30 Hari 30 Resepi Khairulaming – Cencaru Sumbat Sambal dan Sayur Masak Lemak

  • Post author:
  • Post category:Makan / Resepi / Viral
  • Reading time:8 mins read
You are currently viewing 30 Hari 30 Resepi Khairulaming – Cencaru Sumbat Sambal dan Sayur Masak Lemak

Resepi baru dari Khairulaming untuk puasa ketiga. Menu kali ni Khairulaming masak masakan kampung je. Sedap pun sedap tau. Menu hari ni adalah cencaru sumbat sambal dan sayur masak lemak. Dua-dua menu ni memang favourite min tau sebab combination dua menu ni sangat lah sedap. Memang sesuai masak untuk berbuka nanti makan pula dengan nasi panas memang padu weh.

Cencaru Sumbat Sambal dan Sayur Masak Lemak

Tengok lah tu makan seekor ikan cencaru tambah pula sayur masak lemak dengan ulam. Memang nice sangat. Apapun jom kita cuba masak !

Cencaru Sumbat Sambal

Bahan-bahan:

Cara-cara:

ikan cencaru

1. Sediakan beberapa ekor ikan ikut lah berapa orang akan makan nanti. Tapi untuk portion kali ni ikan boleh dapat dalam 3 ekor sahaja sederhana besar.

kelar ikan

2. Untuk cencaru sumbat sambal ni korang kena kelar bahagian atas ikan sehingga ke bahagian kepala untuk senang nak sumbat sambal dan senang nak makan. Kemudian, bersihkan ikan sebersihnya tau.

blend

3. Siapkan bahan-bahan untuk diblend. 1 biji bawang merah, halia sebesar ibu jari, 5 ulas bawang putih, belacan (rujuk gambar), 1 sudu pes asam jawa, 4 sudu cili boh, dan 3 biji cili padi merah.
4. Kemudian, masukkan juga 1 sudu kecil garam, 1 sudu kecil gula, dan ½ sudu kecil ajinomoto. Jangan lupa tambahkan sikit air dan boleh di blend.

masukkan bawang merah

5. Selepas semua bahan siap di blend. Tambahkan lagi 2 biji bawang merah yang sudah dicincang dan gaulkan sehingga sebati.

masukkan sambal

6. Lepas itu, boleh la mula masukkan sambal ke dalam ikan tapi taburkan sedikit garam dulu tau baru masukkan sambal sampai la penuh.

goreng ikan

7. Akhir sekali, gorengkan ikan cencaru sampai lah masak, api jangan kuat sangat takut sambal hangit nanti.

Sayur Masak Lemak

Bahan-bahan:

  • Air
  • Bawang merah
  • Bawang putih
  • Ikan bilis
  • Santan (Santan yang sesuai untuk gulai –> https://shope.ee/5KfajMFwx9)
  • Sayur kubis
  • Cili besar merah
  • Cili padi merah
  • Garam
  • Gula
  • Serbuk perasa

Cara-cara:

masukkan air

1. Masukkan 1 liter air ke dalam periuk, tambahkan 3 ulas bawang putih, 1 biji bawang merah dan segenggam kecil ikan bilis.

tambah santan

2. Kemudian, masukkan 2 kotak santan, masukkan juga sayur kubis, cili besar merah yang sudah dipotong dan 2 biji cili padi merah yang sudah dipotong.

tambah perasa

3. Gaulkan sedikit dan boleh tambahkan garam, gula, dan serbuk perasa (ikut kesesuaian korang).
4. Akhir sekali, dah nampak sayur agak layu dan masak boleh matikan api. Sayur masak lemak dah siap dan boleh dihidangkan.

Haa.. mudah je kan resepi kali ni. Walaupun datang dengan dua menu sekali tapi combination dua menu ni memang ngam sangat. Korang yang baru-baru nak cuba masak tu atau tiada idea nak masak apa boleh lah try resepi ni untuk hari ini. Memang terbaik lah min cakap. Kalau korang nak kan cara masak yang lebih jelas boleh tengok di video Khairulaming disini.

Selamat mencuba !