5 Tempat Mee Cili Pan Terbaik Di KL Dan Selangor Hari Ini

You are currently viewing 5 Tempat Mee Cili Pan Terbaik Di KL Dan Selangor Hari Ini

Pan mee (aka banmian) ialah hidangan Cina yang popular di sekitar Singapura dan Malaysia yang terdiri daripada mi buatan sendiri dalam sup, dan popular secara meluas sebagai hidangan yang sihat dan menyelerakan. Bagaimanapun, rakan sejawatannya yang kering dengan pantas merampas versi berkuah sebagai hidangan mesti dipesan untuk makan tengahari dan makan malam. Di sinilah anda akan temui mee kuali cili terbaik di KL dan Selangor di lembah Klang pada kali seterusnya anda melawat untuk hidangan yang memuaskan (dan berapi-api).

Apa itu chilli pan mee?

Sedekad yang lalu atau lebih telah menyaksikan peralihan mee kuali cili menuju ke pentas utama. Perbezaan utama antara mee kuali sup asli dan versi berempah ialah ketiadaan sup daripada mangkuk mee kuali biasa anda — menggantikannya dengan kepingan cili kering dan pes cili untuk memberikannya perisa tambahan dan rasa umami.

Apa yang menjadikannya lebih berbaloi ialah banyaknya restoran dan gerai penjaja yang mengkhususkan diri dalam mee cili pan terbaik hari ini. Pada masa itu, hanya restoran seperti Restoran Kin Kin yang menghidangkannya, tetapi terdapat banyak tempat panas hari ini, yang masing-masing datang dengan variasinya sendiri.

Selain cili, bahan utama yang boleh membuat (atau memecahkan) semangkuk mee cili adalah telur rebus atau rebus. Adalah penting bahawa telur berada pada suhu yang sesuai untuk kuning telurnya menjadi cair, yang kemudiannya menyalut mi serta digaul rata dengan cili untuk memberikan rasa yang sangat diperlukan. Kuning juga membantu mengurangkan rasa pedih dari rempah ratus.

Jika anda sedang mengidam semangkuk cili pan mee yang enak sekarang dan kebetulan berada di KL, inilah tempat untuk mencari yang terbaik di Lembah Klang.

5 tempat mee cili pan terbaik di KL dan seluruh Lembah Klang:

Restaurant Super Kitchen Chilli Pan Mee

Super Kitchen dianggap sebagai salah satu tempat terbaik di sekitar, memandangkan fakta bahawa ia mempunyai beberapa cawangan di KL, PJ, dan juga di Singapura di Jalan China. Apa yang menarik tentang Super Kitchen ialah ia secara konsisten mengeluarkan mi yang lazat dengan kuning telur cair yang sebati bersama cili kering goreng. Super Kitchen juga menawarkan mee karipap, yang pada asasnya adalah mee kari tetapi dengan mi khasnya.

(Kredit imej: @superkitchen.chillipanmee/Instagram)

Aalamat: 18, Jalan Metro Perdana 8, Taman Usahawan, 52100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon+: 60 3-6258 0998

Restaurant Kin Kin

Kin Kin merupakan salah satu OG yang mengetuai persaudaraan chilli pan mee dengan pengalaman lebih 20 tahun — restoran ini terkenal sebagai pencipta asal pada tahun 1985. Walaupun Kin Kin mempunyai beberapa cawangan di sekitar bandar, adalah lebih baik untuk kembali ke kedai asalnya yang terletak di Chow Kit, yang terletak di tengah-tengah Kuala Lumpur. Kin Kin juga mempunyai cawangannya sendiri di Singapura.

(Image credit: @zanderng/Instagram)

Alamat: 40, Jalan Dewan Sultan Sulaiman, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Telefon: +60 10-220 4322

Chun Heong Coffee Shop

Tidak seperti dua yang pertama, Kedai Kopi Chun Heong adalah rumah kepada pelbagai juadah tempatan. Seperti mana-mana kedai kopi lain yang boleh anda temui di Malaysia, akan sentiasa ada gerai istimewa yang berjaya mengatasi yang lain. Bagi Chun Heong, pertaruhan terbaik anda ialah gerai kuali mee, yang menyediakan kedua-dua mi buatan sendiri tradisional dengan sup atau versi cili kering min. Gerai ini mahir dalam kedua-dua gaya, memberi anda pilihan sekiranya anda memerlukannya. Cili yang digunakan juga lebih manis, memberikan rasa aromatik yang enak dan bukan sekadar panas biasa.

(Kredit gambar: @klmeshi/Instagram)

Alamat: 16, Lrg Ara Kiri 2, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Lian Heng Pan Mee

Bagi mereka yang tinggal di Subang Jaya, anda akan tahu bahawa Lian Heng secara teknikalnya bukanlah ‘chilli pan mee’. Walau bagaimanapun, ia layak mendapat tempat dalam senarai “terbaik” ini kerana cili yang disediakan bersama mee kuali anda tidak seperti tempat lain di sekitar KL. Lian Heng pernah beroperasi di sebuah kedai kopi yang terletak di kawasan kejiranan SS19 Subang Jaya sebelum berpindah ke USJ1 di ruang tersendiri. Ia menawarkan dua variasi mee kuali, sup atau kering. Versi kering menampilkan mi buatan tangan yang dilambung dalam sos pedas manis dan anda akan diberi sambal cili hijau dan bukannya cili kering goreng merah biasa.

(Kredit gambar: Lian Heng Pan Mee/Facebook)

Alamat: 35, Jalan USJ 1/1c, Taman Subang Mewah, 47620 Subang Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 16-270 3129

Madam Chiam Curry Noodle House

Madam Chiam Curry Noodle House ialah sebuah lagi pertubuhan lama yang telah berjaya menempatkan dirinya di peringkat atasan komuniti cili pan mee di KL. Ia juga telah membuat kemunculan di rangkaian TV tempatan, yang menunjukkan tahap popularitinya. Walaupun ada yang mendakwa bahawa sejak ia menjadi terkenal, standard di Madam Chiam Curry Noodle House telah menurun dengan ketara. Syukurlah, itu tidak berlaku dan ia masih menyajikan mi buatan tangan yang berkualiti dalam kedua-dua variasi kering dan berkuah.

(Kredit gambar: Rumah mee kari Madam Chiam/Facebook)

Alamat: 22, Jalan Cerdik, Taman Connaught, 56000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 16-210 7553