2024 Mencapai Tahap Rekod!

Pameran Kafe dan Minuman Antarabangsa (ICBS) 2024, pameran utama makanan artisan, minuman dan produk kafe, berjaya memuktamadkan dan menarik 15,703 pengunjung ke Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Acara selama 3 hari itu, yang dianjurkan oleh Montgomery Asia, melepasi jangkaan dan terus menegaskan kedudukannya sebagai platform utama untuk sektor gaya hidup kafe, membawa profesional industri dan penggemar kopi dari seluruh rantau.

ICBS 2024, yang berlangsung dari 23 hingga 25 Mei, meningkatkan ruang lantainya sebanyak 60% berbanding edisi 2023nya. Dewan pameran mencerminkan budaya kafe Malaysia yang pelbagai dan berkembang maju. Pavilion Negara Singapura, Taiwan dan China, serta Pavilion Panggang Jepun dan Vietnam, juga popular di kalangan peserta, memberikan peluang kepada perniagaan Malaysia untuk berhubung dengan pembekal serantau. Sepanjang tiga hari pameran itu, 1,200 barista dan 2,000 pemilik kafe mengambil bahagian dan menghadiri untuk meneroka peluang untuk meningkatkan lagi kemahiran mereka dan tawaran kepada pelanggan kafe mereka.

Christopher McCuin, Pengarah Urusan Montgomery Asia:

Christopher McCuin
Sumber: Christopher McCuin

“Kami benar-benar gembira dengan hasil ICBS 2024. Peningkatan besar dalam syarikat yang mengambil bahagian dan hampir 15,703 pelawat (pertumbuhan 44% tahun ke tahun) bercakap banyak tentang potensi besar pameran ini dan pertumbuhan pesat kafe dan Industri F&B di Malaysia Kami mengucapkan terima kasih yang tulus kepada rakan kongsi dan penaja kami atas sumbangan luar biasa mereka, terutamanya sokongan agensi kerajaan Malaysia, termasuk Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Malaysia (MOTAC), Biro Konvensyen & Pameran Malaysia (MyCEB). ), dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE).

Selain itu, industri gaya hidup kafe adalah industri yang dinamik dan sentiasa berkembang. Selaras dengan ini, kami sangat teruja untuk mengumumkan bahawa kami akan memperkenalkan produk dan acara baharu bersama ICBS untuk meningkatkan lagi pengalaman bagi pempamer, delegasi dan pelawat kami dari Malaysia dan rantau ini. Sambutannya amat positif, dengan lebih 85% daripada pempamer tahun ini menempah semula dan pra-tempah ruang mereka untuk 2025 sebelum pertunjukan 2024 telah tamat. Hasilnya, kami teruja untuk berkongsi bahawa kami akan mengembangkan saiz lantai kami sebanyak 50% untuk ICBS 2025, menjanjikan acara yang lebih meriah dan menarik.

Kopi adalah asas kepada mana-mana pengalaman kafe. Kafe juga menawarkan pelanggan pengalaman holistik yang merangkumi hidangan dan masakan yang lazat. Meneruskan usaha kami untuk kekal sebagai acara utama untuk industri kafe dan minuman, kami akan membuat debut My Food @ ICBS, yang akan menjadi tuan rumah produk yang ditanam dan dibangunkan dalam negara. Kami telah memilih ‘Perisa Komuniti Anda’ sebagai tema Makanan Saya untuk membawa masakan, ramuan dan hidangan Malaysia yang unik ke hadapan.”

Rakan Kongsi Sokongan Utama ICBS 2024

Kejohanan Kopi Kebangsaan Malaysia (MNCC), yang dianjurkan oleh Persatuan Kopi Khas Malaysia (MSCA), kembali ke ICBS buat kali ketiga. Barista dari seluruh negara mempamerkan kemahiran luar biasa mereka dalam tiga kategori: Kejohanan Barista Malaysia 2024 yang dimenangi oleh Jason Loo dari Contour Coffee Roaster, Kejohanan Seni Latte Malaysia 2024 yang dimenangi oleh Nicky Voon dari 103 Coffee, dan Piala Brewers Malaysia 2024 dimenangi oleh Ang Wei Liang dari One Half Coffee Roastery.

MNCC
Sumber: Kejohanan Kopi Kebangsaan Malaysia (MNCC)

ICBS juga menjadi tuan rumah perlawanan akhir Bakin’Love ‘Next Top Baker’ yang julung kali diadakan. Lima finalis teratas bertarung menggunakan pracampuran Bakin Love dan ketuhar UNOX untuk menyediakan karya agung mereka berdasarkan tema “Bangunan warisan Malaysia.” Saarvin Nair muncul Johan, dengan Malik Arif dan Nik Farah masing-masing sebagai Naib Johan dan Naib Johan.

Rakan kongsi sokongan utama lain untuk ICBS 2024 termasuk Persekutuan Kopi ASEAN, Barista Guild Asia, Persatuan Pengeksport dan Industri Kopi Indonesia, Persatuan Barista Thailand, Persatuan Hotel & Restoran Filipina, Lembaga Kopi Filipina, Persatuan Kopi Lao, Persatuan Kopi Myanmar, Persatuan Kopi Singapura, Persatuan Kopi Khas Indonesia, Persatuan Kopi Thai dan Persatuan Kopi Kopi Vietnam.

Info Lanjut Mengenai ICBS 2024:

Layari laman sesawang rasmi mereka: https://intl-cbs.com/

Artikel berkaitan:

Artikel oleh Nurul Humaira’ Hasan.

Leave a Reply