Nasi lemak, hidangan kegemaran dan ikonik dalam masakan Malaysia, tidak perlu diperkenalkan. Dengan nasi wangi yang dimasak dalam santan dan pelbagai hidangan iringan yang menggoda, ia mempunyai tempat yang istimewa di hati dan selera rakyat Malaysia. Walau bagaimanapun, jika anda seorang peminat makanan yang mencari kelainan unik pada klasik ini, Nasi Lemak Kedondong ialah variasi menarik yang menjanjikan cetusan perisa dan pengalaman masakan yang tidak dapat dilupakan.
Nasi Lemak Kedondong mendapat namanya daripada ramuan bintang iaitu Kedondong yang merupakan buah asli Asia Tenggara. Buah Kedondong, yang dikenali sebagai “ambarella” di sesetengah kawasan, terkenal kerana rasanya yang masam dan sedikit manis. Buah ini biasanya digunakan untuk membuat sos pedas atau chutney yang menaikkan nasi lemak tradisional ke tahap yang lebih tinggi.
Antara menu yang ada di restaurant ini adalah
Nasi lemak Kedondong
Nasi lemak ayam sambal paru
Nasi lemak ayam sambal udang
Nasi lemak sambal sotong
Bawal goreng
Kuey tiow sup
Dan kepelbagaian aneka kuih
Nasi Lemak Beras Basmathi Sebagai Watak Utama
Nasi lemak adalah hidangan popular Malaysia yang biasanya terdiri daripada nasi wangi yang dimasak dalam santan, dihidangkan dengan pelbagai iringan. Walaupun beras tradisional yang digunakan dalam nasi lemak selalunya nasi melati, tidak ada peraturan ketat tentang jenis beras yang boleh digunakan. Restaurant nasi lemak kedondong ini lebih suka menggunakan beras basmati untuk nasi lemak supaya rasa yang dapat diciptakan lebih nikmat.
Nasi Lemak Kedondong dihidangkan secara tradisional dengan pelbagai iringan yang menambah kedalaman dan tekstur hidangan. Anda boleh mengharapkan untuk menemui ikan bilis goreng rangup, kacang tanah yang rangup, hirisan timun yang menyegarkan dan telur rebus atau goreng. Unsur-unsur ini mencipta kontras tekstur yang menarik, daripada yang rangup kepada yang berkrim, meningkatkan pengalaman makan secara keseluruhan.
Untuk menjadikannya hidangan lengkap, ramai yang menikmati Nasi Lemak Kedondong dengan pilihan protein. Ia boleh menjadi ayam goreng, rendang (hidangan daging Melayu yang berperisa), atau ikan goreng. Kepelbagaian Nasi Lemak Kedondong menjadikannya sesuai untuk vegetarian juga, kerana ia boleh dihidangkan bersama tempe atau tauhu sebagai sumber protein.
Tradisional
Ciri unik pada nasi lemak tradisional ini mempamerkan kebolehsuaian dan kreativiti dalam masakan Malaysia. Ia memerlukan hidangan klasik dan memperkenalkan kelainan yang mengejutkan dan lazat dengan menggabungkan rasa tersendiri Kedondong. Keseimbangan nota manis dan pedas, digandingkan dengan kemewahan nasi kelapa dan kerangupan iringan, menjadikan Nasi Lemak Kedondong nikmat deria yang memuaskan mata dan lelangit.
Kesimpulannya, Nasi Lemak Kedondong merupakan bukti kepelbagaian kulinari dan inovasi yang terdapat dalam masakan Malaysia. Ia memberi penghormatan kepada tradisi sambil merangkul keseronokan eksperimen masakan. Jika anda pernah berpeluang menikmati hidangan ini, jangan lepaskan peluang. Nasi Lemak Kedondong menawarkan pengembaraan gastronomi yang tidak dapat dilupakan, mempamerkan rasa Malaysia yang meriah dalam satu gigitan yang menyuguhkan selera.
Jika anda ingin makan nasi lemak kukus anda boleh cuba di Nasi Lemak Kukus Walaku.
Location
Alamat: 39 & 39A, Jalan E 1, Taman Melawati, 53100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
Maps: https://maps.app.goo.gl/VpQK2TbSBeMLYSPd6
Facebook: https://www.facebook.com/groups/62375619099/posts/10159525661424100/?locale=ms_MY
Instagram: https://www.instagram.com/p/CyMj-3qSj3d/
“Article Curated By Ammar”