Nasi Bakaq Berantu PJ Old Town Menghidangkan Daging Panggang Yang Lazat Dengan ‘Sambal’ Yang Mematikan

You are currently viewing Nasi Bakaq Berantu PJ Old Town Menghidangkan Daging Panggang Yang Lazat Dengan ‘Sambal’ Yang Mematikan
Ayam panggang berasap di Nasi Bakaq Berantu akan menarik anda dengan bau daging dan lemak hangus yang menggoda.
Source: Malaymail

Di medan selera kecil di PJ Old Town ini, anda akan menemui makan tengah hari yang paling memuaskan di Nasi Bakaq Berantu.

Tanda pertama bahawa anda telah berjalan ke tempat yang betul ialah bau menggoda dari panggangan yang panas dan berasap.

Aroma yang meyelerakan

Aroma daging yang hangus dan bau lemak itulah yang menyebabkan saluran air liur bekerja lebih masa.

Mungkin itulah sebabnya saya berjalan ke kedai makan dan dalam keadaan terpinga-pinga, saya memesan Nasi Bakaq Ayam (RM10).

Saya rasa agak ramai orang telah menemui tempat ini kerana mereka mempunyai barisan pemasangan kotak yang dipenuhi dengan nasi, sayur-sayuran, sambal dan ayam panggang itu.

Makan tengah hari mencecah meja saya selepas beberapa minit. Anda mendapat nasi, sayur-sayuran (salada dan hirisan timun), seketul ayam dan semua sambal yang penting.

Saya mengezum ke dalam kepingan ayam dan ia tidak mengecewakan kerana ia telah diperap dengan baik dan hangus di atas panggangan untuk hit smokey.

Nasi Bakaq Ayam mereka adalah campuran ayam berair yang digandingkan dengan 'sambal' pembunuh itu dan nasi.
Source: Malaymail

Dengan sendirinya, ia hanya daging berair tetapi keajaiban berlaku apabila anda siram dengan sambal mereka. Ia adalah gabungan antara pedas dan manis dengan sedikit kicap yang menjadikannya sesuatu yang anda tidak boleh berhenti makan.

Rupa-rupanya, ia adalah resipi istimewa mereka sendiri: Campuran unik perisa dari warisan Pulau Pinang dan Kelantan pemiliknya.

Mereka juga menghidangkan anda sup ayam yang lazat di sebelah juga jadi dapatkan itu, jika anda mendapati nasi terlalu kering. Warna coklat gelap untuk kuahnya mungkin membuatkan anda rasa ia terlalu masin tetapi tidak sama sekali. Ia cukup seimbang dan enak.

Jika anda lebih suka hanya daging, buang nasi dan fokus pada daging panggang yang lembut atau Daging Bakaq.
Source: Malaymail

Anda juga boleh membantu diri sendiri dengan minuman yang mereka sediakan juga. Pada lawatan pertama, ia adalah sirap ai dan satu lagi lawatan, ia adalah minuman kordial buah-buahan. Ia adalah minuman sejuk yang sempurna untuk mengusir rasa sengal di lidah saya dari sambal pedas.

Pelbagai pilihan

Susah nak pilih mana yang saya suka, ayam atau lembu.

Nasi Bakaq Daging (RM12) juga sangat baik dengan daging yang lembut dan diperap dengan baik. Di sini, mereka menghiris daging menjadikannya mudah untuk dimakan dengan nasi anda.

Kambing Bakaq padat dengan rasa tetapi ia tidak lembut garpu jadi gunakan jari anda.
Source: Malaymail

Dan jika anda suka rasa yang lebih mendalam, Nasi Bakaq Kambing (RM17) memang sedap. Saya dapati rasa daging adalah yang terbaik di sini.

Satu kaveat walaupun. Ia tidak terlalu empuk jadi gunakan jari anda untuk memisahkan daging untuk menikmatinya. Alat makan yang tipis itu tidak akan memotongnya. Perkara kecil memang kerana memakannya dengan tangan bermakna anda boleh menambah lebih banyak sambal.

Ketika saya sedang makan di sana, saya perhatikan ramai pelanggan memesan Mee Celup mereka.

Jika mee menjadi pilihan anda, cubalah Mee Celup yang lazat dengan pilihan mi dan ditambah dengan daging lembu dan telur rebus.
Source: Malaymail
Cari gerai no. 22 untuk makan tengah hari yang lazat.
Source: Malaymail

Itu membuatkan saya tertanya-tanya lalu saya melawat lagi untuk mee yang popular di Kelantan.

Pada asasnya ia menggunakan unsur-unsur dari hidangan nasi. Anda mempunyai sup ayam sebagai asas untuk mi. Terdapat pilihan kuey teow, bee hoon dan mee. Anda juga boleh menikmatinya dengan mee Maggi.

Ia ditambah dengan ayam atau daging lembu. Ia RM8 untuk ayam dan RM9 untuk pilihan daging lembu.

Trak makanan diletakkan di hadapan dan di situlah tempat memanggang berlaku.
Source: Malaymail

Dengan secebis sambal pembunuh itu, ia adalah semangkuk mi yang anda akan gembira. Saya rasa ini akan menjadi penawar yang sempurna untuk menyegarkan hari hujan yang suram kerana ia akan memanaskan badan.

Gerai ini juga menyajikan Nasi Sup Daging atau Nasi Sup Ayam juga.

Rupa-rupanya pemilik telah berniaga selama 12 tahun di Wisma Ali Bawal di sepanjang Jalan Tandang, menjual pelbagai masakan untuk mereka yang bekerja di situ. Dengan kenaikan sewa, mereka berpindah ke tempat ini pada bulan Julai tahun ini.

Medan selera kecil yang dikenali sebagai Medan Selera Jati ini terletak betul-betul di seberang Gereja Good Shepherd Lutheran.
Source: Malaymail

Jika anda ingin merasai hidangan Malaysia dan antarabangsa anda boleh ke pejam mata cafe.

Location

Alamat: https://purpledurian.my/makan/viral/pejam-mata-cafe/

Maps: https://maps.app.goo.gl/j8oLQKmRRX56j3Sp8

Instagram: https://www.instagram.com/nasibakaqberantu/

“Article Curated By Ammar”