Seorang Arkitek Johor Berhenti Kerjayanya Untuk Membakar Kek Yang Elegan Senilai RM6K

You are currently viewing Seorang Arkitek Johor Berhenti Kerjayanya Untuk Membakar Kek Yang Elegan Senilai RM6K

Bekas arkitek Zuhair Shaid tidak berfikir untuk memulakan perniagaan Reka Baka, sebuah perniagaan membakar kek yang direka elegan. Bagaimanapun, dia sudah mempunyai minat dan pengalaman dalam membuat baking sebelum ini.

Semasa kecil, orang Johor itu pernah membantu neneknya membuat kuih tradisional di rumah. “Mari Ramadhan dan Raya, saya pasti paling teruja. Saya merayu ibu saya untuk membelikan saya bahan pembakar,” dia teringat kepada BASKL.

Minat ini tidak pernah meninggalkannya dan menjadi cara untuk menjaganya agar tetap waras semasa belajar di Universiti Malaya. Selama lapan tahun, dia mengikuti pendidikan (dari asas hingga ijazah Sarjana) dalam Seni Bina.

Zuhair sesekali akan membakar untuk kawan-kawan dan pensyarah untuk keseronokan itu. Sehinggalah pada suatu hari, seorang kawan mendekatinya untuk membuat kek perkahwinannya. Itu telah memulakan usahanya dalam dunia pembuatan kek.

Kek Elegan
Source: Vulcan Post

“Tempahan mula masuk ketika itu dan saya terpaksa menyesuaikan pembuatan kek dengan tesis reka bentuk dan masa studio saya,” katanya kepada BASKL.

Permulaan sesuatu yang baru

Pada tahun 2019, ketika dia bekerja sebagai Arkitek Reka Bentuk di firma seni bina, dia melancarkan perniagaan Reka Baka.

Sebelum itu, dia menjual kek ciptaannya (kebanyakannya tempahan tersuai) di bawah jenama berbeza dengan salah seorang rakan pembuat rotinya. Sepanjang menjadi arkitek sepenuh masa di Subang Jaya.

Tetapi mengendalikan kerjaya profesional dengan kesibukan sampingan yang memakan masa boleh meletihkan sesiapa sahaja. Dan Zuhair akhirnya merasakan kesannya pada tahun 2022.

Kek Elegan
Source: Vulcan Post

“Kehidupan bekerja adalah sukar dengan tarikh akhir yang singkat terutamanya apabila anda berurusan dengan cadangan reka bentuk peringkat awal (seni bina),” kongsinya dengan Vulcan Post.

“Saya berjaya menyampaikan hasil kerja dan cadangan dengan penuh kepuasan daripada bos. Tetapi ia sampai ke tahap tertentu di mana saya terlalu letih dan keletihan.”

Bekerja hampir 24/7 setiap minggu untuk mengejar kedua-dua minatnya menjadi terlalu membebankannya secara fizikal dan mental. Lagipun, dia menyesuaikan kedua-dua usaha itu dengan menghabiskan masa sehingga lima jam setiap malam untuk membakar kek.

Jadi dia akhirnya terpaksa membuat keputusan—dia terpaksa memilih satu laluan dan satu laluan sahaja, yang membawanya keluar dari bidang seni bina dan mengikuti Reka Baka secara sepenuh masa.

Kek, atau seni?

Hanya dengan menatal melalui suapan Instagram Reka Baka, anda akan dapati bahawa kek jenama itu tidak mudah dalam apa jua cara.

Kek Elegan
Source: Vulcan Post

Mengambil inspirasi daripada sekelilingnya, ciptaan kek Zuhair menampilkan reka bentuk yang rumit dan rumit. Malah kek bunga biasa yang tinggi dan satu tingkat kelihatan lebih cantik selepas dia selesai melakukannya.

Bekas arkitek itu berkongsi bahawa dia mempelajari gaya dekorasi baharu dari semasa ke semasa, kadangkala daripada tukang roti lain, dan beberapa reka bentuk ditemui sendiri.

Kebanyakan reka bentuk ini menggunakan pes gula yang boleh dimakan, fondant dan kertas beras untuk bahagian luarnya. Mendengar ini, anda mungkin tertanya-tanya tentang rasanya.

Lagipun, kek bukan sekadar paparan, ia juga pencuci mulut untuk dinikmati.

Dia berkongsi rasa fondant dan pes gula seperti marshmallow, sedangkan kertas nasi agak tawar. Bagi bahagian dalam, dia biasanya menggunakan krim mentega meringue Itali dan ganache coklat untuk kestabilan dan “penutup lapisan luar yang baik”.

kek berbentuk rumah/ bangunan
Source: Vulcan Post

“Sebagai sebahagian daripada prinsip kami, kami mahu kek kelihatan cantik dan stabil, tetapi juga lazat di dalamnya,” kata tukang roti itu.

Walaupun dia mengakui bahawa tidak semua orang menyukai rasa dan tekstur fondant.

“Walaupun ia boleh dimakan, bagi saya fondant tidak dimaksudkan untuk dimakan, sama seperti pes gula dan kertas beras. Ia boleh dimakan tetapi hanya sebagai medium penutup kek, perlindungan untuk kek sebenar di dalam dan untuk tujuan hiasan,” katanya.

Justeru, Zuhair mengesyorkan pengguna memotong kek dan mengikis fondant atau lapisan luar buttercream, sebelum memakan kek tersebut.

Kek untuk semua jenis majlis

Kek Elegan
Source: Vulcan Post

Pada masa ini, Reka Baka menawarkan dua jenis pakej kek untuk mereka yang ingin memiliki dan merasai secebis hasil ciptaan Zuhair.

Pakej Petite untuk kek kecil lebih sesuai untuk majlis perkahwinan intim dan terdiri daripada satu peringkat (dari RM230) hingga tiga peringkat tambah (RM720).

Jika anda mengadakan majlis seperti bilik tarian yang lebih hebat, Pakej Besarnya mungkin lebih sesuai. Saiz terkecil ialah kek tiga tingkat (dari RM1,150) sehingga kek tambah tujuh tingkat (dari RM6,150).

Untuk menjelaskan, kek di bawah Pakej Besar tidak boleh dimakan sepenuhnya. Sebaliknya, ia adalah kek berperingkat dummy sepenuhnya dengan kepingan kek tersembunyi untuk upacara pemotongan. Tetapi jangan risau kerana kepingan kek empat segi pelengkap disediakan untuk tetamu.

Tetapi jika anda lebih suka ia menjadi kek sebenar dari hujung rambut hingga hujung kaki, Zuhair berbesar hati untuk menyesuaikannya untuk anda juga.

Kek bertema bunga
Source: Vulcan Post

Setelah saiz kek dipilih, pelanggan boleh mula menghasilkan beberapa idea reka bentuk. Ia tidak perlu konkrit kerana peranan Zuhair adalah untuk membantu menyempurnakannya dan menghidupkan reka bentuk anda.

Selepas itu timbul persoalan tentang rasa pencuci mulut.

Jenama berasaskan rumah itu mempunyai senarai perisa kek yang baik untuk dipilih, dengan buku terlarisnya ialah kek lemon dengan dadih lemon dan beri biru, serta kek pistachio dengan krim mentega pistachio dan raspberi.

Sesetengah resipi ini datang daripada kelas, manakala yang lain diubah suai daripada apa yang dia temui di internet.

Pelanggan boleh menempah selewat-lewatnya dua minggu sebelum penghantaran, tetapi tiga bulan sebelum acara adalah tempoh yang ideal. Jika perkahwinan anda dalam masa setahun, tempahan juga boleh dibuat sekarang.

Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa deposit 50% diperlukan semasa membuat tempahan anda. Baki kos kek perlu dijelaskan dua minggu sebelum penghantaran.

kek bertema istana
Source: Vulcan Post

Mengambilnya satu langkah pada satu masa

Bercakap terus terang kepada Vulcan Post, Zuhair berkongsi bahawa tidak ada rancangan yang tepat apabila dia berhenti dari dunia seni bina untuk Reka Baka. Apa yang dia tahu, dia tidak lagi tertarik dengan bidang itu, memetik masa bekerja yang panjang dan gaji yang rendah.

Bukan itu sahaja, malah agak mengecewakan untuk beliau berulang kali menolak kerja kek, terutama untuk majlis perkahwinan.

Jadi sekarang setelah masanya lebih lapang, dia dapat menguruskan volum pesanan yang lebih tinggi walaupun masih menjadi persembahan seorang lelaki. Dari hanya tiga hingga empat kek seminggu, tukang roti kini boleh menerima sehingga 10 tempahan.

Namun, dia kadang-kadang mengambil pekerja sambilan untuk minggu yang lebih sibuk.

kek Mini
Source: Vulcan Post

“Walaupun ia menarik untuk memastikan pesanan datang, selepas beberapa ketika saya fikir saya perlu berundur dan menganalisis. Saya mengambil perjalanan awal satu hingga tiga tahun ini sebagai kajian rintis. Untuk merasai bagaimana menjadi seorang usahawan.”

Dengan itu, kami mengucapkan selamat maju jaya kepada beliau dalam perjalanan keusahawanannya,