Bismillah! Kali ini Min bawakan resepi bihun sup untuk fasa ketiga bulan Ramadan. Sangat sesuai dijadikan menu berbuka puasa bagi korang yang gemar hidangan yang tidak terlalu berat. Sesetengah orang tidak suka makan nasi kan? Kalau dah buntu nak masak apa untuk diri sendiri atau keluarga, korang boleh cuba resepi bihun sup di bawah ni!
MENU: BIHUN SUP
Bahan-bahan:
- 5 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang besar
- Isi & rangka ayam
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil lada putih
- 1 sudu kecil garam halus
- 1 kiub ayam
- 1 jag air
- Sawi
- Lobak merah
- Bihun
- Daun bawang
- Daun sup
- Bawang goreng
Cara-cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan 5 ulas bawang putih dan 1/2 biji bawang besar. Kacau sekejap. Tidak perlu lama-lama, nanti hangus pula.
2. Masukkan isi & rangka ayam yang telang dipotong kecil. Kacau sehingga rata supaya ayam separa masak.
3. Selepas itu, letakkan 1 sudu besar sos tiram, 1 sudu kecil lada putih, 1 sudu kecil garam dan 1 kiub ayam.
4. Terus masukkan 1 jag air dan boleh mula kacau sup seketika. Masak sehingga mendidih.
5. Setelah sup mula mendidih, boleh masukkan sayur sawi dan lobak merah. Masukkan sekali bihun yang telah dilembutkan. Kacau rata.
6. Tuangkan bihun sup ke dalam mangkuk besar. Hiaskan dengan daun bawang, daun sup dan bawang goreng sebagai pelengkap selera.
7. Siap dan boleh terus dimakan. Tapi pastikan azan Maghrib dah berbunyi dulu tau!
Agak-agak korang boleh cuba buat resepi ni tak? Mesti boleh kan. Semudah ABC je ni. Min tak nak bagi alternatif kedai tau. Tapi Min nak korang makan ni dengan Teh Ais Cincau Ketagih. Fuh! Memang berselera habis! Selamat mencuba.
Video penuh: Bihun Sup
Artikel oleh Nor Azhariah Mohamad Nor