Menghidangkan Makanan Tempatan Versi Vegan, Kedai Makan Berusia 6 Tahun Pulau Pinang Ini Telah Berkembang Dengan Menjual Makanan Sejuk Beku

You are currently viewing Menghidangkan Makanan Tempatan Versi Vegan, Kedai Makan Berusia 6 Tahun Pulau Pinang Ini Telah Berkembang Dengan Menjual Makanan Sejuk Beku

Seorang profesional reka bentuk grafik dan pengiklanan dari Pulau Pinang, Loh Jenn Woei mempunyai corak keusahawanan yang agak tinggi, setelah memulakan syarikat pengiklanan sendiri pada masa lalu.

Anda juga mungkin mengenalinya sebagai pengasas dua jenama pakaian—Stoned and Co., dan Idotshirt.

Walau bagaimanapun, artikel ini tidak tertumpu pada perniagaan tersebut, tetapi lebih kepada satu yang dia mulakan di kemudian hari.

Sekitar lapan tahun yang lalu, Jenn Woei memutuskan untuk menjadi vegan. Dia disertai oleh ibu, isteri dan dua anaknya, yang semuanya mengamalkan diet vegan juga.

Pada tahun 2017, latar belakang keusahawanannya dan diet berasaskan tumbuhan dimanifestasikan sebagai restoran vegan dengan mengamalkan rte iaitu sedia untuk makan ditempat yang dipanggil Pinxin Vegan Cuisine (Pinxin).

Pinxin Vegan Cuisine
Source: Vulcan Post

Memulakan Perniagaan Keluarga

Untuk lebih tepat, nama Pinxin sebenarnya dieja dengan aksen “Pǐnxīn”, merujuk kepada perkataan Cina 品 (Pǐn) yang bermaksud kualiti rasa.

Sementara itu, perkataan (Xīn) merujuk kepada aroma yang enak. Ia juga mewakili nama salah seorang pengasas dan ibu Jenn Woei, Audrey.

Pinxin Vegan Cuisine
Source: Vulcan Post

“Saya memulakan Pinxin terutamanya untuk ibu saya, Audrey,” jelasnya. “Dia suka kerja amal dan sering memasak untuk acara itu. Saya fikir, mengapa tidak mencipta tempat yang selesa di mana dia boleh berkongsi masakannya yang menakjubkan dan melepak dengan rakan-rakannya?”

“Audrey adalah permata di dapur, sentiasa gembira apabila orang menikmati makanannya.”

Dengan bajet yang kecil dan tiada pengalaman sebenar dalam dunia restoran, kedua-duanya mengambil lompatan kepercayaan dan memulakan perniagaan.

Suasana di Pinxin Vegan Cuisine
Source: Vulcan Post

Mengikut konsep vegan adalah pilihan yang mudah bagi mereka, terutamanya kerana ia sejajar dengan apa yang mereka percayai—”kekal sihat, menjaga planet kita, dan menunjukkan kasih sayang dan kebaikan”.

Menjalankan perniagaan bersama-sama dengan keluarga mungkin tidak mudah, kerana ia mungkin membawa kepada konflik.

Untuk itu, Jenn Woei berkongsi, “Bekerja bersama mempunyai detik-detiknya, tetapi ia membawa kami lebih dekat. Tiada apa-apa seperti menghadapi masa sukar dan meraikan kemenangan bersama keluarga.”

salah satu hidangan yang ada di Pinxin Vegan Cuisine iaitu burger
Source: Vulcan Post

Pada mulanya, Jenn Woei menguruskan bahagian perniagaan bersama isterinya, Yivonne Hooi, tetapi sejak itu dia telah membawa rakan perniagaannya, Aaron Chin, yang kini mengendalikan operasi bersamanya.

Seorang Vegan Mengambil Hidangan Malaysia

Terletak di Georgetown, Pulau Pinang, Pinxin menyajikan makanan vegan yang diinspirasikan daripada hidangan tempatan Malaysia dan Nyonya.

“Rumah kami, Pulau Pinang, penuh dengan makanan yang lazat, dan kami mahu mencipta semula versi vegan makanan kegemaran ini,” katanya.

Memandangkan berapa banyak hidangan tempatan melibatkan daging, makanan laut atau produk keluaran haiwan yang lain, kami tertanya-tanya bagaimana mereka boleh mencipta semula perisa dengan cara vegan.

“Kami mengetahui bahawa rempah ratus dan campuran perisa yang menjadikan hidangan kami istimewa, bukan daging,” jelas Jenn Woei. “Jadi, kami menjadi kreatif dengan bahan-bahan, seperti menggunakan rumpai laut untuk rasa laut itu.”

Hidangan Vagen di Pinxin Vegan Cuisine
Source: Vulcan Post

Selain kelebihan vegan, Jenn Woei juga berkata bahawa Pinxin menumpukan pada mencipta makanan yang lazat tanpa “bahan buruk”, seperti gula putih, MSG atau bahan tiruan.

Malah untuk staples pantri, pasukan menggunakan alternatif seperti gula tebu yang tidak ditapis dan garam Himalaya merah jambu.

Mengambil sayur-sayuran seperti taugeh kacang hitam organik, bayam dan ubi keledek daripada petani tempatan, Pinxin juga menggalakkan petani tempatan menanam lebih banyak hasil organik.

Namun, apabila mencari tempat vegetarian di Pulau Pinang, nampaknya terdapat beberapa tempat selain Pinxin. Tetapi Jenn Woei percaya restorannya menonjol berkat menu vegan sepenuhnya.

“Saya suka mengatakan kita lebih banyak mendengar daripada mencipta,” katanya. “Maklum balas pelanggan kami sangat penting.”

Antara hidangan yang ada di Pinxin Vegan Cuisine
Source: Vulcan Post

Berkongsi Masakan Dengan Sesama Bangsa

Terdahulu, pasukan Pinxin sudah mempunyai idea untuk melancarkan makanan mereka dalam talian. Tetapi pandemik dan penutupan akhirnya memangkinkan langkah ini.

Memasak di restoran dan menyediakan hidangan RTE sejuk beku agak berbeza.

Makanan sejuk beku
Source: Vulcan Post

“Ia agak saintifik: kami mengukur segala-galanya, dari suhu ke berat, bukannya hanya melalui rasa,” Jenn Woei menjelaskan proses itu. “Terdapat beberapa cabaran, seperti memikirkan pembungkusan dan penghantaran, tetapi pasukan kami berjaya melakukannya.”

Dengan proses itu, Pinxin telah melancarkan pelbagai makanan sejuk beku yang berbeza, termasuk hidangan seperti Sambal Petai Tempe, Asam Fssh (berbanding ‘ikan’), Rendang Hericum Mushroom, Mei Cai Hericum Mushroom, Teochew Braised Tofu dengan Lobak, dan lebih.

 pelbagai makanan sejuk beku yang berbeza, termasuk hidangan seperti Sambal Petai Tempe, Asam Fssh (berbanding 'ikan'), Rendang Hericum Mushroom, Mei Cai Hericum Mushroom, Teochew Braised Tofu dengan Lobak,
Source: Vulcan Post

Pinxin juga telah melancarkan satu siri sate hericium beku, dengan perisa seperti gochujang, mala, dan kicap gelap.

Tahun lepas, Pinxin menjual kira-kira 120k mangkuk makanan sejuk beku, kata Jenn Woei.

Daripada sekadar makan vegan, pengasasnya berkata bahawa Pinxin juga memenuhi keperluan profesional yang bekerja dan keluarga yang mencari makanan yang lebih sihat.

Pengasas berkongsi, “Orang ramai nampaknya menyukai kedua-dua restoran dan makanan sejuk beku kami, dan permintaan terus meningkat.”

Pengemar yang semakin suka makan makanan berasaskan tumbuhan

Berdasarkan pemerhatian kami, nampaknya makanan alternatif seperti makanan berasaskan tumbuhan telah menjadi lebih popular pada masa kini, dengan nama seperti Nanka mendapatkan pembiayaan juga.

Jenn Woei bersetuju dengan sentimen itu, mengatakan bahawa minat terhadap makanan berasaskan tumbuhan sedang berkembang pesat.

Pendidikan masih diperlukan, bagaimanapun, dengan pengasas berkongsi bahawa cabaran yang dihadapi pasukannya ialah membantu orang ramai memahami mengapa makanan vegetarian baik untuk mereka.

“Tetapi, apabila mereka merasa makanan kami, ramai yang kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi,” tambahnya.

Setakat ini, pasukan itu terutamanya menjual mangkuk RTE bekunya dalam talian. Walau bagaimanapun, mereka merancang untuk bekerjasama dengan kedai untuk menjangkau lebih ramai orang pada tahun ini. Jenn Woei berkongsi bahawa pasukan itu juga sedang memburu ruang yang lebih besar, kerana dapur utamanya masih di Pulau Pinang.

Gambar bersama peminat
Source: Vulcan Post

Dalam gambaran yang lebih besar, dia juga berharap untuk berkongsi hidangan vegan Malaysia yang unik Pinxin dengan dunia.

Yang berkata, permintaan dan pasaran yang semakin meningkat mungkin juga bermakna lebih banyak persaingan. Terdapat makanan RTE berasaskan tumbuhan lain di luar sana, seperti Roots Palate dan Veggilicious. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenama ini memberi tumpuan kepada makanan vegetarian dan bukannya vegan.

Walau apa pun, Jenn Woei tidak terpengaruh dengan prospek untuk mempunyai lebih ramai pemain di tempat kejadian.

“Bagi kami di Pinxin, kami tidak melihat orang lain sebagai persaingan; kita semua dalam hal ini bersama-sama,” pengasas berkongsi.

“Semakin ramai orang ingin tahu tentang makanan vegetarian, dan kami di sini untuk memberi mereka pilihan yang lazat untuk dicuba.”