Banyak Yang Menarik Tentang Bangsar Chinta By Chinoz

You are currently viewing Banyak Yang Menarik Tentang Bangsar Chinta By Chinoz
Dari kiri atas: Kerabu Pucuk Paku & Taugeh, Sambal Tumis Udang Petai, Ayam Rose dan Daging Salai Gulai Lemak di Chinta.
Source: Malaymail

Mac tahun ini menandakan berakhirnya era: Chinoz on the Park di Suria KLCC menghidangkan hidangan terakhirnya, mengakhiri kisah penubuhan terkenal itu selepas lebih 24 tahun.

Tetapi di mana satu cerita berakhir, yang lain bermula.

Pengasas Teng Wee Jeh dan isterinya, Sandra, membawa kembali masa-masa indah di Chinta by Chinoz yang baru dibuka.

Terletak di sepanjang Jalan Kemuja, Chinta boleh menjadi agak sukar untuk dilihat: bahagian depannya diselubungi terutamanya dari pandangan oleh koleksi tumbuhan pasu yang menawan dan tidak mempunyai tanda yang mudah dilihat dari jalan.

Masuk ke dalam dan anda akan temui ruang yang dilengkapi dengan ciri-ciri zaman dahulu — pinggan mangkuk antik, kabinet, cermin dan koleksi keluarga setem daripada ciri Malaya era kolonial — membawa anda ke oasis kecil retro di tengah-tengah ultra- Bangsar moden.

Mengekalkan Hidangan Klasik

Walaupun beberapa hidangan klasik adalah kegemaran dari Chinoz telah dikekalkan, menu di sini terdiri daripada masakan Melayu gaya rumah yang selesa.

Hidangan ini, dan resipi mereka, adalah apa yang Sandra dibesarkan, dan hidangan tertentu bercakap dengan set pengalaman uniknya sendiri.

Depan Chinta.
Source: Malaymail

Ia lebih mirip dengan ayam masak ros Utara, mencerminkan akar keluarga Sandra. Ibunya yang berasal dari Perak menjejaki nasabnya ke Medan.

Di sini, kemasukan susu sejat, kemiri dan pudina bergabung untuk memberikan pengalaman yang benar-benar unik: berkrim, kaya dengan sedikit rempah ratus, rasanya menenangkan namun, mengujakan sepenuhnya.

Daging Salai Gulai Lemak (RM39) adalah pesaing kuat untuk hidangan terbaik malam itu.

Di dalam ruang di Chinta, di mana terdapat banyak barangan antik era kolonial.
Source: Malaymail

Hirisan daging lembu adalah lebih banyak, lebih berasap daripada yang saya miliki dan lembut, dan walaupun gulai itu sendiri lembut, ia masih mempunyai kedalaman rasa yang diperlukan daripada daun kunyit, serai dan daun limau purut.

Haba, atau rempah ratus, walaupun tidak begitu hebat, lebih banyak ditonjolkan dalam Ayam Rendang Hijau (RM27), yang menggunakan sepenuhnya cili hijau segar untuk memberikan kepedasan yang ketara dan sedikit rasa buah dan manis.

Ada juga menyediakan hidangan rebusan

Ia mungkin kelihatan tidak kena pada tempatnya, seperti rehat pertengahan adegan yang tiba-tiba, tetapi kami juga memesan Mee Rebus Johor (RM19.50) untuk mencuba.

Ayam Rendang Hijau di Chinta (kiri). Mee Rebus Johor di Chinta (kanan).
Source: Malaymail

Ayah saya mendambakan ini sejak dia mencubanya bertahun-tahun yang lalu, kerana ia mengandungi daging lembu, sesuatu yang tidak biasa dilihat di KL.

Ia adalah satu lencongan yang indah dalam hidangan, dengan kuah yang begitu pekat dan penuh dengan ubi keledek sehingga menyaluti setiap bahagian mulut.

Berbalik kepada hidangan yang lain. Sambal Tumis Udang Petai (RM38) di sini juga membawa sedikit rasa panas, walaupun ini sebahagian besarnya dibaja oleh rasa manis bawang.

Dari kiri, pilihan 'kuih' kami pada malam itu: Kuih Kaswi, Kuih Gula Hangus dan Seri Muka Telang.
Source: Malaymail

Petai itu padat, dengan pop yang menggembirakan dalam setiap gigitan – walaupun saya tidak boleh menjanjikan perut kembung yang berikutnya akan mengilhami kegembiraan yang sama.

Kerabu Pucuk Paku & Taugeh (RM15) adalah selamat datang dari hidangan yang lebih kaya dan lebih berat. Cerah, masam dan menyegarkan, paku pakis dan tauge yang sejuk dan rangup menghasilkan keajaiban dengan nota kelapa kering yang harum.

Sukar untuk membayangkan mengakhiri hidangan seperti ini tanpa sesuatu yang manis, itulah sebabnya kami mendapat kuih sendiri, atau seperti yang saya suka memanggilnya, raison d’être saya.

Papan di hadapan oleh Chinta yang memberitahu anda bahawa anda berada di tempat yang betul (kiri). Cuma paparan 'kuih' paling comel di hadapan restoran (kanan).
Source: Malaymail

Kuih Gula Hangus (RM9 untuk empat keping), Kaswi (RM9 untuk empat keping) dan Seri Muka Telang (RM9 untuk dua keping) melengkapkan hidangan kami dengan lebih baik daripada mana-mana petit four: yang pertama, bertekstur ringan, namun berkaramelis dalam dan pedas; yang kedua, penyulingan gula aren yang indah dan melenting dan yang terakhir, perkahwinan yang bahagia dengan pulut, kastard pandan dan santan, layak mendapat pujian terhebat: tidak terlalu manis.

Semasa kami melangkah keluar, perut kami sudah pasti kenyang, saya menyedari bahawa saya juga akan pergi dengan sepenuh hati. Ia adalah tanda tempat yang bukan sahaja berbangga dengan apa yang mereka lakukan, tetapi – maafkan klise – lakukannya dengan sentuhan hati, sentuhan cinta.

Jika anda ingin merasai pengalaman makan pizza itali singgah lah di WOP Pizzeria Kl

Location

Alamat:  24, Jalan Kemuja, Bangsar, 59000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Maps: https://maps.app.goo.gl/bKeJNRW1SZAWGd5f7

Instagram: https://www.instagram.com/chinta.by.chinoz/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@danishfarkhannn/video/7265152756053200129

“Article Curated By Ammar”