Bismillah! Hari ini kita berkongsi resepi Ramadan ke-10 daripada Hamdan Mubarak. Hidangan ini sangatlah sesuai untuk penggemar ayam dan cili padi. Tidak lain, tidak bukan.. sudah pastilah nama resepi ini AYAM MASAK CILI PADI. Jom ikut resepi yang mudah ni!
MENU: AYAM MASAK CILI PADI
Bahan-bahan:
- Ayam
- Garam
- Serbuk kunyit
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 15 batang cili padi
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil garam halus
- 1 sudu besar sos tiram
- Air asam jawa
Cara-cara:
1. Setelah ayam dibersihkan, letakkan garam dan serbuk kunyit. Gaulkan ayam dengan rata.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan ayam tadi ke dalam minyak panas untuk digoreng.
3. Angkat ayam setelah kelihatan perang keemasan dan ketepikan dahulu.
4. Untuk bahan kisar, masukkan 1 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih dan 15 batang cili padi ke dalam bahan pengisar.
5. Kisar sehingga halus.
6. Tumiskan bahan kisar ke dalam minyak panas.
7. Masukkan 1 sudu kecil gula dan garam.
8. Masukkan juga 1 sudu besar sos tiram, air asam jawa, dan sedikit air.
9. Gaul bahan-bahan yang telah dimasukkan sehingga sebati. Jangan biarkan terlalu kering.
10. Masukkan kesemua ayam yang telah digoreng tadi ke dalam kuali. Gaul sebati
11. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
Senang kan? Goreng goreng dan tumis sahaja. Bahan-bahan yang digunakan pun pasti sudah ada di dapur. Korang tak perlu keluar rumah untuk masak menu yang sesedap ni. Kalau nak tengok resepi masak lemak cili padi pula, boleh klik di sini. Selamat mencuba!
Video penuh: Ayam Masak Cili Padi
Artikel oleh Nor Azhariah Mohamad Nor