Orang Malaysia Ini Bekerjasama Dengan CEO BMS Organics Untuk Memulakan Rangkaian Burger Yang Berasaskan Vegan

You are currently viewing Orang Malaysia Ini Bekerjasama Dengan CEO BMS Organics Untuk Memulakan Rangkaian Burger Yang Berasaskan Vegan

Pada VEG FEST 3.0 baru-baru ini, festival vegetarian dan vegan oleh VEG HUB, saya menemui pelbagai jenama berasaskan tumbuhan tempatan yang menarik.

Salah satu nama yang menarik perhatian saya ialah VECO Burger. Untuk satu, mayo vegan yang saya cuba adalah lazat, dan walaupun saya tidak dapat mencuba burger, gambar mereka kelihatan sangat lazat.

Jadi, saya menghubungi pasukan itu dan berhubung dengan pengasas dan pengurus besar jenama itu, Chia Siow Ching.

Bukan rodeo pertamanya

Dilahirkan dan dibesarkan di Sungai Besar, sebuah perkampungan nelayan kecil di Selangor Utara, Siow Ching berkelulusan dari Universiti Kebangsaan Malaysia dengan ijazah Sarjana Muda dalam Sains Sosial, dan kemudiannya memperoleh ijazah Sarjana dalam Pengajian Buddha dari Taiwan.

Dia berkongsi bahawa dia telah menjadi vegetarian selama lebih sedekad, walaupun dia baru-baru ini mula beralih kepada diet vegan.

Enam tahun lalu, dia telah pulang dari Taiwan, dan mendapat peluang untuk memulakan kafe vegetarian di KL dengan nama The Link Cafe.

“Ia berasa bermakna sebagai seorang vegetarian sendiri, selaras dengan prinsip saya,” kongsinya.

Contoh hidangan di The Link Cafe
Source: Vulcan post

Selepas tiga tahun menjalankan kafe itu, yang menawarkan menu yang luas dengan lebih 40 hidangan (kebanyakannya buatan tangan), Siow Ching mengetahui betapa mencabarnya untuk mengekalkan tawaran berkualiti tinggi secara konsisten dan menyajikannya kepada asas pelanggan yang lebih besar.

Kesedaran itu membawa kepada detik mentol untuknya. Mengapa tidak menyelaraskan operasi dengan memfokuskan pada satu kategori makanan dan menawarkannya pada skala yang lebih terurus?

Ia bukan sahaja masuk akal dari segi perniagaan, tetapi ia juga akan menjadikan penduaan lebih berkesan, membolehkan penyebaran veganisme menjadi lebih mudah.

“Melancarkan VECO Burger bukanlah keputusan yang dibuat dengan pasti, tetapi semangat saya terhadap cabaran mendorong saya ke hadapan,” kata pengasas itu. “Tahun-tahun pengurusan kafe saya sebelum ini memberikan pandangan dan pengetahuan yang tidak ternilai dalam usaha baharu ini.”

Didorong oleh kepakarannya dan visi yang jelas, Siow Ching memulakan Burger VECO pada 2021 bersama rakan kongsi perniagaan.

Rakan kongsi itu ialah Terry Lee, Ketua Pegawai Eksekutif BMS Organics, yang mungkin menjelaskan sebab lokasi Burger VECO pertama adalah di Bug’s Paradise Farm, sebuah ladang organik pendidikan dengan restoran yang bersambung.

“Kami membuat pilihan yang sengaja untuk melancarkan jenama ini dengan pendekatan yang lebih terurus,” jelas Siow Ching. “Oleh itu, kami memulakan usaha kami dengan konsep treler makanan yang terletak di Bug’s Paradise Farm.”

Tetapi mengapa burger?

Daripada semua perkara yang boleh diceburi oleh Siow Ching, saya tertanya-tanya mengapa dia memilih burger.

Untuk itu, Siow Ching berkongsi bahawa ia adalah kerana matlamat pasukan itu, iaitu untuk menggalakkan lebih ramai orang dewasa muda meneroka diet berasaskan tumbuhan.

VECO Burger
Source: Vulcan post

“Kami menyedari bahawa burger sangat menarik kepada demografi ini,” katanya.

“Tambahan pula, ketersediaan pilihan burger berasaskan tumbuhan yang pelbagai dan berperisa adalah terhad dalam pasaran semasa. Mengenal pasti jurang ini, kami melihat peluang untuk masuk dan mengisinya dengan tawaran kami.”

Melancarkan Burger VECO di Bug’s Paradise Farm pada Disember 2021, menu pada mulanya menawarkan hanya dua perisa burger.

Siow Ching berkongsi bahawa satu cabaran utama semasa proses penciptaan menu ialah ruang simpanan yang terhad dalam treler makanan mereka.

“Saya mengambil masa lebih setengah tahun dalam usaha berdedikasi untuk membangunkan menu yang luas dan pelbagai yang ditawarkan VECO Burger hari ini,” katanya.

Food truck VECO Burger
Source: Vulcan post

Terdapat juga fakta bahawa budaya vegetarian di Malaysia agak pelbagai, dengan variasi seperti vegetarian lacto-ovo (termasuk susu dan telur), lacto-vegetarian (termasuk susu), ovo-vegetarian (termasuk telur), dan vegan.

Sesetengah diet ini malah mengecualikan penggunaan lima rempah pedas, iaitu bawang merah, bawang putih, daun bawang, bawang merah, daun bawang dan daun bawang.

Cabaran di sini ialah banyak sos dan bahan dalam burger biasanya mengandungi bawang putih dan bawang merah, kerana ia memainkan peranan penting dalam profil rasa.

Namun, kerana ingin memastikan VECO Burger dapat memenuhi semua jenis diet, Siow Ching dengan bangganya menyahut cabaran itu.

Vegan-membuka mayo

Apabila anda memikirkan bahan-bahan dalam burger, anda mungkin memikirkan roti dan patty dahulu, kemudian mungkin topping seterusnya. Tetapi, satu perkara yang penting dalam mengikat burger bersama adalah sos yang digunakan.

Satu sos tersebut ialah mayonis, yang biasanya dibuat menggunakan telur.

Walau bagaimanapun, VECO Burger menyedari bahawa kebanyakan mayo vegan di pasaran adalah diimport, lebih mahal, mempunyai pilihan rasa yang terhad, dan mengandungi lima bahan pedas.

Vegan mayo
Source: Vulcan post

Oleh itu, pasukan memutuskan untuk merumuskan mereka sendiri.

“Memandangkan kami membuatnya untuk kegunaan kami sendiri, kami memutuskan untuk mencipta produk runcit kerana potensi yang kami lihat dalam mayo vegan,” kata Siow Ching.

Siow Ching serpihan yang kebanyakan mayo vegan adalah berasaskan soya, tetapi mayo vegan VECO Burger dihasilkan daripada susu oat dan bahan premium seperti garam Himalaya dan gula organik.

“Ini membezakannya daripada yang lain, kerana kami enggan berkompromi dengan rasa dan kualiti,” dakwa pengasas itu.

Menurutnya, ia mengambil masa kira-kira setengah hingga setahun penuh untuk menghasilkan empat perisa berbeza: asli, Korea manis dan pedas, bijan panggang dan tom yum.

vegan mayo
Source: Vulcan post

Perisa unik ini direka untuk menarik minat pelbagai khalayak, kerana VECO Burger sendiri tidak mengehadkan penggunanya kepada vegetarian dan vegan sahaja, tetapi juga flexitarian, individu yang mementingkan kesihatan dan hampir sesiapa sahaja yang terbuka untuk mencuba.

Siow Ching memberitahu Vulcan Post bahawa majoriti jualannya (sekitar 80%) datang daripada penawaran makanan, manakala baki 20% berpunca daripada jualan runcit mayo vegan, yang mewakili aliran hasil yang lebih kecil tetapi masih besar untuk VECO Burger.

Mengekori bersama

Pada masa ini, VECO Burger mempunyai dua konsep treler makanan dan juga telah berkembang menjadi konsep kafe. Melangkah ke hadapan, dia mempunyai rancangan untuk mengembangkan ke lokasi baru di kawasan KL. Selain itu, pasukan itu sedang giat mengejar pelesenan sebagai sebahagian daripada pelan hala tuju strategiknya.

“Perjalanan ke cawangan kedua kami mengambil masa hampir setahun kerana kami mendedikasikan masa untuk menyesuaikan dan mengimport treler makanan dari China, di samping usaha penyelidikan dan pembangunan yang meluas untuk mencipta menu penuh kami,” kata pengasas itu.

VECO Burger
Source: Vulcan post

Sebab untuk menggunakan format treler makanan adalah kerana penampilannya yang menarik perhatian dan kemudahan pengurusannya.

Bagi menerokai konsep kafe, itu adalah untuk menawarkan suasana dan pengalaman makan yang berbeza untuk pelanggan.

Setelah mengalami VEG FEST sendiri, saya lebih sedar tentang landskap jenama berasaskan tumbuhan yang semakin berkembang di Malaysia. Walaupun ini menarik untuk komuniti vegan dan vegetarian tempatan, ia juga mewakili persaingan yang semakin meningkat.

VECO Burger
Source: Vulcan post

Siow Ching bersetuju bahawa era pasca pandemi telah menyaksikan landskap makanan vegan yang berkembang pesat, di mana banyak syarikat tempatan telah menceburi sektor berasaskan tumbuhan.

“Sungguh menggembirakan untuk menyaksikan trend ini, kerana lebih ramai individu menerima makanan tanpa daging,” katanya.

Walaupun begitu, dia percaya bahawa VECO Burger terserlah berkat nilai jualannya yang unik. Walau apa pun, pengasas percaya bahawa persaingan yang sihat akan mendorong mereka untuk terus menambah baik dan berinovasi.

“Tambahan pula, peningkatan bilangan pesaing menandakan penerimaan makanan berasaskan tumbuhan yang semakin meningkat di kalangan orang ramai,” katanya.

Jika anda ingin merasai masakan hidangan Itali anda boleh singgah ke Postino Risto di Kuala Lumpur

Location

Alamat: Lot 46692, Jalan Pulau Meranti, Kampung Pulau Meranti, 47120 Puchong, Selangor

Maps: https://maps.app.goo.gl/SUvce1SSM7X4qzpB7

Facebook: https://www.facebook.com/vecoburger.my/?locale=ms_MY

Instagram: https://www.instagram.com/p/CsKpKEorWtr/

“Article Curated By Ammar”