Air asam, ia juga dikenali sebagai sos asam ataupun kuah asam. Rasa yang terbentuk adalah rasa masam dan pedas yang diperbuat daripada pes asam jawa, lada cili, dan bahan-bahan lain. Ia merupakan perasa yang popular dalam masakan Malaysia, terutamanya di negeri Kelantan dan Terengganu. Masakan ini juga sinonim dengan hidangan nasi putih dan juga bersama ikan bakar atau goreng. Namun ada juga lauk-lauk lain yang boleh digunakan untuk membuat hidangan menggunakan Air Asam. Mari kita lihat cara membuatnya dahulu. Cukup senang!!!
Bahan bahan
Bahan-bahan khusus dan kaedah penyediaan air asam berbeza-beza mengikut wilayah. Walau bagaimanapun, bahan asas biasanya adalah:
- Pes asam jawa
- Lada cili
- Belacan
- Bawang putih
- Bawang merah
- Gula
- Garam
Cara Penyediaan
Cara-cara untuk membuat air asam cukup mudah. Bahan-bahan tersebut hanya perlu disatukan dan ditumbuk atau dikisar sehingga terbentuk pes yang licin. Kemudian boleh dicairkan dengan air untuk menghasilkan rasa sos yang unik dan sedap.
Antara menu masakan air asam:
1. Telur Air Asam
2. Kaki Ayam Air Asam
3. Kerang Air Asam
4. Daging Rebus Air Asam
5. Ikan Bakar Air Asam
Tuntasnya, air asam merupakan makanan yang unik dan berperisa serta menjadi bahan penting dalam masakan Malaysia. Terutama sebagai penambah perasa dalam makanan. Air Asam adalah perasa yang boleh digunakan dalam pelbagai hidangan dan merupakan sumber nutrien yang baik.
Baca juga artikel:
Artikel oleh Syuriana Ibrahim