6 Tempat Untuk Sate Bakar Arang Terbaik Di KL Hari Ini

You are currently viewing 6 Tempat Untuk Sate Bakar Arang Terbaik Di KL Hari Ini

Sate merupakan antara hidangan terbesar di Asia Tenggara, dan terdapat beberapa hidangan yang boleh memberikan senyuman di wajah orang ramai seperti hidangan daging lidi. Makanan jalanan yang popular telah menjadi makanan ruji di negara jiran seperti Singapura, di mana terdapat juga “jalan” oleh Lau Pa Sat terkenal yang didedikasikan untuk menghidangkan batang barbeku yang baru dibakar untuk hidangan kegemaran ini. Sudah tentu, Malaysia amat berbangga dalam menyampaikan sate yang sama lazat kepada penduduk tempatan dan pengunjung. Berikut adalah beberapa tempat sate terbaik di KL untuk jamuan barbeku yang berbaloi.

Apa itu sate?

Kami bertuah kerana tinggal di bandar di mana ramai penggemar makanan yang ghairah menerima budaya yang berbeza melalui kecintaan mereka terhadap makanan. Banyak hidangan kegemaran kami dikhabarkan dari negara jiran, dan sate tidak terkecuali. Berasal dari Jawa Indonesia, sate (atau sate) telah melihat variasi di bahagian yang berlainan di dunia. Versi di Kuala Lumpur (dan Singapura) telah berkembang selama bertahun-tahun untuk memenuhi selera penduduknya, menggantikan sos kacang yang lebih sedap dan pedas kepada yang manis dan pedas yang halus.

Satu perkara yang masih kekal, ialah aroma madu daripada lidi yang diperap dan dibakar yang lazat. Selalunya dibakar di atas palung api arang terbuka, daging lembut – selalunya kambing, daging lembu, dan ayam – dihidangkan dengan iringan seperti nasi impit atau ketupat (kiub nasi), hirisan timun dan hirisan bawang, bersama semangkuk tebal yang lazat. sambal kacang celup.

Memburu sate terbaik di KL boleh menjadi sukar, tetapi anda tidak boleh mengatakan anda telah membuat lawatan ke ibu negara Malaysia tanpa jamuan sate yang betul. Berikut ialah beberapa gerai paling popular untuk disinggahi apabila anda berada di bandar seterusnya.

6 tempat untuk sate terbaik di KL:

  1. Sate King
  2. Raja Satay 1900
  3. Satay Station
  4. Restaurant John Satay
  5. Satay Point
  6. Willy Satay

Sate King

Terletak di Kepong, Sate King terkenal dengan sate daging, ikan dan perut yang paling laris. Dengan harga antara RM1.80 dan RM8 sebatang, penggemar sate boleh menikmati perisa sate daging yang lazat dengan memesan di Grabfood.

Dibuka setiap hari kecuali setiap Ahad pertama dan ketiga. Order di foodpanda.

Alamat: 24, Jalan 8/62a, Bandar Menjalara, 52200 Kepong, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Raja Satay 1900

Jika anda belum pernah ke Raja Satay 1900, sudah tiba masanya untuk mengunjungi satenya yang menjilat jari. Pelanggan yang kembali menggemari daging lembunya yang telah diperap lagi lembut dan berpuas hati dengan bahagian yang banyak. Jamuan sate boleh didapati dalam empat set: kecil, sederhana, besar dan lebih besar. Set kecil datang dengan 10 batang, manakala medium termasuk 20 batang. Untuk parti yang lebih besar, set besar menawarkan 30 batang manakala set lebih besar termasuk 50 batang sate yang lazat. Setiap set termasuk nasi impit, timun bawang dan kuah kacang. Lebih baik lagi, anda kini boleh menempah dan menghantarnya.

Cheras outlet: 12 PM – 12AM / Bangi outlet: 10 AM – 10 PM. Pesan di sini.

Alamat: B-2, Medan Selera Bandar Sri Permaisuri Jalan Sri Permaisuri 6, Cheras, Bandar Sri Permaisuri, 56000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-565 0530

Satay Station

Mereka yang tinggal di Ampang boleh menjamin Stesen Satay. Terletak di Kampung Pandan, Stesen Satay merupakan destinasi popular di kawasan kejiranan untuk lidi yang menyelerakan. Memandangkan tempat letak kereta adalah terhad, restoran ini menawarkan bawa pulang dan penghantaran. Selain sate, Stesen Satay menawarkan hidangan kegemaran Malaysia yang lain seperti Mee Rebus Bonda, Nasi Lemak dan Sup Tulang.

Pesan di sini.

Alamat: Mont’ Kiara Meridin, 19, Jalan Duta Kiara, Bukit Kiara, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 17-210 2067

Restaurant John Satay

Nasi goreng dan sate – ia benar-benar terbaik dari kedua-dua dunia, terutamanya jika anda berada di Kuala Lumpur. Kunjungi John Satay jika anda berada di Taman Tenaga, Cheras. Dengan harga yang berpatutan antara RM15 dan RM30, menu ini menawarkan pelbagai set sate untuk ditempah. Kami mengesyorkan Set D (20 ketul sate ayam) dan Set E (20 keping sate lembu). Our top-rated nasi goreng: Nasi Goreng USA and Nasi Goreng Ayam.

Pesan di Grabfood. Pesan di Foodpanda.

Alamat: 27G, Jalan Selimang, Taman Tenaga, 56000 Cheras, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-437 7745

Satay Point

Tersedia di Grabfood dan Foodpanda, menu Satay Point Klang menawarkan beberapa sate terbaik di Kuala Lumpur dalam pelbagai set, antara RM15 hingga RM50, yang akan memenuhi keinginan anda. Jika anda berminat dengan hidangan lazat lain untuk melengkapkan sate anda, teruskan mencuba Nasi Goreng Kampung Sekinchan.

Pesan di Grabfood. Pesan di Foodpanda.

Alamat: No 202-0-4 jalan 1/89c, batu 2 1/2, Jln Sungai Besi, 57100 Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 19-324 3115

Willy Satay

Walaupun tidak hanya di KL, Willy Satay berbaloi untuk membuat lencongan sedikit untuk kali seterusnya anda berada di bandar. Terletak di Selangor, permata tersembunyi ini telah menjadi kegemaran di kalangan penduduk tempatan dan pengunjung, terutamanya kerana dagingnya dicucuk dengan banyak, dan diperap dengan rempah-rempah yang sangat penting. Di sini, harapkan karbohidrat pilihan adalah lontong, sedikit penyelewengan daripada ketupat atau nasi impute biasa. Kiub lontong yang lazat di sini dimasak dalam daun pisang untuk lebih wangi.

(Kredit gambar: Willy Satay/Facebook)

AlamatJalan Ramal 1, Taman Ramal Indah, 43000 Kajang, Selangor, Malaysia
Telefon+60 13-330 9291