Mee Tarik Famous Yang HALAL di Restoran Mee Tarik Lan Zhou

You are currently viewing Mee Tarik Famous Yang HALAL di Restoran Mee Tarik Lan Zhou

Terletak di jalan-jalan sibuk di Chinatown, Restoran Mee Tarik LanZhou ini menyajikan pelbagai jenis makanan asli Cina Muslim. Tetapi ramai orang datang ke sini khusus untuk Mee Tarik (mee tarik tangan) dihidangkan dengan sup daging lembu dan hirisan daging lembu yang lembut. Setiap mangkuk baru dibuat mengikut tempahan. Letakkan chilli oil untuk menyerlahkan sup korang agar lagi berperisa.

Mee Tarik LanZhou (Sumber : KL Foodie)
Mee Tarik LanZhou (Sumber : KL Foodie)

Apa yang lebih sedap daripada semangkuk mee biasa? Sudah tentu, mee yang ditarik dengan tangan! Untuk membuatnya, doh gandum diuli, ditarik, dipintal dan diregangkan menjadi helai yang panjang, kemudian dibuang terus ke dalam mangkuk kuah panas untuk dimasak. Memerhatikan mereka membuat persembahan di hadapan kedai (pada kebanyakan masa) sudah cukup memukau.

Di Restoran Mee Tarik, korang akan dapat menyaksikan chef berbakat beraksi membuat mee tarik tangan khas mereka. Setelah selesai, mi yang lazat ini akan diletakkan di dalam mangkuk kuah panas bersama topping yang lazat.

Makanan di Mee Tarik Lanzhou
Makanan di Mee Tarik Lanzhou

MENU

1. Beef Ramen

Ramen Daging terdiri daripada kuah jernih yang berperisa, daging lembu yang dihiris halus, dengan banyak daun ketumbar dan daun bawang serta mee buatan tangan yang kenyal. Dengan sendirinya, terhasil lah mee tarik yang sangat lembut dengan kuah yang rasa herba segar dan sihat.  Setiap meja di restoran mempunyai periuk kecil berisi minyak cili. Korang akan sangat terkejut melihat betapa lazat dan kenyal rasanya. Jangan lupa masukkan sesudu minyak cili! 

Beef Ramen
Beef Ramen

2. Dumpling

Selain itu, kegemaran ramai juga termasuk ladu kukus atau goreng yang disediakan sama ada kambing, daging lembu, ayam atau kucai dengan telur. Saya memilih campuran dua: Lamb Kambing dan Ayam (RM16). Apabila korang masuk ke restoran ini, korang akan melihat dua dulang besar ladu. Min rasa ia baru dibuat sama seperti setiap perkara lain yang disajikan di sini. Ladu yang sangat lembut dan korang perlu mencelupkannya ke dalam minyak cili untuk lagi ngam rasa!

Dumpling di Mee Tarik Lanzhou
Dumpling di Mee Tarik Lanzhou

Overall korang memang wajib ke Mee Tarik Lanzhou untuk menikmati mee tarik yang sangat sedap dan flavourful di jalan Petaling Street yang busy itu. Tempat yang sangat sesuai untuk korang lepak makan dengan kekawan dengan suasana yang sangat hening dan meriah. Yang penting korang makanan di sini sememangnya HALAL. So jemput singgah ke Mee Tarik Lanzhou yang dibuka setiap hari dari jam 10:30 pagi sehingga 6 pagi.

Menu Mee Tarik Lanzhou
Menu Mee Tarik Lanzhou

LOKASI

📍Mee Tarik Lanzhou 

36, Jalan Sultan, City Centre, 50000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 

🗺️Google Maps : https://goo.gl/maps/jFMNsgFr72rJNQhW7 

☎️Phone : 0176666989

📱Instagram : https://www.instagram.com/lanzhoumeetarik/

📱Website : https://meetarikchinatown.meuu.online/?utm_source=3 

Leave a Reply