Di Sebalik Kafe Cheras Yang Selesa Ini Terdapat Barista Profesional, Pâtissier Berhias & Chef Terlatih Michelin

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden
  • Reading time:8 mins read
You are currently viewing Di Sebalik Kafe Cheras Yang Selesa Ini Terdapat Barista Profesional, Pâtissier Berhias & Chef Terlatih Michelin

CHUMS di Taman Cheras adalah kedai makan kejiranan sederhana dari luar. Berjalan ke ruang mereka, anda akan menjangkakan tambang kafe standard juga.

Fikirkan pasta (jenis sos merah dan krim), beberapa roti bakar, beberapa hidangan berasaskan daging atau telur, dan menu lima kopi asas (anda tahu apa itu).

Jadi mengapa saya mendapati diri saya ingin kembali berkali-kali, selepas gigitan pertama tawaran mereka?

Itu kerana saya menyedari bahawa apa yang ditawarkan oleh CHUMS sebenarnya mengkhianati penampilannya yang selesa dan ringkas.

Bukan untuk menjadi fangirl, tetapi saya rasa beberapa perkataan pertama yang saya gunakan untuk menggambarkan makanan CHUMS adalah “kompleks”, “terampil”, dan “sangat lazat”.

Dari pelaksanaan perisa hingga persembahan, anda boleh tahu bahawa chef di belakang kedai makan ini telah dilatih secara profesional pada tahap tertentu.

pembuatan Pâtissier Berhias
Source: Vulcan Post

Sarah, bos saya, yang pernah makan bersama saya di CHUMS beberapa kali, malah tertanya-tanya sama ada CHUMS dimiliki dan dikendalikan oleh pasukan yang sudah mempunyai perniagaan F&B lain yang mantap, kerana mereka nampaknya tahu apa yang mereka lakukan.

Dalam temu bual dengan chef dan pemilik bersama CHUMS, Lee Cheng, kami akan menemui jawapan kami.

Tempat yang mesra & selesa

Menurut Lee Cheng, CHUMS diuruskan sepenuh masa olehnya dan dua pengasas lain, semuanya mempunyai latar belakang profesional berbeza dalam F&B.

Elizabeth Koh ialah barista berpengalaman, dan Mak Chee Weng ialah tukang masak pastri yang pernah bekerja di hotel seperti Shangri-La Hotel, Hilton, Grand Hyatt dan Four Seasons KL. Elizabeth ialah pasangan Lee Cheng, dan pasangan itu telah berkawan dengan Mak selama bertahun-tahun.

Sementara itu, Lee Cheng sendiri telah dilatih secara profesional oleh chef berbintang Michelin, dan mempunyai pengalaman beberapa tahun dalam restoran mewah yang telah dianugerahkan oleh Australian Good Food Guide.

Mengenai bagaimana ketiga-tiga individu ini berkumpul untuk membuka CHUMS, Lee Cheng berkata bahawa mereka mempunyai keinginan untuk membuka tempat yang menyajikan kopi yang enak dan, pada masa yang sama, “makanan dan kek kafe yang berkualiti dan bukan biasa”.

Duck Ragout cannelloni, Mac & Cheese Croquettes
Source: Vulcan Post

Seperti yang dinyatakan dalam intro saya, tahap kepakaran yang ditunjukkan dalam cara makanan mereka dimasak dan minuman mereka dibuat seolah-olah tahap melebihi apa yang anda akan dapat daripada hanya “tempat makan kejiranan”, seperti yang diterangkan oleh CHUMS sendiri.

Beberapa hidangan pertama yang saya ada di sana ialah Duck Ragout cannelloni, Mac & Cheese Croquettes, dan Housemade Chicken Liver Pâté, dan saya telah mencuba minuman Mango Sago Einspänner dan Cloudy Bay serta pencuci mulut berasaskan pavlova yang nampaknya tidak lagi digunakan. menu.

Ini sememangnya tawaran yang lebih tinggi berbanding dengan apa yang pernah saya dapat dari mana-mana kafe lain (walaupun saya memang bukan ahli kafe).

Tetapi Lee Cheng berkongsi, “Kami cuba untuk tidak menjadikannya sesuatu yang mewah, atau kami tidak melakukannya secara mewah. Kami sentiasa mahu pelanggan datang ke tempat kami secara santai untuk melepak bersama rakan dan keluarga mereka untuk menikmati hidangan mereka.”

tempat yang baik untuk mesyuarat perniagaan atau malah perayaan di tempat kerja.
Source: Vulcan Post

Mereka pastinya telah mencapai itu, jika orang ramai setiap kali saya melawat adalah sesuatu yang perlu dilalui. Kumpulan rakan dan juga keluarga dengan kanak-kanak adalah pemandangan biasa di CHUMS, dan saya tidak akan terkejut jika ia menjadi tempat yang baik untuk mesyuarat perniagaan atau malah perayaan di tempat kerja.

Makanan di inspirasikan dari Australia

Saya bukan yang paling biasa dengan kawasan Taman Cheras, tetapi dari imbasan pantas setiap kali saya melawat CHUMS, saya akan melihat sekumpulan kopitiam dan restoran Cina.

Pertubuhan-pertubuhan yang condong ke Barat seperti CHUMS kelihatan lebih sukar untuk ditemui di sana, dan Lee Cheng bersetuju.

Mengenai sebab mereka dibuka di lokasi itu, beliau berkata, “Cheras adalah kawasan yang kami rasa selesa, penuh dengan ‘bau’ kejiranan, dan kami juga berasa selesa di kawasan ini.”

“Sebab lain ialah kami ingin memperkenalkan lebih banyak rasa Barat kepada komuniti Cheras kami.”

Perisa Barat yang diilhamkan oleh mereka kebanyakannya berasal dari Australia, dengan sentuhan Malaysia.

Elizabeth dan Lee telah dilatih di Melbourne selama bertahun-tahun, dan pengaruh pengalaman itu terhadap mereka jelas dilihat melalui tawaran CHUMS.

Hidangan barat
Source: Vulcan Post

Contohnya, mereka menggunakan biji kopi yang diterbangkan dari Code Black Coffee Roaster di Melbourne. Kacang itu dipilih kerana Elizabeth dilatih oleh, dan pernah bekerja untuk mereka.

Satu contoh bagaimana makanan mereka menggabungkan unsur Barat dan tempatan adalah salah satu buku terlaris mereka, kata Lee Cheng.

Risotto Udang Merah mereka terdiri daripada mizuna merah, jicama, stok udang yang diperbuat daripada kulit udang, dan bunga kantan confit.

“Seperti yang kita tahu, bunga kantan digunakan dalam asam laksa. Dari sini, kita boleh lihat bunga kantan sesuai dengan makanan laut,” Lee Cheng menjelaskan resipi mereka. Menggunakan bahan-bahan tempatan juga memastikan bahawa mereka boleh mendapatkannya dengan mudah dari pasaran.

Membiarkan rasa bernyanyi

Pada penghujung hari, nampaknya pasukan di belakang CHUMS lebih suka membiarkan makanan, minuman dan pencuci mulut mereka bercakap untuk diri mereka sendiri.

pelbagai jenis kek
Source: Vulcan Post

Pasukan ini agak pendiam dalam temu bual kami, dan saya merasakan bahawa mungkin mereka tidak mahu menjadikan CHUMS tentang diri mereka sendiri. Lagipun, bukan status mereka yang mereka bawa ke meja—ia adalah kepakaran mereka.

Dari perspektif saya, itu menjadikan kejutan makanan yang baik menjadi lebih manis.

Sejurus selepas ulang tahun pertamanya, CHUMS telah pun berkembang untuk mengambil alih lot kedai seterusnya. Buat masa ini, Lee Cheng berkata bahawa mereka tidak merancang untuk membuka cawangan lain dalam tempoh jangka pendek.

Itu akan berlaku dalam jangka masa panjang, apabila mereka mempunyai sistem latihan yang lebih mantap.

keluarga Lee Cheng
Source: Vulcan Post

Dan dengan niat untuk tinggal di Cheras, cawangan masa depan CHUMS mungkin akan muncul di kawasan kejiranan juga.

Tidak kira ke mana mereka akan pergi, saya tidak sabar-sabar untuk melihat apa yang akan ditolak oleh pasukan CHUMS semasa mereka berkembang.