Bismillah! Ramadan ke-15 menyajikan telur bistik, iaitu menu yang senang dan mudah untuk korang masak. Menu ni memang menu wajib ada di kedai tomyam. Maklumlah, lauk ni pun berasal dari Thailand. Nak makan dengan nasi terus pun boleh, nak makan sekali nasi dan tomyam pun tiada masalah. Jom scroll sampai bawah!
MENU: TELUR BISTIK
Bahan-bahan:
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil mayonis
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Isi ayam
- 1 sudu besar sos tiram pedas Mahsuri
- 2 sudu besar sos 3 rasa Mahsuri
- Bunga kobis
- Lobak merah
- Lada benggala
- 1/2 sudu kecil garam
Cara-cara:
1. Pecahkan 2 biji telur ke dalam mangkuk kecil. Letakkan 1 sudu kecil mayonis dan 1/2 sudu kecil garam. Pukul telur sehingga naik buih.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan telur di dalam minyak panas.
3. Masak telur seperti biasa. Angkat dan ketepikan dahulu.
4. Di dalam kuali yang sama, masukkan 1/2 biji bawang besar, 2 ulas bawang putih. Kacau sekejap.
5. Masukkan isi ayam dan kacau sehingga ayam masak.
6. Selepas itu, masukkan 1 sudu besar sos tiram pedas dan 2 sudu besar sos 3 rasa jenama Mahsuri. Letakkan sedikit air agar tidak terlalu kering.
7. Boleh mula masukkan sayur-sayuran seperti bunga kobis, lobak merah dan lada benggala. Kacau seketika.
8. Masukkan garam sebagai penyedap rasa dan kacau rata. Terus boleh hidang di atas pinggan.
Senang je kan buat telur bistik ni? Takdelah korang asyik makan telur goreng dengan kicap je. Masak macam ni baru nampak macam telur goreng premium. Cuba buat resepi ni. Kalau rasa nak makan telur bistik di kedai juga pun boleh, korang tengok senarai tempat berbuka. Min ada letak lebih 3 kedai Tomyam dalam tu tau. Pilihan di tangan korang! Selamat berbuka dengan telur bistik!
Video penuh: Telur Bistik
Artikel oleh Nor Azhariah Mohamad Nor